?? Plan, który zamieściłem jest podpisany "p. o. Brętowo", ale dla oszczędności miejsca obciąłem tabliczkę z tytułem. Zwróć poza tym uwagę, że na planie zaznaczony jest obiekt pod linią kolejową ;-) Tak więc spoko...
?? Plan, który zamieściłem jest podpisany "p. o. Brętowo", ale dla oszczędności miejsca obciąłem tabliczkę z tytułem. Zwróć poza tym uwagę, że na planie zaznaczony jest obiekt pod linią kolejową ;-) Tak więc spoko...
No właśnie mi wyglądał na NAD. Ale dobrze, po powtórnej wizji wycofuję się. Widać, że wiadukt był jednoprzęsłowy (jak myślałem wcześniej i jak sugeruje Dariusz08) i nie mógł wyglądać jak ten nad ul. Dolne Migowo jak sugeruje Krzysztof.
Natomiast ciekawe po co jest ten równy plac przy wspomnianej kładce? Może Dariusz kojarzy aby kiedyś było tam jeszcze coś czego już nie ma?
Dom państwa Rzepów stoi do dzisiaj.To budynek znajdujący się na przeciwko stacji na tym wzniesieniu.Budynki ze zdjęcia czwartego w lewym rogu to juz oczywiście wspomnienie.
Ile ich stało przed wojną tego nie wiem.Część była zdecydowanie przedwojenna ale akurat tych na zdjęciu nie widać.W ostatnim budynku patrząc w strone Moreny znależliśmy trochę niemieckich pamiątek,jakieś odznaczenia,srebrną papierośnicę z godłem Wehrmachtu i wojskową lornetkę.
Będąc smarkaczem znalazłem i o zgrozo wykopałem z nasypu kompletny pocisk możdzieżowy,całe szczęście,że jeszcze wtedy żołnierze maszerowali tamtędy na poligon to mi to żelastwo zabrali.jedyny pozytyw z tego znaleziska to to,że wiadomo iż nasyp był ostrzeliwany.
Z tych wojennych pozostałości zostało kilka stanowisk obrony w tym największe na samej górze ,nad stacją.Pozostały tam zniszczone juz teraz bunkry.Za moich czasów wchodziliśmy do nich i mieliśmy tam fajną zabawę.Znalazłem tam zresztą kilka pamiątek po żołnierzach.Co do placu za kładką to było tam boisko a zaraz za kładką po lewej organizowano super imprezy "na Jana".Co tam było wcześniej nie wiem,może obrotnica ?
Pamiętam czasy jak po wale maszerowali na poligon żołnierze z jednostki na Słowackiego.Czasami robili nam frajdę gdy udało się zabrać na przejażdzkę Topazem.Nigdy bym nie pomyślał,że za kilka lat sam będę w takim mundurze maszerował tą samą trasą.Byłem chyba ostatnim rocznikiem który miał ćwiczenia na tym poligonie.Z tego okresu pozostała mi taka pamiątka.Było juz kilka zdjęć tej kładki ale myślę,że z racji jego juz historycznej wymowy mogę je tu dodać.
Nigdy bym nie pomyślał,że za kilka lat sam będę w takim mundurze maszerował tą samą trasą.Byłem chyba ostatnim rocznikiem który miał ćwiczenia na tym poligonie
No to maszerowalismy pod tym samym mostem,a na poligonie wylewaliśmy nasz żołnierski pot (ja w 3 KOW).Nigdy nie zapomnę "ścieżek zdrowia" na oblodzonych zboczach linii kolejowej kiedy "działaniami" szliśmy na lub z poligonu.
Jasień-maj 93 r.jpeg
Plik ściągnięto 12206 raz(y) 55,44 KB
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Pamiętam te czasy. Mieszkałem wtedy na "Jaszczurach" - ul. Związku Jaszczurczego i doświadczałem klasycznego widowiska światło dźwięk czyli - w TV obrazki z wojny jugosłowiańskiej a zza okien odgłosy kanonady "na żywo" z poligonu. Niby nic specjalnego a utkwiło mi w pamięci.
A teraz jak mówią starożytni Rosjanie " Revenons a nos mutons!" czyli "Wróćmy do naszych baranów"
Trochę sie pogubiłem w tych lokalizacjach przystanku i w tym jak ten przystanek przywędrował z Brętowa aż pod Migowo.
Miejsce gdzie na zdjęciu maszeruje nasza niezwyciężona armia znam bo jak juz pisałem wyżej zamieszkiwałem "Jaszczury" od 1987 roku. Od zawsze miałem dziwne inklinacje i rozpoznawałem okolice dosyć dokładnie. Jedną z pierwszych rzeczy jakie dowiedziałem się o tym miejscu (a właściwie o obszarze za kładką w stronę Kokoszek) było to, że podobno była w tym miejscu mijanka. Z kolei na niemieckiej "setce" z lat 40-tych jaką wtedy wyhaczyłem widziałem w tym miejscu oznaczenie Hp co tłumaczyłem sobie (bo moja kserokopia nie obejmowała legendy) jako przystanek (h- jak halt itd....)
Może ktoś ma zdigitalizowaną dobrą kopię jakiejś podobnej "setki" to można by to zweryfikować.
Mam jednak wrażenie, że nie o tym przystanku była mowa kiedy zakładano ten wątek. Pamiętam parę innych ciekawostek (np okopy zaznaczone na fotce) z tej okolicy ale nie chcę zbaczać wątku.
Proponuję aby namówić kolegę dariusz08 aby na jakiejś sympatycznej mapce pooznaczał te wszystkie miejsca bo pałam żądżą poznania lokalizacji tych miejsc. Niestety wyobraźni i pamięci mi juz nie styka.
A co do moich burzliwych wspomnień z okolicy to chyba juz nie dziś bo mi się styki grzeją od siedzenia przy kompie. Pociągnę ten wątek niebawem a jak zapomne to mi przypomnij (tu Cię za przeproszeniem sparafrazuję) Zesztrasiuńko.
Co do okopów zaznaczonych na mapce to myślę,że to juz powojenna robota.W latach siedemdziesiątych a i zapewne wcześniej ćwiczenia odbywały się nawet w okolicy kładki włącznie ze strzelaniem.Pamietam jak zbieraliśmy wystrzelone ślepaki od AK 47 na samej kładce .jeśli chodzi o wojenne pozostałości to najbardziej widocznymi są schrony p.lotnicze na górze ponad stacją benzynową.Stała tam armata 88 mm po której zostało stanowisko wykopane w ziemi i parę łusek właśnie tego kalibru.Te wzgórza w czasie wojny nie były porosnięte lasem i było to doskonałe stanowisko do obrony miasta przed sowieckimi samolotami.Wyciągnołem z jednego z tych schronów hełm i łyżeczkę z godłem Luftwaffe.
Ja służyłem w 1 KOW.Kwaterowaliśmy na samej górze budynku który też już chyba nie istnieje.
Czy ten wojak z podniesionymi nogami nie nazywa sie przypadkiem Selin ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum