Wysłany: Pon Maj 01, 2006 12:40 pm Dom Widmo pod Pachołkiem
Czy ktoś wie coś na temat tego budynku , lub ma jego zdjęcia?
A może to fotomontaż dla upiększenia widoku
Powyżej Karlshofu jest dość miejsca by wcisnąć taki domek, jest również coś co przypomina pozostałości po strzelnicy.
Jednak na wszystkich pocztówkach przedstawiających Karlsberg nigdy nie było widać tego budynku.
Oliva.jpg Wszyscy znamy podobne pocztówki....ale ta jest inna....
Plik ściągnięto 16995 raz(y) 63,95 KB
dom widmo.jpg Co to jest???
Plik ściągnięto 16995 raz(y) 27,14 KB
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Widmo widoczne jest jeszcze raz.
I chyba było w lepszym stanie niż wieża wysadzona w powietrze przez Niemców i Hotel "Waldhäuschen" spalony przez Sowietów.
Zdjęcie z 1945 roku znalazłem tu
Teraz nie mam wątpliwości że on istniał w jakiejś postaci po zakończeniu działań wojennych.
Oliva1945.jpg
Plik ściągnięto 16985 raz(y) 54,01 KB
dom widmo2.jpg
Plik ściągnięto 16985 raz(y) 13,1 KB
dom widmo3.jpg
Plik ściągnięto 16985 raz(y) 61,64 KB
Pan Franciszek Mamuszka w swej jednej z ostatnich książek o Oliwie napisał dość sporo o tej restauracji ( myślę o ”Oliwa. Okruchy z ...” i jeszcze o ”Kaszubi oliwscy” ). Nie ma tam jednak informacji o jakimś szczególnym zabytkowym obiekcie powyżej tej restauracji.
Pocztówka przedstawia widok jak mi się wydaje zaraz z przed początku II wojny światowej ( pewnie po 1935 ? ... ), możliwe iż ówczesny właściciel sprzedał po gnębiących go kłopotach finansowych część terenu pod dom mieszkalny.
Teraz jedynie pozostają archiwa np. PG lub wspomnienia mieszkańców co będzie trudne choć jeszcze nie niemożliwe.
Ja mógłbym pamiętać lata 78-79, bo tam również walczyłem o nową Oliwę ... BLOKOWISKA ze starą. Ale nic nie przychodzi.
Co do fotomontażu to nie sądzę choć stan zadrzewienia pachołka zwłaszcza w okolicy wierzy dość skromny ... ?.
To nie jest fotomontaż.
To już pewne.
Tylko co się z nim stało po zakończeniu walk.
Na zdjęciu jest widoczny jego kontur. Więc stał wiosną 1945....
No i ciekawe jak dokładnie wyglądał
Karlsberg, piękne to miejsce........było
widok z okna domu widmo.JPG
Plik ściągnięto 16906 raz(y) 70,24 KB
Kontur ?.
Ja widzę dom ( pierwotnie z około 1600 "Totenhof" a od "1816" Karlshof ) przy ul. Spacerowa 16b.
Jak by wejść dalej w las to można by może jeszcze znaleźć tunel prowadzący w głąb pachołka - był tam jeszcze gdy na zawodach ze szkoły 23 ( czerwona ) robiliśmy rundkę wokół.
A dlaczego go nie ma – to już pytanie do wyzwalających Oliwę. A to zostawię bez komentarza..............., można się domyśleć zwłaszcza iż sporo osób, pewnie i w Oliwie którzy nie zdążyli uciec popełniało samobójstwa - a co z tymi którzy pozostali ?.
A ja sie podłączę pod watek budynków widm i zaproponuje do rozpatrzenia jeszcze jeden budynek. Załączone obrazki ściągnąłem z jednej z oliwskich stron. Budynek zaznaczyłem.
Na pewno nie jest to budynek przedszkola.
Sprawdzałem to ostatnio. Ma zupełnie inne ściany szczytowe i inne położenie.
Rzeczywiście zdjęcia sugerują że ten tajemniczy budynek wręcz przylegał do szafarni.
Jednak sądzę, że stał on vis a vis katedry, w miejscu gdzie teraz są te klocki do sprzedaży hot dogów i pamiątek.
Wiem że w planie zagospodarowania przestrzennego zdecydowano na odtworzenie zabudowy w tym miejscu.
po wojnie.jpg brak śladow po budynku
Plik ściągnięto 16793 raz(y) 30,14 KB
katedra.jpg Tajemniczy budynek na czerwono
Plik ściągnięto 16795 raz(y) 24,9 KB
To ja jeszcze dorzucę tajemnicze domy. Tym razem jeden w parku.
Stał tam gdzie była taka okrągła fontanna. Na przeciw dzisiejszej księgarni "Róża" i kawiarni "Kawoliwa"
kamienica w parku 2.jpg Co się z nią stało i może ktoś posiada lepsze zdjęcia?
Plik ściągnięto 16743 raz(y) 5,2 KB
kamienica w parku.jpg
Plik ściągnięto 16756 raz(y) 14,72 KB
wylot Polanek.jpg tu go widać po prawej z elementem przypominającym wieżyczkę. Po lewej również nie istniejący budynek.
Plik ściągnięto 16756 raz(y) 6,83 KB
Budynek wybudowany w latach międzywojennych przez Macierz Szkolną dziś nie istnieje a stał w miejscu gdzie znajduje się parking pomiędzy kościołem św. Jakuba a Katedrą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum