Do ciekawszych imprez mieszanych z udziałem balonu zaliczyć można zawody balonowo-automobilowe typu .pościg za lisem.. Takie zawody organizował m.in. Automobilklub Wielkopolski, który np. 28 lipca 1929 roku zorganizował samochodowy pościg za balonem wolnym. Balon wykonywał lot w promieniu 100 km od miejsca startu, które znajdowało się w Poznaniu. Do kosza balonu przymocowany był lisi ogon. Po wylądowaniu balonu pilot wystawiał czerwoną chorągiewkę, która oznaczała zakończenie lotu balonu. Zawodnik, który jako pierwszy dogonił balon nie mógł podjechać do niego bliżej niż 200 metrów. Musiał zgasić silnik, a następnie podejść do pilota, oddać mu kartę startową i odebrać ogon. W przypadku gdy balon dogoniło kilku automobilistów o zwycięstwie decydowało losowanie. Jeżeli zdarzył się przypadek, że balon wylądował na drzewie, regulamin stanowił że za zwycięski moment uznano potrząśnięcie tego drzewa, na którym wisiał balon, przez pierwszego kierowcę10. W imprezach tego typu również brali udział żołnierze wojsk balonowych.
Są na miejscu. Zachwycają detalami, dopasowaniem czcionki, precyzją emaliowanego wypełnienia. Cuda. I tak jak wcześniej pisałem - te nazwy - jazda orientacyjna w poszukiwaniu mety, nocna jazda meldunkowa...
bardzo rzadka i niezwykle poszukiwana przez kolekcjonerów Odznaka dla członków Straży Mieszkańców (Einwohnerwehr) – gdańskiej formacji paramilitarno – policyjnej z okresu Wolnego Miasta. Dokładne kryteria jej przyznawania nie są znane, ale jest ona odznaczeniem niezmiernie rzadkim - jak podaje Christopher Ailsby, nadano ją prawdopodobnie jedynie 15 razy(!), co jednak nie wydaje mi się być prawdą. Odznaka, znana także pod nazwą Danziger Schild für Treue Dienste der Stadt Danzig (Gdańska Tarcza za Wierną Służbę Wolnemu Miastu Gdańskowi) była metalowa, emaliowana, w kształcie trójkątnej tarczy o wysokości 48 mm z Herbem Gdańska otoczonym napisem „Danziger Einwohnerwehr”. Nad herbem łacińska dewiza Miasta: „Nec Temere Nec Timide”. Odznaka przypinana do munduru za pionową agrafkę srebrnego koloru znajdującą się na odwrocie odznaki. Rewers lekko wklęsły, pozłacany, sygnowany M. Stumpf u Sohn, Danzig.
Danzig medale i odznaki 1904 - 1938 na aukcji w Niemczech, zaczyna sie od 800 Euro (€876 – €1,800) +24% prowizji.
Dla mnie razem z przesylka cena zaporowa ale moze ktos z was sie szarpnie Tutaj
Jak nie to warto popatrzyc bo kilka z nich to prawdopodobnie orginalne unikaty!
Wszystkie 8 sa podejrzanie ladne ale wychodzi na to ze sprzedajacy sie tym interesowal aby miec taka unikalna kolekcje.
Ciekawa sprawa bo ten medal "Für besondere Leistungen" Maxa Buchholz nie ma ani gapy ani swastyki na verso wiec to najprawdopodobnie jeden z pierwszych orginalow
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum