Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
mój Niedzwiednik w aparacie lata 70 i póżniej
Autor Wiadomość
kamaz 

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 10:43 am   góra na ul. Góralskiej

tak wyglądała kiedyś gdy jeszcze nie osadzono na niej blokowisk.Pamiętam ten wysiłek 4 letniego dzieciaka gdy wspinałam się po jej ścieżce mozolnie by zobaczyć niezwykłe widoki ze szczytu.

góra na góralskiej w roku 1980.jpg
rok około 1980r. nasza osiedlowa wysoka góra jeszcze niezabudowana ani jednym blokiem
Plik ściągnięto 13158 raz(y) 75,91 KB

Ostatnio zmieniony przez kamaz Sro Gru 12, 2007 11:11 am, w całości zmieniany 2 razy  

kamaz 

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 10:53 am   obecnie

a tak wygląda obecnie, aż trudno uwierzyć. Tylko ten sam choć dużo większy krzak głogu na szczycie przekonuje nas, że to ten sam punkt widokowy.

góralska góra jesienią 2007.jpg
góra dziś już kompletnie zabudowana- 2007
Plik ściągnięto 13153 raz(y) 72,58 KB

Ostatnio zmieniony przez kamaz Sro Gru 12, 2007 11:10 am, w całości zmieniany 1 raz  

kamaz 

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 11:04 am   

villaoliva napisał/a:
Tam to kolejka linowa by się sprawdziła a w zimie orczyk.

co prawda nasza nieco starsza znajoma z Leśnej Góry gdy były sroższe, typowo poślizgowe zimy nie wspinała się po schodach do bloku inaczej jak ze sporym woreczkiem piachu sypiąc go przed sobą obficie.Śmiała się jednak z tych atrakcji choć łapała zadyszkę.Być może faktycznie, jest to osiedle położone tak, że wymaga od mieszkańców szczególnie starszych nie lada kondycji, wysiłku, niemal ambicjonalnego podejścia do życia;) może jest trochę tych utrudnień typowo technicznych w stylu w jakim budowano to osiedle i czasem się pomstuje ok. może i tak bywa chociaż ja tego nigdy nie odczułam ale Ci którzy spędzili w nim swoje dzieciństwo,dorastanie, mieszkają od zawsze założę się, że znając wielkie walory tego krajobrazu, specyfikę tego miejsca tych "alpejskich" gór, na których mieszkają i kotlinek i gdzie okiem sięgnąć lasów w wokół, stwierdzają, że gdzie indziej można mieć takie optymalne otoczenie jak nie na Niedźwiedniku. Znam sąsiadów, którzy mając problemy z podchodzeniem pod górę wyprowadzili się stąd do nowych dogodnych terenowo osiedli- jak oni teraz żałują, że podjęli taką decyzję. Mi tylko szkoda tych pięknych dzikich terenów ale w sumie niejeden chciałby tu mieszkać a ja miałam to szczęście.

Hochstriess 
von Hochstriess

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 11:36 am   

To nie "nasza wysoka góra" tylko Spitsbergen ;-)

kamaz 

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 12:39 pm   

:hihi: :^^ :OO no dobrze powiedziane, nie chciałam odstraszać tych co się jeszcze nie wspinali :wink:

Chris 

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 4:43 pm   

To tak z ciekawości zapytam, jako że rzadko bywam na Niedźwiedniku: jak wygląda tam dojazd autobusu zimą? Zdarza się, że nie może podjechać? ;)

wodnik88 
Adamek

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 9:32 pm   

Chris napisał/a:
To tak z ciekawości zapytam, jako że rzadko bywam na Niedźwiedniku: jak wygląda tam dojazd autobusu zimą? Zdarza się, że nie może podjechać? ;)

Jeśli dobrze pamiętam to zdarzyło to się może z 5 razy i to w godzinach rannych. Ale to było gdy zimy były prawdziwe. Ostatni taki przypadek to chyba 10 lat temu było. Autobus "zjechał" z ludźmi dobre 20 metrów i zatrzymał się na zakręcie koło ostatnich garaży.

Ponury2 

Wysłany: Czw Gru 13, 2007 9:44 pm   

Czy masz jakieś zdjęcie tzw. bajorka czyli stawku na pętli przy ul. Góralskiej z tamtych lat? Wujek mówił mi, że ten staw był o wiele większy, stały niedaleko niego (w końcu gdzie?) jakieś zabudowania. Chyba chodziło mu o osadę "Lipnik" jeżeli jeszcze wtedy istniała. Coś mówił o jakimś pożarze w połowie lat osiemdziesiątych ?!

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

kamaz 

Wysłany: Czw Gru 13, 2007 10:38 pm   

Ponury- mam zdjęcie bajorka z czasów 1976,7 roku niestety w głównym planie obiekt ludzki. Poszukam tych zdjęć i wkleję. Niestety nie ma tam zabudowań w planie i nie sądzę by w tym lasku w tych latach jeszcze były- ja bywałam tam jako mały szkrab i niczego takiego nie pamiętam.Staw rzeczywiście był nieco większy- po prostu czyściutki, nie tak zarośnięty. Ostro urzędowały w nim stada żab- były wszędzie jak pamiętam i pływały łabędzie- jeszcze pływają?To akurat jako mały dzieciak pamiętam super dobrze.
Właśnie zadzwoniłam do domu i tata opowiada, że te 30 lat temu wokół stawu były same i tylko same pola i widać, że pozostałości zdziczałe uprawy ziemniaków i buraków. Lasek był mniejszy wiadomo. Podobno żadnych zabudowań tam wtedy nie było lub już nie było. Po prostu łąki, pola aż do ściany lasu. Jedno co zna z opowieści ludzi starych to że w czasie wojny i teraz w wyobraźni musisz ustawić się plecami do stawu a twarzą do alei brzozowej- po prawej stronie gdzieś w rogu pola pochowano rosyjskich żołnierzy bez wyraźnych śladów grobów- myślę, że wiedzą o tym nieliczni.
Co do pożaru to spróbuję jeszcze popytać kogo mogę a tak naprawdę to marzy mi się przełamać pewną taką nieśmiałość, "napaść" jakiegoś staruszka mieszkającego tu od zawsze, starowinki też mogą być ale one mają pamięć ukierunkowaną na insze rzeczy;) i skłonić do dłuuugich opowieści o tych okolicach i może pokazania albumów przy herbatce.Czy jakiś dziarski staruszek korzysta może z internetu, czyta to iiiii ...i jest zainteresowany? :wink:
Ostatnio zmieniony przez kamaz Pią Gru 14, 2007 12:07 am, w całości zmieniany 1 raz  

Ponury2 

Wysłany: Czw Gru 13, 2007 11:15 pm   

Ciekawe :hmmm: Same pola? :???: W małym lasku jest nadal przy starej czereśni obrys murów jakiegoś domku. Na starym planie też coś stoi, ale nie wiadomo gdzie dokładnie bo nie ma zaznaczonego stawku. Z tymi Rosjanami to może być prawda- mogą być pochowani gdzieś w okolicach pętla-parking na ul. Góralskiej albo głębiej w lesie koło starej lipy w jarze ?!

Polecam odnośnie "małego lasku"

http://www.forum.dawnygda...ighlight=lipnik

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

kamaz 

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 12:04 am   staw i lasek w 77 roku

Skoro było pole ziemniaków , buraków to jakieś gospodarstwo gdzieś musiało kiedyś być tak sobie gdybam, jednak pytałam wielokrotnie w latach 77 do przodu nie było tam już niczego zauważalnego dla przeciętnego spacerowicza, który nie byłby ukierunkowany na szukanie śladów zabudowań.Może ktoś ma jakieś informacje bo sama jestem ciekawa.

Stawek kiedyś- nie widać go tu na fotografii w całości w kierunku do ulicy Góralskiej- ciągnął się jeszcze kilka metrów wąskim przesmykiem.

staw w 77.jpg
staw na ul. Góralskiej w roku 77, w tle zagajnik leśny
Plik ściągnięto 12984 raz(y) 69,26 KB

staw77.jpg
staw z laskiem
Plik ściągnięto 12984 raz(y) 79,4 KB

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 1:22 am   

:hmmm: Nie przesadzasz z oszpecaniem tych zdjęć? Zapewne osoby na zdjęciach się tak zmieniły, że ciężko je pewnie dziś rozpoznać tym którzy je słabo znają.
A takie dziury na twarzach wyglądają upiornie :uuaaa:
Wydrapałaś nawet sobie twarz na rowerku co stoi w sprzeczności z twoim avatarem :hmm:

www.staraoliwa.pl

gargoyle dfl 
Mottlauspucker

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 7:42 am   

Cytat:
a tak naprawdę to marzy mi się przełamać pewną taką nieśmiałość, "napaść" jakiegoś staruszka mieszkającego tu od zawsze, starowinki też mogą być ale one mają pamięć ukierunkowaną na insze rzeczy;) i skłonić do dłuuugich opowieści o tych okolicach i może pokazania albumów przy herbatce.

oj to sie spiesz ,bo staruszkowie maja to do siebie ,ze robia sie z miesiaca na miesiac starsi i nagle "buch" i nie ma...

pamietam ,jak mieszkalem na Slowackiego kolo szkoly na Lesnej Gorze,to pod nami mieszkala " jedna staruszka ktora pamietala czasy ksiecia -pamietam jak mawiala "za Wilusia ,to byly czasy" ale niestety kiedy ja zmadrzalem aby cos wiecej sie dowiedziec ,bylo juz za pozno...

kamaz 

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 10:39 am   

Nie ujawniam twarzy na wyraźną prośbę tych, którzy mi pozwolili zamieścić te fotografie.A skąd wiadomo, że na rowerku to ja- może moja kuzynka z osiedla? A nawet jeśli byłabym to ja to moja sprawa jak pokazuję te zdjęcia bo tu nie o twarze chodzi a o miejsca. Była umowa, że nie będę ujawniać żadnych twarzy ze zdjęć to staram się być słowna. Nie wchodzę w dyskusję- szanuję czyjąś wolę chociaż i mi szkoda , że tak muszę to pokazywać. Natomiast moja dorosła twarz dziś to już tylko i tylko moja własność i mogę pokazywać ją jak mi się żywnie podoba.Trochę wyjaśniłam sprzeczność?
Ostatnio zmieniony przez kamaz Pią Gru 14, 2007 10:48 am, w całości zmieniany 3 razy  

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Gru 14, 2007 10:42 am   

OK. Nie chodzi mi o pragnienie poznania twojej kuzynki tylko o estetykę.
Zrobisz oczywiście jak uważasz. :)

www.staraoliwa.pl

Odpowiedz do tematu