Jakiś czas temu rozpisywaliście się o lożach masońskich w Gdańsku. Widzałem pocztówki z loży "zur Einigkeit" i porównałem je, z widokówką ze swojego zbioru. Te przedstawione widoki nijak nie mają się do loży "Zur Einigkeit", jaką mam przedstawioną na mojej widokówce. Nie wygląda mi to na ulicę Nowe Ogrody. I do tej pory nie wiem, jaka ulica jest na mojej widokówce przedstawiona. Ktoś pomoże?
_________________ Nowy Dwór Gdański stolicą Żuław jest....i basta!
Początkowo loża "zur Einigkeit" mieściła się przy Samtgasse (ul. Aksamitna) ale to były czasy przed kampaniami napoleońskimi. Pod koniec XIX w. loża Einigkeit miała już siedzibę przy Neugarten (Nowe Ogrody). Być może na pocztówce przedstawiono pierwotną siedzibę loży?
Jednak w 1943 r. szpalerów drzew już nie było, a ulica poszerzona była do obecnej szerokości.
Posadzono młode drzewka, które niestety nie zachowały się.
Fragment zdjęcia z kolekcji rodziny Sondenaa (1943r.) "30 dni" nr 6/2011 s. 66
To prawda, poniżej przedstawiam dwa zdjęcia prawie z tej samej perspektywy, pierwsze z lat nastych, drugie późniejsze. Widać wyraźnie poszerzenie ulicy i usunięcie drzew. A loże masońskie zlikwidowano w Gdańsku na początku lat trzydziestych. Przy okazji widac na zdjęciach przebudowę wiaduktu i barierki.
Rzeczywiście. Macie rację. To Neugarten. Ten drzewostan mnie zmylił. To napiszcie mi jeszcze, w którym budynku była ta loża, to już będzie całkiem super.
Dzięki Sabaoth, ale tą mapkę to już widziałem. Nie całkiem mi oto chodziło. Z szeregu budynków na widokówce przeze mnie przedstawionej, nie wiem, w którym z nich znajdowała się ta loża masońska. A trudno jest to wywnioskować z tej mapy.
Popatrzyłem na plan z 33 r. Loża nie jest opisana ale to musi być ten budynek "d".
Na zdjęciu widać prostopadłą do ulicy ścianę Senatu "a". Mam problem z budynkami "b" i "c". inaczej mi wychodzi jak analizuję elewacje, inaczej jak bramy wejściowe Ale "d" to któryś z tych dwuch budynków. Wszystko zależy od tego gdzie właściwie stał fotograf.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum