pytanie do administratora; czy przygotowanie takiego formularza jest możliwe?
Jest. Zastanawiam się tylko, po co taki formularz, gdzie te dane miałyby trafiać?
Łatwiej chyba zrobić dział na forum z dostępem dla biorących w tym udział, gdzie samodzielnie będzie można napisać, co się ma i w miarę powiększania zbiorów dopisywać. I niech to będzie według tego schematu, który podałeś - tytuł, autor...
I co? Wszyscy do mnie przyjadą? Bo jak ja przyjadę z materiałami do Polski to mnie celnicy już z nimi nie wypuszczą
Przyjadą na sezonowe zbieranie jagód Mam kilku przyjaciół, którzyby chcieli przy okazji odgryźć się za Potop Szwedzki [ przywieźliby kilka wykopanych zabytków do Gdańska ]
A tak na poważnie, faktycznie najlepiej zacząć od sporządzenia listy zbiorów jakimi dysponujemy [tak jak na początku postu]. Później będzie trzeba zmierzyć nasze siły na tak wzniosłe zamiary.
Oba pomysły – zarówno katalogu jak i biblioteki - warte realizacji. Co mam bym dołożył. Ze względu na odległość mogę niestety tylko w formie elektronicznej udostępniać.
Zapraszam do rejestracji i prezentowania swoich zbiorów. Służy do tego specjalny formularz. To co wpiszecie będzie widoczne dopiero po zatwierdzeniu, więc nie stresujcie się, że gdzieś znika.
Testowo umieściłem jedną ze swoich książek. Pod opisem jest okienko, gdzie można dopisywać komentarze, np. dotyczące tego, komu się książkę pożyczyło.
I żeby było jasne - zaprezentowanie tam swoich zbiorów nie oznacza, że ktoś automatycznie chce się nimi podzielić z całym światem.
Proszę o opinie jak Wam się to podoba, co zmienić itp.
No więc pierwsza opinia: SUPER POMYSŁ!!!!!!!!!!
Jesli chodzi o opinię od strony technicznej (poprawić, ulepszyć, dodać) to jak się co ieco rozejrzę. Narazie jestem zachwycona - będe miała źródełko wiedzy literackiej nt Gdańska w jednym miejscu Po prostu ach i och!
P.S. - dodałabym recenzję "Wspomnień gdańskiego bowki", ktorą zamieściłam już na innej stronie. Mogę? Oczywiście zamieszczę adnotację odpowiednią, co by nie było nieporozumień.
Nie dość, że nie ma logowania automatycznego, to jeszcze na nick i hasło "forumowe" zalogować się nie mogę...
A co do strony technicznej mam jedną uwagę - nie wiem, czy nie lepiej byłoby recenzje, czy opisy książek zamieszczać w jakimś dziale "wspólnym" - wiele książek będzie się zapewne powielało w zbiorach różnych użytkowników.
Czy biblioteka będzie dostępna dla wszystkich (bo z tego co widzę teraz tak jest), tylko zarejestrowanych użytkowników, czy też będzie jeszcze jakiś inny "próg dostępności"?
celem tej strony jest przede wszystkim przekazanie informacji o naszych zbiorach z krótkim komentarzem dotyczącym poszczególnych książek. Zwyczajowo przyjęło się, że wieksze opracowania - recenzje trafiały do Akademii Rzygaczy.
Cytat:
Trzeba rejestrować się od nowa? Nie działa logowanie z FDG?
Tak, BFDG oparta jest na odrębnej bazie danych, rejestracja wraz z odebraniem maila zajmuje nie więcej niż 2 minuty. Inna możliwośc do po prostu nowy dział na forum, ale wtedy nie będzie formularza do wpisywania danych.
Cytat:
czy nie lepiej byłoby recenzje, czy opisy książek zamieszczać w jakimś dziale "wspólnym"
pod opisem książki jest okno do wpisywania komentarzy i wydaje mi się, że to dobre miejsce na to, by inni posiadacze danej książki dodawali coś od siebie.
Cytat:
Czy biblioteka będzie dostępna dla wszystkich (bo z tego co widzę teraz tak jest), tylko zarejestrowanych użytkowników, czy też będzie jeszcze jakiś inny "próg dostępności"?
Wszystkie opcje są możliwe, kwestia do przedyskutowania. Na razie jest to ogólnodostępne.
celem tej strony jest przede wszystkim przekazanie informacji o naszych zbiorach z krótkim komentarzem dotyczącym poszczególnych książek. Zwyczajowo przyjęło się, że wieksze opracowania - recenzje trafiały do Akademii Rzygaczy.
Acha, dzięki.
Tzn skoro to nasze ksiaki, to w bazie może znaleźć się kilka takich samych tytułów, zakładając że kilka osób ma tę samą książkę?
Osoby, które do tej pory się zarejestrowały są "stałymi bywalcami" FDG, dlatego wszyscy otrzymali status admina.
Po prawej stronie jest link "panel administratora". Zajrzyjcie tam. Macie możliwość zatwierdzania i edytowania wpisów dodanych przez siebie i przez zwykłych użytkowników (których jak się można spodziewać wielu nie będzie ) poprzez formularz "dodaj książkę".
Jest jeszcze inny sposób dodawania treści dający o wiele większe możliwości (grafika, linki, czcionki itp.). Trzeba kliknąć na link "zarządzanie treścią" po lewej stronie i wybrać artykuły
Tam gdzie w różnych miejscach panelu adm występuje słowo artykuł/artykuły chodzi o wpisy dotyczące książek. Z czasem to pozmieniam.
Póki co poczynajcie sobie śmiało, uznajmy, że to faza testowa i jak będzie trzeba to potem się posprząta.
Macie też możliwość dodawania nowych kategorii - choćby i wspomnianej prasy. Można nazwać to szerzej - periodyki, by zawrzeć w tym i DH, który jakoś do prasy mi nie pasuje.
Tzn skoro to nasze ksiaki, to w bazie może znaleźć się kilka takich samych tytułów, zakładając że kilka osób ma tę samą książkę?
No tu są dwie drogi - albo inne osoby posiadające tę samą książkę będą wpisywały ją ponownie, albo będą się dopisywały w komentarzach pod już raz wpisaną, że też ją mają i że jest fajna/niefajna itp.
Proponowałbym to drugie, ale wymagałoby to sprawdzenia przed wpisaniem kolejnej książki czy ktoś już jej nie dodał.
Hmmm.
Ja myślałem, że założeniem biblioteki jest to, żeby każdy napisał jakie książki ma (i ewentualnie, choć niekoniecznie jest je gotów wszystkim/niektórym udostępnić).
Książki wyświetlałyby się albo wg. właścicieli, albo wg. tytułów/autorów.
Tymczasem w tej chwili to bardziej mi wygląda na spis książek o Gdańsku w ogóle (z recenzjami), ale może nie skumałem zasady działania biblioteki.
Acha - i jeśli miałbym podawać w necie spis swoich książek, to wolałbym, żeby dostęp do tego spisu był ograniczony - np. tylko do użytkowników z grupy "nasze sprawy", albo jeszcze lepiej - można by utworzyć nową grupę "biblioteka" z dostępem dla osób, które swoje książki w niej umieszczą - analogicznie jak w przypadku GGA.
No dokładnie - nie jestem za tym, żeby każdy sobie mógł sprawdzić, co mam na półeczce
A zastanawia mnie kwestia pożyczania - umieszczanie w spisie to jedno, ale czy to, co zgłoszę, automatycznie jest uważane za coś, co jestem skłonna pożyczać? Bo jeśli tak, to raczej wiele nie zgłoszę, staram się pożyczać książki tylko zaufanym ludziom, zbyt wiele mi ich już zginęło. Sam fakt rejestracji nie jest dla mnie wystarczającym poręczeniem za kogoś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum