_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
Wysłany: Pią Paź 15, 2004 3:50 pm WALDKARTE von OLIVA u. ZOPPOT
WALDKARTE von OLIVA u. ZOPPOT - 1929 Aukcja 32749243 koniec - sob 16 paź 2004 17:59:38
Cena... dość wysoka.
32749243.jpg
Plik ściągnięto 10789 raz(y) 11,17 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
"Przedmiotem aukcji jest niemiecka mapa przedstawiająca Oliwe i Sopot. Mapa pochodzi z roku 1929 roku, język niemiecki, stan dobry, wymiary 51/43cm. Ciekawostką jest to że papierowa mapa umieszcona jest na materiale (coś w rodzaju płótna), na którym umieszcone są 'reklamy' w języku niemieckim całość przypomina znaki wodne (ostatnie zdjecie to pokazuje). Na odwrocie mapy napis: OLIWA I SOPOT oraz Fischer. "
Cena faktycznie odstraszająca, kiedyś widziałem podobną mapę na e-bayu za dużo mniejsze pieniądze. Ale nie o to mi tu chodzi. Pozwyżej zacytowałem opis z aukcji. Ta "ciekawostka" w postaci płótna to w przypadku moich map normalka Prawie wszystkie mapy, które dostałem od mojego dziadka były przyklejone na płótnie, po to, żeby się nie niszczyły. A te znaki wodne to po prostu tekst z odwrotnej strony mapy przebijający płótno.
W latach 80-tych udało mi się zdobyć bardzo dokładne, wojskowe mapy Bieszczad i żeby mi dłużej służyły dałem je do introligatora żeby je pociął i przykleił na płótno. Bardzo dobry sposób na zabezpieczenie mapy przed zniszczeniem podczas częstego używania.
zauwazyliście, że jej wersja elektroniczna jest na naszej płycie, prawda? tyle że z 1936 r. Teraz dopiero zwróciłem uwagę na wydawcę - ta sama Verajna, która postawiła obelisk Ekscelencji Generałowi Porucznikowi Erichowi Feldtkellerowi!
w Bówce reprint kosztował 16.50 zł
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33174043
Polecam - komparatystyczny plan Miasta z tekstami Januszajtisa o ile pamiętam.
Swój kupiłem za nieco więcej
Facet sprzedaje 10 sztuk, więc dla wszystkich starczy
A - i przy okazji - proszę bez sensu nie podijać ofert które licytuje niejaki Obladi
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Kupiłem i odebrałem, bardzo sympatyczny facet, właściciel drukarni. Ma też ładnie skopiowanego Pharusa za 20 zł.
Gdyby ktoś się tam wybierał, to proszę sie kierować do szkoły przy ul. Burzyńskiego 10. Wejścia do drukarni są dwa- jedno od frontu, a drugie od strony kortu i zielonej ściany do odbijania, schodkami na dół.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum