korzystając z otwartego wątku o okolicach ul. Robotniczej mam pytanie ---zdjęcie którejś części z BSG opisane jako ul. Stefana Jaracza (1918 jeśli dobrze pamietam ) - czy nie zaszła jakas pomyłka w lokalizacji zdjecia? --charakterystyczny narożnik kamienicy by pasował , ale reszta fasady wogóle nie pasuje ( ilość i rozmieszczenie okien w stosunku do wejśc na klatki schodowe i inne detale) zdjęcie na forum z działem samobieżnym z 1945 roku jest zgodne ze stanem obecnym -to na pewno ul. Stefana Jaracza --co o tym Forumowicze sądzicie ?
Stefana Jaracza do 1945 roku była dłuższa przynajmniej o jeden raz i zapewne zdjęcie ostatnie przedstawia budynki zburzone przez rosjan. Wystarczy się przejś i zobaczyć jak wygląda ściana na końcu ulicy, ewidentnie budynek był dłuższy. Wiem o tym od mojej Babci która mieszkała w Gdańsku przed wojną. Pozdrawiam
Witam
Chcialbym nieco ten temat odgrzac - mieszkalem w tym rejonie 21 lat.
Na rozruszanie zalaczam(jesli sie uda) fotke z 1984 roku. Przedstawia remont na Jana z Kolna, ktory ciagnal sie z 3 lata. Usunieto wowczas kostke, wylano asfalt. Na zdjeciu po lewej nie istniejacy juz budynek (wyburzony niedawno), naprzeciw zielony"doklejaniec ", ten byl wyburzony w trakcie remontu ulicy, podobnie jak parterowy barak nalezacy do zajezdni autobusowej. Oczywiscie od 20 lat nie ma tez budynku, w ktorym mieszkalem i z ktorego to zdjecie jest pstrykniete (Jana z Kolna 2a/2b).
f126b.jpg
Plik ściągnięto 20411 raz(y) 79,61 KB
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Wto Lis 05, 2013 9:35 am, w całości zmieniany 1 raz
Fantastyczne zdjecie , rok 81-83 jak sadze -widoczne budynki nie zmienione od II wojny (forsy na remonty nie bylo) . Trzy krzyze -oczywiscie nie pozostawiaja watpliwosci ,foto zrobione w 81-szym lub gora dwa lata pozniej . Mieszkalem tam 21 lat . Widoczny po prawej budynek to nie istniejacy adres ul Jana z Kolna 2a/b .
Na przeciw tego przystanka , po prawej stronie (tego nie widac) byl taki maly budyneczek z jakims transformatorem ,zdaje sie - a obok stara reczna pompa wody . Z kumplami ganialismy po okolicy (mieszkalem tam od '69) ,gdy pragnienie bylo nie do wytrzymania ,mozna bylo pociagnac z reliktu przeszlosci . Niestety woda byla bardzo "rdzawa"
Zwróćcie uwagę na szersze rowki po wewnętrznych stronach główek szyn toru do Gdańska. To po tym torze były przetaczane wagony kolejowe.
To zdjęcie i to, z pierwszej strony tego wątku:
są doskonałą ilustracją do tego, co tu: http://www.forum.dawnygda...p=136262#136262
Zbych napisał/a:
Tor zjazdowy odchodził od regularnej linii kolejowej nieco na północ od budynku nastawni przy przystanku Gdańsk Stocznia, a przy samej nastawni zaczynał schodzenie w dół osiągając poziom ulicy pomiędzy kładką a końcem zjazdu z niedawno remontowanego mostu ulicy Jana z Kolna, przy którym (końcem zjazdu) łączył się z jednym z dwóch torów tramwajowych (chyba zachodnim). Przy ulicy Doki od torów tramwajowych odłączał się tor kolejowy prowadzący do bramy kolejowej Stoczni Gdańskiej przy ulicy Gazowniczej.
Nie pytajcie mnie, który to rok, aczkolwiek na podstawie widocznych samochodów i starej, dwuliterowej tablicy rejestracyjnej, podejrzewam dekadę lat 70-tych XX wieku.
Źródło: archiwum Woj. Urzędu Ochrony Zabytków.
Fajne zdjecia . Uwazam ,ze pochodza z konca lat 70-tych lub absolutny poczatek 80 (o ile byly wykonane w tym samym czasie) .
Ta ulica przez wiele lat nie zmieniala sie. O moim przekonaniu decyduje trzecie zdjecie . Na tylnym planie widzimy wiezowiec „Proremu” .O ile pamiec nie myli jego budowa dobiegla konca wlasnie na przelomie 70/80 . Z kolei zbyt daleko w lata 80-te nie siegalbym ze wzgledu na sama ulice ,ktorej remont rozpoczal sie ok. 83r no i samochody z fot 1
Całkiem możliwe że na wklejonym przeze mnie zdjęciu Jana z Kolna 1.jpg i na kolorowym wklejonym wyżej przez Seesztrasię, jest ta sama "syrenka" (nie wiem, model 101 czy 102? da się to rozpoznać?)
Klamka z przodu , czyli pierwsze syreny tak miały . Słynne łapanie kur po otwarciu drzwi , lub urwane drzwi wraz z delikwentem po otwarciu przy prędkości maksymalnej 70 /h .
Ps. Syrena po lewej jest starsza ( kołpaki) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum