Wysłany: Sro Wrz 06, 2006 3:52 pm Re: Co to za budynki
Zoppoter napisał/a:
roland napisał/a:
Powiększając zdjęcie Zeppelina, które otrzymałem od Hoffmannów zauważyłem dość wysokie budynki obok wiaduktu przy ul. Hynka.
Co to za budowle?
A czy tam przy Grunwaldzkiej przypadkiem nie stoi jakas szkola? Miedzy Abrahama i Wojska Polskiego? A moze to domy mieszkalne przy tej ostatniej?
Ale to chyba nie w tą "mańkie"?
Jeśli założyć, że to płaskie zielone to pas startowy, a wiadukt jest lekko na prawo, to ten budynek stoi mniej więcej w miejscu zajezdni, czyli dzisiejszego ŻAK-a. Co prawda budynek wygląda (choć słuszniej powiedzieć majaczy) na kolejowy. Ale za wysoki.
Przedłużając pas startowy wychodzi, że to zajezdnia albo koszary. Ale na zdjęciu kąt ujęcia widuktu jest dość zastanawiający. Nie mam pod ręka mapy z tamtych czasów.
Ma ktoś?
wiad.jpg
Plik ściągnięto 5699 raz(y) 60,36 KB
_________________ Wstawać! Wstawać i ćwicyć!
Ale czemu?! Bo rano jest!
Eeee, u mnie jest jeszcze noc...
Ja uważam, że zdjęcie zostało wykonane z domu Pana Hoffmanna przy Heeresanger. Świadczy o tym ustawienie wiaduktu w stosunku do budynków lotniska i wjazd na wiadukt, który się nie zmienił. Czerwoną strzałką oznaczyłem na mapce kierunek robienia zdjęcia (z centrowaniem na końcówkę wiaduktu), ten duży budynek był na lewo od wiaduktu, czyli (biorąc poprawkę na niedokładność mapki) znajdował się on gdzieś pomiędzy zielonymi liniami. Ale co to było?
To nawet można powiedzieć jest przypuszczenie graniczące z pewnością.
Miejsce się zgadza, gabaryty też. Ja bym stawiał na ujęcie pod kątem ok. 30 stopni od osi podłużnej tego wyższego budynku dlatego linia dachu z kminami jest skrócona w stosunku do ujęcia z bliska.
A linia tramwajowa to mniej więcej ta czerwona linia? To ta słynna pokrecona linia tramwajowa z zagadki Sabaotha.? Do tej chwili próbowałem ale nie udawało mi się wyobrazić sobie jak ona przebiegała. Teraz już mam jasność.
aleja_copy.jpg
Plik ściągnięto 5552 raz(y) 60,79 KB
Ostatnio zmieniony przez Makabunda Czw Wrz 07, 2006 8:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum