Przy okazji odkryliśmy, że przerywana linia na mapie Mikołaja biegnąca przez wszystkie dwory to kanał kanalizacyjny, prawie na całej długości ma studzienki z napisem "Danzig" .
Naprawdę to było coś niesamowitego, gdy idąc od Czerwonego do Białego Dworu co chwila natykaliśmy się na przedwojenne studzienki kanalizacyjne (Danziger Werft)...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Zamieszczam poniżej trasę naszej sobotniej wędrówki szlakiem dworów. Zwróćcie uwagę na małe czerwone kreseczki na ul Dąbrowszszczaków - opisane już powyżej stare studzienki. Jeśli spojżycie na te same kreseczki na starym planie to pokrywają się one z hipotetyczną trasą kanlizacji.
Nie przejmujcie się małym incydentem na ul Burzyńskiego - na pewno nie chodziliśmy po dachu bloku - to po prostu lokalne niedopasowanie mapy bo przecież reszta idealnie się zgadza.
Oprócz tego zwróćcie uwagę na umiejscowienie wału strzelnicy i miejsce gdzie znaleziono grób zbiorowy pocztowców czyli okolica budynku Banku. Zostali pochowani po prostu za wałem kulochwytu czyli nieopodal miejsca egzekucji.
Jeszcze jedno słowem komentarza. Symbole oznaczające poszczególne obiekty to geograficznie dokładnie te same punkty rzutowane po prostu na dwie różne mapy.To samo dotyczy tzw. śladu czyli czerwonej łamanej linii.
P.S. Wielkie dzięki dla Wrangli za szybką pomoc w sprawie mapy.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Na załączonej poniżej przeze mnie mapie jest współczesna ulica "Czerwony Dwór". Co ona robi tak daleko od właściwego miejsca Czerwonego Dworu?
Mam jeszcze jedno pytanie.
Na załączonej poniżej przeze mnie mapie jest współczesna ulica "Czerwony Dwór". Co ona robi tak daleko od właściwego miejsca Czerwonego Dworu?
To taki sam przypadek jak Łostowice i Cmentarz Łostowicki - niefrasobliwość urzednicza
Jednak jak spojrzycie na nazwy miejscowe na mapce to oprócz Czerwonego Dworu inne dwory są trafione idealnie a i z Czerwonym nie jest tak żle..
Idę lulu bo jutro (ooops!) tzn. dziś o 7 lekcja szwedzkiego.
Oczywiście już za parę tygodni następna wędrówka. Muszę tylko dopracować mapy bo trochę mi się w okolicach "Gdańska Właściwego" rozjeżdżają wyniki pomiarów kontrolnych z przygotowaną mapą ale to już szczegół techniczny do rozwiązania.
Nie mam ciągle planu Bushego choć robię w tym kierunku wysiłki poprzez moich tajnych agentów. Musimy więc poruszać się wg innego planu. Jaki polecacie sposród tych z pierwszej płytki Rzygaczy? Ważne żeby był w jednym kawałku, nie pogięty i nie poklejony. Meyers?
Stanowczo trzeba by kilka miejsc fortyfikacyjnych oznaczyć. Jest trochę obiektów, co do położenia których są poważne wątpliwości. Możnaby spróbować zaprząc GPS
Coś mi się zdaje, że następna wycieczka będzie duuużo liczniejsza
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum