ciekawe ,ze nikt nie widzial/slyszal jak przebijali sie przez zamurowane wejscie ;jak to sie nazywa?"znieczulica spoleczna"czy jakos tak??
Niezwykle solidne, siedmiokrotne zamurowywanie okien i drzwi zabezpieczało obiekt przed wtargnięciem złoczyńców. Dla swych niecnych czynów musieli zapewne używać młotów pneumatycznych.
ciekawe ,ze nikt nie widzial/slyszal jak przebijali sie przez zamurowane wejscie ;jak to sie nazywa?"znieczulica spoleczna"czy jakos tak??
Niezwykle solidne, siedmiokrotne zamurowywanie okien i drzwi zabezpieczało obiekt przed wtargnięciem złoczyńców. Dla swych niecnych czynów musieli zapewne używać młotów pneumatycznych.
Ja wiem oni uzywali mlotki pneumatyczne z tlumikami ,czysty profesjonalizm a nie jakas amatorszczyzna!!!
_________________ "...robala co mnie zzera wciaz zalewam sam..."
Smutny koniec Siedlickiej 3. To był ładny budynek - szkoda.
Na pocieszenie mogę wam powiedzieć, że zewnętrzna konstrukcja budynku będzie żyć.
Będzie elementem (bardzo istotnym) kopii bardzo znanego gdańskiego budynku.
Wysłany: Pią Kwi 27, 2007 11:30 am Re: smutny koniec
roland napisał/a:
Na pocieszenie mogę wam powiedzieć, że zewnętrzna konstrukcja budynku będzie żyć.
Będzie elementem (bardzo istotnym) kopii bardzo znanego gdańskiego budynku.
Czy mógłbyś podać jakieś szczegóły?
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Budynek o którym wspominam to budowla wzorowana na Domu Kazalnicowym znajdującym się przy kościele Św. Trójcy. Jak skończę to Wam zaprezentuję.
Jest to dość skomplikowana budowa (i ekonomicznie "nieuzasadniona"), którą trwa już trzy lata. Bardzo się staram o zachowanie bardzo istotnych szczegółów tego typu budowli.
Jeszcze w lutym ubiegłego roku te domki były zamieszkane, i niewiele wskazywało na to że zostaną zburzone(patrz poczatkowe strony tego wątku).Dzisiaj to kompletna ruina.
Orzeszkowej 23 m.jpg
Plik ściągnięto 9825 raz(y) 68,64 KB
"A tu coś odnawiaja/przebudowują? - Orzeszkowej 19"
Wczoraj również przyglądałem się tej budowie.Zastanawia mnie sposób w jaki prowadzą te prace-wygląda to tak jakby budowali budynek w środku starego.
I jeszcze jedna sprawa. Przechadzając się tą ulicą zastanowił mnie budynek (a raczej jego katastrofalny stan)byłej izby wytrzeźwień przy Orzeszkowej 2. Na płocie wiszą tabliczki sugerujące,iż trwają w nim prace budowlane,ale dowiedziałem się od pana który mieszka w pobliżu że od bardzo długiego czasu nic się tu nie dzieje.Wręcz przeciwnie ktoś powybijał dziury w dachu i teraz niszczeje w oczach.Obawiam się ,że również ten budynek za niedługi czas będzie można ogladać tylko na zdjęciach.
Orzeszkowej 2 - 01.05.2007 r. 1m.jpg
Plik ściągnięto 9746 raz(y) 73,69 KB
Orzeszkowej 2 - 01.05.2007 r. 2m.jpg
Plik ściągnięto 9746 raz(y) 73,97 KB
Przechadzając się tą ulicą zastanowił mnie budynek (a raczej jego katastrofalny stan)byłej izby wytrzeźwień przy Orzeszkowej 2. Na płocie wiszą tabliczki sugerujące,iż trwają w nim prace budowlane,ale dowiedziałem się od pana który mieszka w pobliżu że od bardzo długiego czasu nic się tu nie dzieje.Wręcz przeciwnie ktoś powybijał dziury w dachu i teraz niszczeje w oczach.Obawiam się ,że również ten budynek za niedługi czas będzie można ogladać tylko na zdjęciach.
[trochę po fakcie]
Wybrałem się po roku w okolice Zaborni i Piekliska - no i jak się okazuje, nie ma juz dawnej szkoły w Zaborni.
Znikają też "wiejskie" domki (może mało ciekawe, ale dzięki takim właśnie okolica ma specyficzny klimacik ). W miejscu gospodarstwa przy mysliwskiej rosnie tylko trawa, a dom przy Kartuskiej stoi wypalony bez dachu.
DSC05172 Kartuska273.jpg
Plik ściągnięto 9369 raz(y) 36,1 KB
DSC05138 Myśliwska17.jpg
Plik ściągnięto 9369 raz(y) 42,54 KB
DSC07100 szkoła w Zaborni.jpg to po lewej to z ksiązki "Dzieje gdańskiego Jasienia"
"Dzieje gdańskiego Jasienia"??? a co to za wydawnictwo???
Wydawca: (usługi informatyczne) KELO
Autorka: Magdalena Nowicka, która stworzyła też wg wstępu osiedlowy miesięcznik
Książka z 2004r. O mieszkańcach i ich domach, o dworze, szkołach, parafii itp. Jeden egzemplarz jeszcze niedawno był w pewnym miejscu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum