"MŁYN IV. Teren ten przekazany został w 1591 r. przez opata Dawida Konarskiemu zasłużonemu wobec klasztorowi Janowi Doryngowskiemu. Powstał tu duży dwór oraz kuźnica żelaza, która czynna była (później jako kuźnica miedzi) do ok. poł. XVIII w. Od 1672 r. właścicielem dworu i kuźnicy został Gottfried Günter, który w 1697 r. przyjmuje u siebie pretendenta do tronu polskiego księcia Conti i jego polskich zwolenników. Toczyły się tu obrady nad sytuacją polityczną i sposobami wprowadzenia francuskiego księcia na tron polski. W 2 poł. XVIII w. przekształcono kuźnicę na kaszarnię, a następnie na olejarnię, która z kolei w początkach XIX w. ustąpiła fabryce karabinów, zmienionej wkrótce na odlewnię żelaza i fabrykę maszyn. Po jej upadku ok. 1860 r. powstaje w 1863 r. młyn zbożowy, czynny do dziś i poruszany obecnie wodę i energią elektryczną.
Ryglowy budynek pochodzi z pierwszej połowy XIX w. Zachowana jest tama, 2 upusty (jeden w 1956 r. przebudowany) i wielki staw. W dziedzińcu stoją 2 domki z poł. XIX w., jeden ryglowy. W ścianie budyneczku gospodarczego widnieje wmurowana płaskorzeźba kamienna głowy w koronie. W sąsiedztwie młyna i wokół stawu rośnie duża ilość starych drzew."
Mamuszka, Stankiewicz "Oliwa - dzieje i zabytki" 1959
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
No to po płaskorzeźbie "głowy w koronie" również pozostało wspomnienie.
Później zamieszczę skan zdjęcia.
No to po płaskorzeźbie "głowy w koronie" również pozostało wspomnienie.
Później zamieszczę skan zdjęcia.
I tak jak obiecałem...
skanuj.jpg
Plik ściągnięto 14039 raz(y) 26,09 KB
Mam pytanie do seestrasse – czy mogę na tej stronie umieścić twoje zdjęcia. Oczywiście chętnie podam autora i adres do twojej strony jeśli tak będziesz chciał.
Jak się zgadzasz to proszę o kontakt przez maila podanego na stronce www.oliwiacy.prv.pl
O kurcze jaki ja jestem głupi. Od razu przepraszam że wziąłem ciebie ( seestrasse ) za płeć męską i tak napisałem powyżej.
Jeszcze raz bardzo przepraszam. I obiecuję, że postaram się poprawić moje zachowanie.
Piotr L.
_________________ Aleksander Humboldt: ”Jest tylko jedna Oliwa na ziemi”.
www.DawnaOliwa.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum