Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
koniec kolejki do Brzezna
Autor Wiadomość
penetrator 

Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 9:23 pm   

To może nie tramwaj ale też Nowy Port i pięknie zadbany
przystanek SKM.

4-000213in.jpg
Plik ściągnięto 9998 raz(y) 65,1 KB

Zdzislaw 

Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 9:26 pm   

penetrator napisał/a:
przystanek SKM.

o kurzatwarz..... naprawde ładne ....Zoppoter będzie szczęśliwy...
:==

PS
Teraz coś mi sie przypomniało i mam pytanko do speców od kolejnictwa. Jak kojarzę (bo pewności nie mam, linia do New Portu była chyba na pewnych odcinkach jednotorowa (mam na mysli SKM), ale jednocześnie pamietam peron w Brzeżnie gdzie toru były chyba po jego dwóch stronach, no ..... chyba ze wszystko mi sie pokićkało?????

Vivere est cogitare

Corzano 
bi-cyklista
z Północy

Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 9:50 pm   

Zdzislaw napisał/a:
pamietam peron w Brzeżnie gdzie toru były chyba po jego dwóch stronach

Po dwóch: po jednej tor kolejowy, po drugiej tramwajowy. :hihi:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 10:33 pm   

Cytat:
Zoppoter będzie szczęśliwy...

no, nie on jeden :OO
brawa dla penetratora :hurra: :==

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Sob Wrz 16, 2006 10:51 pm   

Zbieram szczene z podłogi...

To była linia jednotorowa, tlko mijanki były na niektórych przystankach. W Brzeźnie mijanki nie było. Po drugiej stronie peronu były (i są) tory tramwajowe, przy czym nie znaczy to, że z peronu dało sie wsiąść do tramwaju.

penetrator 

Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 9:03 am   

Mijanka była na Zaspie towarowej,tam mijały się dwa składy kursujące na tej
trasie tak było w latach 80-tych.

penetrator 

Wysłany: Sob Lis 25, 2006 10:25 pm   

Lata 80-te stacja Gd-Brzeźno.
Ze strony http://www.cn.com.pl/~di1/1980/

t_Scan1204.jpg
Plik ściągnięto 9718 raz(y) 10,53 KB

t_Scan1203.jpg
Plik ściągnięto 9718 raz(y) 9,68 KB

t_Scan1205.jpg
Plik ściągnięto 9718 raz(y) 10,31 KB

t_Scan1202.jpg
Plik ściągnięto 9718 raz(y) 14,5 KB

renekk 

Wysłany: Nie Lis 26, 2006 11:37 pm   Przystanek SKM Gdańsk Kolonia

Dobry wieczór wszystkim użytkownikom. Poszukuję zdjęcia peronu SKM Gdańsk Kolonia z kioskiem RUCH-u (stał tam do 1980 roku) - może ktoś ma takie w swoich zbiorach? Dziękuję i pozdrawiam, renekk.

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Lis 26, 2006 11:42 pm   

dobry, dobry. kierując tradycyjnie do wątku powitalnego :arrow: http://www.forum.dawnygda...p?t=187&start=0 powiem tylko tyle, że sama chciałabym takie zdjęcie zobaczyć :wink:
a o przystanku Kolonia trochę na Forumie jest :arrow: http://www.forum.dawnygdansk.pl/search.php

renekk 

Wysłany: Pon Lis 27, 2006 9:30 pm   

Zdzislaw napisał/a:
penetrator napisał/a:
przystanek SKM.

o kurzatwarz..... naprawde ładne ....Zoppoter będzie szczęśliwy...
:==

PS
Teraz coś mi sie przypomniało i mam pytanko do speców od kolejnictwa. Jak kojarzę (bo pewności nie mam, linia do New Portu była chyba na pewnych odcinkach jednotorowa (mam na mysli SKM), ale jednocześnie pamietam peron w Brzeżnie gdzie toru były chyba po jego dwóch stronach, no ..... chyba ze wszystko mi sie pokićkało?????

Były tam oczywiście dwa tory - to jest peron wyspowy, dwukrawędziowy. Zelektryfikowany tor SKM był zlokalizowany przy prawej, nieczynnej obecnie krawędzi. Niezelektryfikowany tor przy lewej krawędzi był przeznaczony dla ruchu towarowego, obok był drugi tor towarowy. Ulica Gdańska/Oliwska z tramwajem biegła bliżej basenu portowego, przez obecny plac składowy WOC, po lewej stronie torów kolejowych i przechodziła na prawą stronę torów w rejonie obecnego przejazdu. W tym miejscu było skrzyżowanie torów tramwajowych z kolejowymi. Taki stan trwał do czasu budowy istniejacego do dziś wiaduktu drogowego nad torami (początku lat 70-tych ? proszę o weryfikację). Pozdr.

brzeźno3.jpg
Plik ściągnięto 9642 raz(y) 70,29 KB

brzeźno2.jpg
Plik ściągnięto 9642 raz(y) 74,82 KB

Krzysztof 

Wysłany: Sro Gru 20, 2006 1:09 am   

"renekk" powyżej zamieścił fragment planu gdańska opisanego cyrylicą.
Ciekaw jestem z którego jest roku, przez kogo (i dla kogo) był wydany?
Jeśli to możliwe bardzo chętnie obejrzałbym cały plan.

renekk 

Wysłany: Sro Gru 20, 2006 1:43 pm   

To jest sowiecka mapa sztabowa w skali 1:10 tys. Datowana jest na 1978 rok, ale przedstawia stan co najmniej 10 lat wcześniejszy - są na niej takie ciekawostki jak pętla tramwajowa na Urodzie, linia tramwajowa do Sopotu itd. Składa się z 4 arkuszy i obejmuje zakres od ujścia Potoku Oliwskiego na północy, Matemblewa - Szadółek na zachodzie, Radunicy na południu i Śmiałej Wisły na wschodzie. Mam 3 arkusze, brakuje mi jednego (prawego dolnego), z Olszynką, Krępcem itd. Chętnie udostępniłbym je w sieci (jak i inne z mojego zbioru), ale jest mały problem: to są mapy papierowe... Może ktoś z Forumowiczów ma dostęp do wielkoformatowego kolorowego skanera? Proszę o kontakt na maila :-)

turecki 
Motorniczy
ech te....

Wysłany: Sro Gru 20, 2006 9:24 pm   

no to może Roland?? :hmmm: :^^

Zdzislaw 

Wysłany: Sob Gru 23, 2006 11:59 pm   

renekk napisał/a:
To jest sowiecka mapa sztabowa w skali 1:10 tys. Datowana jest na 1978 rok, ale przedstawia stan co najmniej 10 lat wcześniejszy - są na niej takie ciekawostki jak pętla tramwajowa na Urodzie, linia tramwajowa do Sopotu itd. Składa się z 4 arkuszy i obejmuje zakres od ujścia Potoku Oliwskiego na północy, Matemblewa - Szadółek na zachodzie, Radunicy na południu i Śmiałej Wisły na wschodzie. Mam 3 arkusze, brakuje mi jednego (prawego dolnego), z Olszynką, Krępcem itd. Chętnie udostępniłbym je w sieci (jak i inne z mojego zbioru), ale jest mały problem: to są mapy papierowe... Może ktoś z Forumowiczów ma dostęp do wielkoformatowego kolorowego skanera? Proszę o kontakt na maila :-)

Renekk, napisałeś z "datowana na 1978"??????? Ja oczywiście mogę mieć sklerozę, ale zeby wydawca sowieckiej mapy sztabowej??????? Moim zdaniem (a dam sobie obciąc dloń) w 1978 na 100% nie istniala pętla tramwajowa na "Urodzie", a na 1000000% linia tramwajowa z Gdanska do Sopotu. Teraz waidomo czemu oni wszystko palili i niszczyli ........
Jak mięli stare plany (mapy) to po walkach musialo sie z to z tymi planami zgadzac......... a zatem Back to the Past ............ :wow:

Vivere est cogitare

renekk 

Wysłany: Nie Gru 24, 2006 8:46 pm   

Oczywiście, że tych wszystkich kwiatków nie było już w 1978 roku. Wiadomo też, że te mapy miały być użyte na wypadek W albo, co bardziej prawdopodobne, "bratniej pomocy". Jako że ani do jednego ani do drugiego na szczęście nie doszło, mapy przeleżały sobie w jakichś strzeżonych magazynach, skrywając jeszcze jedną z tajemnic Armii Radzieckiej: oni też tam mieli niezły burdel.... :-).
Myślę, że oni po prostu raz (gdzieś na przełomie lat 50-tych i 60-tych, bo taki jest stan odwzorowania obiektów) sporządzili te mapy i co jakiś czas powielali je bez aktualizacji, stosując zasadę znaną też z naszego wojska: "sztuka jest sztuka"... No i tyle.

Odpowiedz do tematu