Plany roją się od błędów, czego najlepszym przykładem jest na załączonym przez Ciebie fragmencie nazwa "PODWALE MIEJSKIE" - w najlepszym razie jest ono PRZEDMIEJSKIE. A zamieszanie z nazwą ulicy powstało po wybudowaniu nowej trasy na Warszawę. Jeżeli w tym miejscu stoją jakieś obiekty, to mają one adresy po staremu - albo przy Ułańskiej (obecnie praktycznie nieistniejącej) albo przy Reducie Żbik. "Podwale Przedmiejskie" jest w tym miejscu tylko trasą wylotową i nie ma żadnych nieruchomości, które miałyby adres przy tej ulicy.
Ostatnio zmieniony przez pumeks Pią Gru 03, 2004 4:01 pm, w całości zmieniany 1 raz
Gdzieś na forum była już o tym mowa (przy okazji ustalania granic Dolnego Miasta i Długich Ogrodów).
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Witam wszystkich
Na "starej" mapce Gdańska z 1989 roku, która jeszcze mi się ostała w domu, można zobaczyć jak przebiegały ulice Ułańska i Reduta Żbik.
ale czy ofcjalnie te uliczki zostały usuniete z planu miasta
Pozdro
Ciekawe, że na planie z 1989 r. nie ma zaznaczonej linii tramwajowej na Stogi. A most tramwajowy nad Nową Motławą (pamiętam z dziciństwa, jak jeździłem z dziadkiem na rynek na pl. Targowym) jest tu jeszcze drewniany
Ciekawe, że na planie z 1989 r. nie ma zaznaczonej linii tramwajowej na Stogi.
Bo wtedy przez dłuzszy czas Most Siennicki był w remoncie, pamiętam że własnie w 1989 często się alkoholizowałem z kolegą mieszkających na Stogach i musiałem do niego jeździć autobusem.
nie ma żadnych nieruchomości, które miałyby adres przy tej ulicy.
a stacja benzynowa? Nie ma adresu?
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
A może ktoś z Was posiada we własnym, prywatnym archiwum foty Placu Targowego albo mostu którym przejeżdzały tramwaje na dolne miasto.
Przeznam szczerze, że juz nie pamiętam jak on wyglądał.
A może ktoś z Was posiada we własnym, prywatnym archiwum foty Placu Targowego albo mostu którym przejeżdzały tramwaje na dolne miasto.
Przeznam szczerze, że juz nie pamiętam jak on wyglądał.
Jedno co pamietam, to ze byl to tzw Most Baileya, czyli musial wygladac podobnie do tego ponizej. (i pamietam jeszcze ze jako dziecko mialem strasznego pietra przejezdzajac nim tramwajem )
Dsc00266.jpg
Plik ściągnięto 12565 raz(y) 29,16 KB
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum