Najciekawszym budynkiem we wsi jest dawny dom towarowy, później pensjonat. Wykonano go z jasnej cegły, nadano bardzo nietypowe dla tego regionu kształty i zdobienia. Wiele osób twierdzi, że dawny dom towarowy przypomina wyglądem obiekt sakralny, ale ja widzę tutaj mały, bajkowy zameczek.
Tujsk/Tiegenort
31 stycznia
Tak wyglądał cały kompleks Wichmana.
Dom towarowy, Hotel, Stacja benzynowa. Szkoda, że fotka takiej jakości, ale nie tracę nadziei, że kiedys...; Nie miałam pojęcia, i niewiarygodne, że tak to mogło wyglądać!!!
Oj, z tym przypisywaniem stylu do budowli skaralnych trzeba uważać. Projekty budynków neogotyckich były obficie posiłkowane różnego rodzaju wzornikami, małpowane czasem kuriozalnie.
Od dawna marzy mi się tekścik o przedrzeźnianiu stylu sakralnego (rety, czasem to są kalki z elewacji czy wnętrz kościołów) w takich budynkach. Szybkie i wyraźne przykłady : dworzec w Chojnicach, elewacja Szkoły Muzycznej w Wrzeszczu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum