Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Witamy nowych użytkowników!
Autor Wiadomość
feyg 

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 11:36 pm   

Tschepplau napisał/a:
Proszę o podanie stacji granicznych od Gdańska w każdym kierunku, do których mogę zamieszczać materiały na tym forum!

Witamy serdecznie na naszym forum, cieszymy się że fama o naszym Forum dotarła aż do Krzepielowa. Co do granic to na pewno możesz śmiało pisać o kolei w granicach dawnego Wolnego Miasta Gdańska, a nawet robić wycieczki za granicę w rejony Kaszub czy Kociewia :wink:

Roman 
Hamburger

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 11:38 pm   

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow
przede wszystkim tych ktorym sprawy dawnego Gdanska nie sa obojetne. Tak sie sklada ze wiele rzeczy ulega zapomnieniu badz przeinaczeniu wiec mysle ze na forum jest i bedzie okazja to spokojnie przedyskutowac. Osobiscie jestem oredownikiem dociekania prawdy i to takiej "do bolu" nawet jesli niektorym moze to nie na reke. Przegladajac poszczegolne watki jestem jednak pod silnym wrazeniem zebranego dotad materialu przede wszystkim ikonograficznego. To bardzo budujace ze wielu z nas postrzega rozne detale, zbiera stare mapy i zdjecia naszego ukochanego miasta ! Choc przez ostatnich ponad 22 lat mieszkam z dala od Gdanska, w innym miescie hanzeatyckim to wciaz czuje sie gdanszczaninem i czesto do Trojmiasta przyjezdzam. Jednak moja rodzina nierozerwalnie zwiazana jest z tym miastem od 1899 r. gdy moj dziadek powolany zostal do wojska i przez kolejne 2 lata sluzyl w koszarach przy ulicy Lakowej. Moja babka pochodzila z Zulaw a jej korzenie siegaja pieknie brzmiacych miejscowosci jak Markushof, Koenigsblumenau, Altdolstädt, Elbing, Preußisch Holland.. Przodkowie ze strony mojej matki pochodza jak by nie patrzyc z Westpreußen i przd wojna (od 1928 r.) mieszkali w Sopocie. Ja urodzilem sie juz po wojnie gdy zyl jeszcze nasz "Wielki Wodz" Jozef Stalin i przez kilkanascie lat pracowalem na PKP. Obecnie ze wzgledu na pelnione funkcje (rowniez spoleczne) i prace dziennikarska mam dosc ograniczone mozliwosci czasowe ale bede sledzil strone i wlaczal sie do dyskusji, czasem podrzuce cos z rodzinnego archiwum lub opisze co mnie nurtuje.
Roman Witkowski

Marcin 

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 11:43 pm   

Witamy serdecznie na FDG :co_jest: ...
i włąśnie liczymy na włączenie się do dyskusji oraz opowieści rodzinne okraszane fotografiami z domowego archiwum. :D
--------------------------------------------------------------------------

doti 

Wysłany: Czw Lis 08, 2007 12:41 am   

Trochę nie obyta na forach, witam wszystkich. Jestem dyplomantką i to miejsce wydaje mi się pomocne, tak więc pozwolę sobie jakiś czas pobuszować na stronach tegoż miejsca, pozdrawiam, Dorota

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 12:29 am   

jest tu jakiś moderator aby przywitać doti? :wink:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Lis 09, 2007 12:38 am   

aaaaa... bo obserwowaliśmy walki doti z naszą ABW :mrug:

Witaj i buszuj ile się da by praca dyplomowa była jak najlepsza :co_jest:

www.staraoliwa.pl

marmojada 

Wysłany: Sob Lis 10, 2007 3:47 pm   

Witam serdecznie,

trafiłam na to forum w trakcie poszukiwań tematu do pewnej prezentacji i tak myślę, że ktoś by mógł mi tu pomóc. Znalazłam tu fragment o Zieleniaku, ale niewielki i nie do końca to czego szukałam, ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. Może ktoś z Was coś dokładniej i bardziej szczegółowo wie, mianowicie: Jak budowano Zieleniak, jakieś detale, co i jak po kolei? Chodzi mi generalnie, że był budowany od góry...albo może ktoś ma wiadomości jakieś materiały o innych budynkach budowanych w ten właśnie sposób?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje, które mogą mnie chociaż na coś naprowadzić. Pozdrawiam - gdańszczanka.

feyg 

Wysłany: Sob Lis 10, 2007 4:35 pm   

Witamy cię serdecznie !!!!! :kwiat:
Co do Zieleniaka to np .polecałbym przejrzenie (poza literaturą fachową):
"Wydarzyło się w Gdańsku 1901-2000" Jeden wiek w jednym mieście
Pomysł, projekt i redakcja całości Grzegorz Fortuna i Donald Tusk, Millenium Media Sp. z o.o,
Rok wydania Gdańsk 1999
oraz drugi tom "Kroniki Gdańska" autorzy: Jerzy Kukliński, Mirosław Gliński
ale oczywiście lista ta nie jest zamknięta....
Ze zdjęć ostatnio pojawiło się to:
http://www.forum.dawnygdansk.pl/files/zdj79.jpg
w wątku o powojennych zdjęciach Gdańska:
http://www.forum.dawnygda...t=3793&start=90

doti 

Wysłany: Pon Lis 12, 2007 1:27 pm   

dziękuję za przywitanie:)
teraz ja się trochę zgapiłam i nie zajrzałam tu ;)bardzo mi pomocni są forumowicze, tak więc przygotowania idą dobrze, zbieram kontakty, gorzej z ustalaniem w końcu czym będzie mój obiekt i w jakiej miejscowości, bo trochę za dużo mam pomysłów, ale jestem dobrej myśli
pozdrawiam serdecznie :D

mis3city 

Wysłany: Wto Lis 13, 2007 10:33 pm   co nie co

Witam chce sie dowiedziec troche wiecej o histori Gdanska i ulicy na ktorej mieszkam
:co_jest:

Sabaoth 
Zachodni Prusak

Wysłany: Sro Lis 14, 2007 7:01 pm   

Witaj na Forum. Na Forum znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań związanych z historią Gdańska, wystarczy tylko uważnie czytać.

mis3city 

Wysłany: Czw Lis 15, 2007 11:04 am   

Witam chce sie dowiedziec czegos na temat histori Gdanska a zwlaszcza interesuje mnie dolny Wrzescz

Pietrucha 
onomasta-gangsta
Pietruszy

Wysłany: Czw Lis 15, 2007 5:07 pm   

W takim razie zacznij od tej części Forum.

groszek 

Wysłany: Nie Lis 18, 2007 12:44 pm   

Witam wszystkich użytkowników :hurra: forum przepraszam że najpierw zadałam pytanie a dopiero teraz się przedstawiam ale nie znałam zwyczajów szybko więc nadrabiam błąd (po zwróceniu uwagi :oops: ) nazywam się ewagroszek i jestem wielbicielem Gdańka którego już nie ma Werner von Schenk o którym pisałam to moja Bardzo prywatna sprawa pozdrowienia wszystkim ewagroszek

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Nie Lis 18, 2007 12:51 pm   Re: Witamy nowych użytkowników!

Powitam Ciebie cytatem z pierwszego postu w tym temacie

Mikołaj napisał/a:
Cieszymy się, że jesteś wśród nas i chcielibyśmy Cię bliżej poznać. Tworzymy zgraną grupę, która darzy się zaufaniem. Napisz poniżej kilka słów o sobie - czym się interesujesz, dlaczego chcesz się z nami tutaj spotykać.

Jeśli szukasz, chętnie dowiemy się dlaczego. Jesteśmy tu po ty by cieszyć się z wymiany myśli i wiadomości. Wzajemnej :co_jest:

www.staraoliwa.pl

Odpowiedz do tematu