Wysłany: Sob Mar 26, 2005 11:24 pm Takie sobie małe odkrycie
Zapuściłem się dzisiaj na małą wycieczkę w miejsce, gdzie stał Szpital Wszystkich Bożych Aniołów, a potem kawiarnia Vier Jahreszeiten. Ku mojemu zdumieniu odkryłem tam obiekt, który służy obecnie jako altanko-składziko-drewutnia. Jego rozmiar, kształt i materiał, z jakiego go wykonano sprawił, że powziąłem podejrzenie, że może to być resztka urządzeń parkowo-gastronomicznych owych właśnie "Czterech Pór Roku". Czy ktoś ma może obrazek, na którym możnaby zobaczyć kawiarnię przed "wyzwoleniem"?
qrcze, mijam to coś codziennie w drodze do pracy... ileż to razy obiecywałam sobie wkleić fotę na FDG
cieszę się że mnie ubiegłeś. jestem niezmiernie ciekawa co to takiego
Mam tylko zdjęcie kawiarni od strony Wielkiej Alei (w I tomie albumu BSG jest jeszcze podobne zdjęcie z tramwajem) oraz fragment planu. Zabudowania które zaznaczyłem na niebiesko zachowały się moim zdaniem do dziś, stoją za czołgiem (przesłonięte zdaje się żywopłotem). Kawiarnia znajdowała się mniej więcej w rejonie wylotu Lindenstraße (Tuwima) - natomiast Szpital Wszystkich Bożych Aniołów, wg prof. Grüna, naprzeciwko Smoluchowskiego-Traugutta, czyli o jeden przystanek bliżej Wrzeszcza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum