proszszsz, jak mówią konduktorzy w Przewozach Regionalnych
kościółek rozebrano (jak sądzę probo rozebrał) w 1988. fota jest rok wcześniejsza. w tym czasie msze odprawiano już w "skoczni", a stara świątyńka służyła jako magazyn leków pochodzących z darów (info z listu do Red. Piotra Jakubiaka)
Wiem ,bylem jeszcze wtedy w Polsce.Z tego co wiem to kosciol zostal zaniedbany i zgnil od podloza.Oczywiscie tlumaczono sie koniecznoscia budowy wiekszego na potrzeby wiernych,ale ks.pro.oczkiem bylo zdaje sie Matemlewo a nie jakis stary ,zatechly kosciol.Btw. ojciec mi opowiadal,ze ks proboszcz w latach 60-tych to wiernych znal po imieniu ,rowniez dzieci.Z tego co pamietam moi dziadkowie chwalili sobie parafie.
_________________ "...robala co mnie zzera wciaz zalewam sam..."
Jak wchodzisz od Slowackiego na cmentarz w strone nowego kosciola to mniej wiecej na koncu cmentarza zaczynal sie kosciol glowna alejka prowadzila do drzwi kosciola.
_________________ "...robala co mnie zzera wciaz zalewam sam..."
Pracuję ostatnio nad stroną o gdańskich kościołach, gdybyście mieli jakieś przedwojenne zdjęcia albo informacje, wyślijcie na priv, maila albo wstawcie tutaj.
Załączam też niewielką próbkę tego, co pojawi sie na stronie
462 - St. Peter und Paul Kirche - klasyczne ujęcie.
463 - Liebfrauenkirche, wiecie gdzie?
464 - Unsere liebe Frau von der immerwährenden Hilfe - Brentau
465 - St. Marienkrankenhaus Kapelle.
Chcecie więcej?
462.jpg St. Peter und Paul Kirche
Plik ściągnięto 20564 raz(y) 43,66 KB
465.jpg St. Marienkrankenhaus Kapelle
Plik ściągnięto 20564 raz(y) 55,28 KB
463.jpg Liebfrauenkirche
Plik ściągnięto 20564 raz(y) 24,77 KB
464.jpg Unsere liebe Frau von der immerwährenden Hilfe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum