A ja się cieszę, że wyburzają te budynki - były ohydne i tylko straszyły, choć rozumiem nostalgię mieszkańców... Nawet do takiej brzydoty idzie się przyzwyczaić ;)
Wraz z likwidacją domu mieszkalnego na początku ul. Kościuszki dokończone zostało dzieło zniszczenia zapoczątkowane 61 lat temu przez skośnookich panów w watowanych kurtkach.
Na foto zniszczony hotel "Hohenzollern". Zdjęcie zrobione mniej więcej ze środka dzisiejszego skrzyżowania Grunwaldzka-Kościuszki-Słowackiego.
pozdr, M.
Dsc01807.jpg
Plik ściągnięto 17461 raz(y) 57,12 KB
Ostatnio zmieniony przez beaviso Pią Mar 24, 2006 1:19 am, w całości zmieniany 1 raz
Wraz z likwidacją domu mieszkalnego na początku ul. Kościuszki dokończone zostało dzieło zniszczenia zapoczątkowane 61 lat temu przez skośnookich panów w watowanych kurtkach.
No no, wszystkich i wszystko jedną miarką :
"Po czynach ich mierz..."
Skutki działalności podobne...
Zalewski już się przeprowadził na ulicę Pniewskiego ,dzis stawiali rusztowania zasłaniające budynki do wyburzenia.Wszystkie budynki od Hydrobudowy w prawo do wyburzenia.Chłopaki sie uwijają,lubia ta demolkę.Aha te zdjęcie przedstawia widok w strone Wrzeszcza czy Oliwy?
No no, wszystkich i wszystko jedną miarką :
"Po czynach ich mierz..."
Skutki działalności podobne...
Aha te zdjęcie przedstawia widok w strone Wrzeszcza czy Oliwy?
To zdjęcie w stronę Wrzeszcza. Hotel "Hohenzollern" miał adres: Adolf Hitler Strasse 155, sprawdziłem w Adressbuchu. To był budynek narożny z ul. Kościuszki, co widać na wycinku planu z 1933. Potwierdza to fragment budynku za drzewem po prawej stronie - Grunwaldzka 156 - ten sam budynek i drzewo widzimy ( w środku) na zdjeciu z 1945 roku z albumu "Był sobie Gdańsk 1945". Na pierwszym planie kupka gruzu po hotelu.
No to się cieszę, że fotka nieznana. Przeglądając ów album, sławiący dokonania bratnich armii ludowych, nie widziałem podpisu, że to Gdańsk. Ale uwagę moją przykuł napis "Hohenzollern", który skojarzył mi się właśnie z tym "naszym" hotelem. Pasowała narożna lokalizacja, no i ta wieżyczka ponad dachami budynków na dalszym planie - ona zdaje się jest cała po dziś dzień.
Przepraszam,że wejde w słowo patrze sobie na zdjęcie z albumu Był sobie....1945 str 152 i niestety nie jestem pewny do waszego porównania z wiezyczką byłego gmachu PKO .Moge się mylic bo obok na str. 153 jest widok wizyczki z wjazdu na ulice Lendziona,niestety niemam skanera więc niemoge zamieścić tych zdjęć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum