Wspaniałe ujęcie Nowoszkockiej szkoły. Ulica Nowoszkocka jeszcze (praktycznie) "w całości", a Hallera jeszcze nie istnieje.
Do pełni szczęścia brakuje mi ujęcia ciut w prawo i ciut do góry (wzdłuż Nowoszkockiej)...
szk01.JPG
Plik ściągnięto 6865 raz(y) 33,16 KB
szk02.JPG
Plik ściągnięto 6865 raz(y) 54,7 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie denerwujcie się, jeszcze jedno zdjęcie i znikam
Przedstawiam jako uzupełnienie jeszcze jedno ujęcie "Zielonego Trójkąta"
Mam nadzieję , że osoby emocjonalnie związane z tym miejscem wybaczą mi
W oddali widać Conradinum.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Dzien Dobry po wakacjach.
Cala niedziele zajelo mi ogladanie tych wspanialosci.
Podobnie jak wypadku petli tramwajowej, rowniez przy zdjeciu W147 mam watpliwosci nt daty, kiedy zostalo wykonane. Znajdujace sie w centralnej czesci zdjecia budynki przy Steffensweg 41 i 43 zbudowane zostaly (z tego co wiem) w latach 1930-1931.
Wszystkie zdjęcia lotnicze, które prezentowałem zostały wykonane: maj - wrzesień 1929
Takie mam informacje z niemieckiego źródła. Biorąc pod uwagę niemiecką dokładność uważam że ta informacja jest prawdziwa.
Część prezentowanych przez Rolanda zdjęć lotniczych jest również w zbiorach Instytutu Herdera w Marburgu i tam również widnieje adnotacja, że ujęcia te zostały wykonane w 1929. Trochę mnie to zastanawia, bo ja także mam w niektórych przypadkach wątpliwości, czy rzeczywiście zdjęcia pochodzą z tego roku...Niemniej jednak, ujęcia te są bombowe
Niezupełnie. Z dostępnych mi źródeł wynika, że krzyże były leciutko, ledwo widocznie, rozszerzane na końcach (aczkolwiek nie az tak jak na stronie Sabaotha).
Kluczowe dla rozstrzygnięcia tego zagadnienia są nie zdjęcia oryginalnych flag, czy tym bardziej ich kamiennych wizerunków, a odnośne regulacje prawne. Na razie nie mam niestety dostępu do oficjalnych gdańskich rozporządzeń o flagach (mam nadzieję, że jeszcze w listopadzie się do nich dorwę), ale w bardzo porządnie opracowanym niemieckim Flaggenbuchu są właśnie takie.
W praktyce każdy producent flag mógł produkować nieco różne ich wizerunki, odbiegające od obowiązującego wzoru (ciekawe ile polskich flag wywieszanych na domach ściśle spełnia ustawowe kryteria - myślę, że nie tak dużo, a przeciez polska flaga jest graficznie dużo mniej skomplikowana).
Cytat:
"Popękana fasada z pamiątkowym kartuszem lada moment zsunie się do Motławy. W roku 1759 "z powinności wobec nieznanych następców podniesiono spichlerz z ruiny". Czy owi następcy, to znaczy my, w poczuciu powinności wobec kolejnych pokoleń, potrafimy uratować Woli Łeb przed ostateczną zagładą? "
Chyba nie uratujemy - budynek jest w fatalnym stanie.
Ciekawostką jest "zabytkowy kartusz wraz z flagami" który nie jest oryginalną płaskorzeźbą. Jest to betonowa kopia wykonana w latach 30 ubiegłego wieku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum