Od soboty zapowiadam częściową publikację bardzo ciekawych zdjęć z lat 20 ubiegłego wieku. Zdjęcia nigdy nie były publikowane. Wykonane zostały przez Pana Zimmana - dziadka mojej znajomej. Pan Zimman pochodził z Austrii, do roku 1919 był budowniczym sieci kolejowych na terenie Galicji. W roku 1920 przybył do Gdyni, gdzie postanowił rozpocząć z rodziną nowe życie. Wśród wielu albumów dokumentujących okolice Gdyni znalazłem wspomniane cztery albumy ze zdjęciami Gdańska i Sopotu gdzie często bywał.
Wobec pewnych problemów prawnych związanych z organizacją wystawy zdjęć lotniczych Gdańska i okolic o których wspominałem wcześniej. Postanowiłem w czerwcu zorganizowac wraz z Muzeum Historycznym Miasta Gdańska wystawę zdjęć Pana Zimmana. Sądzę, że wzbudzi duże zainteresowanie . Niektóre zdjęcia postanowiłem wam zaprezentować jeszce przed premierą.
P.S Oczywiście, plany związane z wystawą zdjęć lotniczych nie ulegają zmianie poza terminem. (może zdążymy zakończyć formalności aby wystawę otworzyć w sierpniu)
bundermann1.jpg
Plik ściągnięto 9615 raz(y) 65,64 KB
Ostatnio zmieniony przez roland Czw Maj 10, 2007 2:28 pm, w całości zmieniany 1 raz
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Chyba dzisiaj ścigam się z Sabem. Istny wysyp albumów
Tak jak obiecałem naastępne zdjęcia. Z Sopotu z okresu budowy Grand Hotelu oraz ciekawe zdjęcie z Gdyni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum