Masz racje o gustach sie nie dyskutuje aczkolwiek zastanawiam sie po co do Dog'a dodajesz sok przecież tam już jest dodany sok z czarnej porzeczki? Musi to być chyba straszny ulep?
Chyba, że tak. Nie wiem czy mogę tobie coś polecić (mam nadzieję, że sie niepogniewasz)? Jesli się nie obrazisz na mnie, to z całego serca polecam tobie piwa z gatunku "słodkie ulepy" m.in "Miodowe" z browaru Ciechan (jest to piwo dostępne w Trójmieście). Przecudy aromat i smak prawdziwego miodku a nie jakiegoś tam syntetyku oraz "Ciemną Fortune" z b. Fortuna (dostępne w okolicach Poznania). Jak spróbujesz to zrozumiesz o czym ja pisze
Hmm.
Popieram produkcję piw niszowych i lokalnych z przyczyn "ideologicznych", ale niestety z walorami smakowymi tych produktów bywa różnie.
Taki np. Amber - kupujesz piwo i nigdy nie wiesz - raz jest wyśmienite, innym razem smakuje jakby do warzenia użyli wody po płukaniu kadzi, czy zmywaniu podłogi w browarze. Fakt, że zazwyczaj jest dobry, ale trafiaja się partie smakowo beznadziejne (nie dotyczy to dwóch "sztandarowych" marek czyli Koźlaka i Żywego - one zawsze sa smaczne).
Zachwalany przez Ciebie kasztelan smakował mi może w 3 na 10 przypadków.
Co do piw z browarów "masowych" taka sytuacja występuje rzadziej - wachania smaku zależne od partii zaobserwowałem w "Specjalu", ale już przy Gdańskim, Tyskim, Żywcu, Warce, Lechu, czy wspomnianym Dogu - nie.
A co do różnych mniej typowych marek - wspomniane miodowe jest pyszne (inna sprawa, że identyczny efekt smakowy uzyska się dodając miodu do zwykłego piwa, a będzie taniej ), lubię też wypić od czasu do czasu czarne piwo Heban z browaru Jurand (specyficzny smak, lekko ziemisty - nie każdemu podpasuje, ale warto spróbować), ale juz inne produkcje tego browaru niekoniecznie.
I to własnie w małych browarch mi się podoba. Nigdy żadna warka nie będzie indentyczna do poprzedniej. Bo tutaj cały proces warzenia piwa jest obserwowany przez człowieka a nie jak w przypadku dużych browarów przez komputery.
I to własnie w małych browarch mi się podoba. Nigdy żadna warka nie będzie indentyczna do poprzedniej. Bo tutaj cały proces warzenia piwa jest obserwowany przez człowieka a nie jak w przypadku dużych browarów przez komputery.
Podoba Ci się jak piwo czasm jest niesmaczne?
W jakims wywiadzie z piwowarem z Ambera czytałem, że wielkie browary osiągaja niezmienność smaku przez to, że warzą dużo mocniejsze piwo (czy ekstrakt - nie znam sie dokładnie na terminologii produkcyjnej), i dopiero później je rozcieńczają, co jest nienaturalnym sposobem warzenia piwa, ale za to zapewniw mu stałe parametry.
Tylko ani to, ani różnice w sterowaniu komputerowym/przez człowieka nie tłumaczą wachania formy Specjala (masówka) i niezmiennie wysoki poziom Kożlaka i Żywego (prrodukcja "mała")?
Jak już nam się tu zrobiło tak piwnie, to pochwalę się swoim ostatnim odkryciem - Brok Sambor
świeżutkie, z odpowiednią goryczką, o zapachu sympatycznie kojarzącym się z pewnym zielskiem
Wcześniej przepadałem za Palmem (piwo tzw. górnej fermentacji, o aksamitnym, lekko słodkawym smaku i bursztynowej barwie) ale to już nie to samo co kiedyś (zwłaszcza 5 lat temu w lipcu na krakowskim rynku ) - o dziwo robione u nas na licencji było lepsze od obecnego, importowanego z Belgii.
Hih! Pumeks,który kojarzy mi się z sztuką i wiedzą nader wysoką;Pumeks bywający w rejonach w ogóle niedostępnych nie-historykowi,przywołuje świeżutke nazewnictwo państwowej firmy produkcyjnej z lat 80 tych.
A ja o urodzie tych budynków browarowych...skoro już nie warzenie piwa tam,to co pasuje do tej okolicy i obiektów! I jak najbardziej mi pasuje bal ASP...... o własnie taki http://www.asp.gda.pl
I wystawa fot z lat 1900...i namiocik z skanerem prywatnych pamiątek na niedzielnej impressce-corocznej wrzeszczańskiej giełdzie kolekcjonerow i zbieraczy???
Toteż właśnie!Pumeks ma rację,uroda budynków do czego innego!!!
I historia budynków też!Mam na myśli co moze wiedzieć developer i trzy zespoły arch opracowujące to miejsce, a tylko jedno zdjecie przemknęło w albumie Wrzeszcz...a gdzie zdjecia z budowy browaru???Gdzie historia i klimaty okoliczne???Gdzie "album Hoffmanna" z tamtych czasów???Budowa ul nad Stawem???A archiwum przedwojenne browaru,a potem firm?Wspominki i prywatne fotki 600 pracownikow browaru kiszą się w piwnicach na Kilińskiego?
Gdzie okazja,żeby te foty choć raz zeskanowac???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum