Podwieszona to była sieć trakcyjna, a nie trakcja.
To do mnie ta wycieczka Oj wiem, że sieć trakcyjna a nie trakcja i wiem, że się trzeba ściśle wyrażać, tak mi się z rozpędu napisało.
Bardzo się wstydzę
Na tym pierwszym, przedwojennym, widzę trzy tory. Z czasów powojennych pamiętam jednak chyba najwyżej dwa, jeśli nie jeden (na pewno były dwa na wysokości teatru, gdzie był przystanek, ale to mogło być miejscowe rozwidlenie). Jak przed wojną kursowały w tym rejonie tramwaje? Czy ten trzeci tor był "odstawczy"?
nie wiedziałam, że to tak odległe czasowo zdjęcie, będę na nie teraz patrzeć z należnym mu szacunkiem
Rzeczywiście w tak długim czasie tory mogły zmieniać położenie nie raz...
Czyli zdjęcie wykonano na dwa lata przed elektryfikacją?
Może to i prawda
Zdjęcie jest dość ostre, a przewodów nie widać. Tylko słupy i ten odbierak - jakoś mocno zadarty do góry jakby nie miał o co się oprzeć.
Jak przed wojną kursowały w tym rejonie tramwaje? Czy ten trzeci tor był "odstawczy"?
Moja mapa z 1897 w tym miejscu jest zgięta, ale pomimo braku ciągłości widać, że rzeczywiście było to coś takiego. Wygląda to na początkowy przystanek linii na Siedlce. Dwa prawe tory to trasa przelotowa z Długiej do dworca i do Wrzeszcza (ul. 3 Maja).
Wtedy gdy Ty jeździłaś tam tramwajami był tam dla nich jeden kierunek ruchu i co najmniej dwa tory. Jeden początkowy dla 1 do Wrzeszcza, dla 2 do Oliwy, dla 7 do Sopotu. Drugi przelotowy dla 8, a jeszcze 9 kończyła tu swoją trasę i 6 przejeżdżała po ruszeniu (chyba) z pod Katowni. (tyle linii - z pewnością był trzeci tor)
W drugą stronę wszystkie one jeździły Wałami Jagielońskimi. Taka duża pętla.
Tramwaje faktycznie jechały po Targu Węglowym tylko w jednym kierunku, a przystanki były - przy Katowni i przy Teatrze. Natomiast w czasie, kiedy tramwaj jeździł ulicą Długą był też przystanek między Bankiem a Katownią, tam wsiadało się w tramwaje 8 i 9. Jestem w szoku, jak w niektórych sprawach zawodna jest pamięć. Przecież to mój fyrtel, a ja się głowię jak tramwaje 8 i 9 wracały. Musiały ze Złotej Bramy skręcać w prawo i 9-tka kończyła przy Teatrze, chyba Chyba też najwyższy czas, żebym gdzieś przejrzała plany Gdańska z tamtych lat i odświeżyła pamięć, nie ma to jak dokumenty
Zdjęcie jest dość ostre, a przewodów nie widać. Tylko słupy i ten odbierak - jakoś mocno zadarty do góry jakby nie miał o co się oprzeć.
Wszystko jasne. Postawili tam elektryczny tramwaj, zorientowali się, że odbierak nie ma się o co oprzeć więc przez dwa lata dobudowywali do niego sieć trakcyjną. Jak już dobudowali, to tramwaj wreszcie stamtąd odjechał.
Ostatnio zmieniony przez Zoppoter Pon Mar 12, 2012 6:33 pm, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum