Proszę o podanie stacji granicznych od Gdańska w każdym kierunku, do których mogę zamieszczać materiały na tym forum!
Witamy serdecznie na naszym forum, cieszymy się że fama o naszym Forum dotarła aż do Krzepielowa. Co do granic to na pewno możesz śmiało pisać o kolei w granicach dawnego Wolnego Miasta Gdańska, a nawet robić wycieczki za granicę w rejony Kaszub czy Kociewia
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow
przede wszystkim tych ktorym sprawy dawnego Gdanska nie sa obojetne. Tak sie sklada ze wiele rzeczy ulega zapomnieniu badz przeinaczeniu wiec mysle ze na forum jest i bedzie okazja to spokojnie przedyskutowac. Osobiscie jestem oredownikiem dociekania prawdy i to takiej "do bolu" nawet jesli niektorym moze to nie na reke. Przegladajac poszczegolne watki jestem jednak pod silnym wrazeniem zebranego dotad materialu przede wszystkim ikonograficznego. To bardzo budujace ze wielu z nas postrzega rozne detale, zbiera stare mapy i zdjecia naszego ukochanego miasta ! Choc przez ostatnich ponad 22 lat mieszkam z dala od Gdanska, w innym miescie hanzeatyckim to wciaz czuje sie gdanszczaninem i czesto do Trojmiasta przyjezdzam. Jednak moja rodzina nierozerwalnie zwiazana jest z tym miastem od 1899 r. gdy moj dziadek powolany zostal do wojska i przez kolejne 2 lata sluzyl w koszarach przy ulicy Lakowej. Moja babka pochodzila z Zulaw a jej korzenie siegaja pieknie brzmiacych miejscowosci jak Markushof, Koenigsblumenau, Altdolstädt, Elbing, Preußisch Holland.. Przodkowie ze strony mojej matki pochodza jak by nie patrzyc z Westpreußen i przd wojna (od 1928 r.) mieszkali w Sopocie. Ja urodzilem sie juz po wojnie gdy zyl jeszcze nasz "Wielki Wodz" Jozef Stalin i przez kilkanascie lat pracowalem na PKP. Obecnie ze wzgledu na pelnione funkcje (rowniez spoleczne) i prace dziennikarska mam dosc ograniczone mozliwosci czasowe ale bede sledzil strone i wlaczal sie do dyskusji, czasem podrzuce cos z rodzinnego archiwum lub opisze co mnie nurtuje.
Roman Witkowski
Witamy serdecznie na FDG ...
i włąśnie liczymy na włączenie się do dyskusji oraz opowieści rodzinne okraszane fotografiami z domowego archiwum.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Trochę nie obyta na forach, witam wszystkich. Jestem dyplomantką i to miejsce wydaje mi się pomocne, tak więc pozwolę sobie jakiś czas pobuszować na stronach tegoż miejsca, pozdrawiam, Dorota
trafiłam na to forum w trakcie poszukiwań tematu do pewnej prezentacji i tak myślę, że ktoś by mógł mi tu pomóc. Znalazłam tu fragment o Zieleniaku, ale niewielki i nie do końca to czego szukałam, ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. Może ktoś z Was coś dokładniej i bardziej szczegółowo wie, mianowicie: Jak budowano Zieleniak, jakieś detale, co i jak po kolei? Chodzi mi generalnie, że był budowany od góry...albo może ktoś ma wiadomości jakieś materiały o innych budynkach budowanych w ten właśnie sposób?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje, które mogą mnie chociaż na coś naprowadzić. Pozdrawiam - gdańszczanka.
Witamy cię serdecznie !!!!!
Co do Zieleniaka to np .polecałbym przejrzenie (poza literaturą fachową):
"Wydarzyło się w Gdańsku 1901-2000" Jeden wiek w jednym mieście
Pomysł, projekt i redakcja całości Grzegorz Fortuna i Donald Tusk, Millenium Media Sp. z o.o,
Rok wydania Gdańsk 1999
oraz drugi tom "Kroniki Gdańska" autorzy: Jerzy Kukliński, Mirosław Gliński
ale oczywiście lista ta nie jest zamknięta....
Ze zdjęć ostatnio pojawiło się to:
http://www.forum.dawnygdansk.pl/files/zdj79.jpg
w wątku o powojennych zdjęciach Gdańska:
http://www.forum.dawnygda...t=3793&start=90
dziękuję za przywitanie:)
teraz ja się trochę zgapiłam i nie zajrzałam tu ;)bardzo mi pomocni są forumowicze, tak więc przygotowania idą dobrze, zbieram kontakty, gorzej z ustalaniem w końcu czym będzie mój obiekt i w jakiej miejscowości, bo trochę za dużo mam pomysłów, ale jestem dobrej myśli
pozdrawiam serdecznie
Witam wszystkich użytkowników forum przepraszam że najpierw zadałam pytanie a dopiero teraz się przedstawiam ale nie znałam zwyczajów szybko więc nadrabiam błąd (po zwróceniu uwagi ) nazywam się ewagroszek i jestem wielbicielem Gdańka którego już nie ma Werner von Schenk o którym pisałam to moja Bardzo prywatna sprawa pozdrowienia wszystkim ewagroszek
Wysłany: Nie Lis 18, 2007 12:51 pm Re: Witamy nowych użytkowników!
Powitam Ciebie cytatem z pierwszego postu w tym temacie
Mikołaj napisał/a:
Cieszymy się, że jesteś wśród nas i chcielibyśmy Cię bliżej poznać. Tworzymy zgraną grupę, która darzy się zaufaniem. Napisz poniżej kilka słów o sobie - czym się interesujesz, dlaczego chcesz się z nami tutaj spotykać.
Jeśli szukasz, chętnie dowiemy się dlaczego. Jesteśmy tu po ty by cieszyć się z wymiany myśli i wiadomości. Wzajemnej
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum