Nie najlepszym pomysłem było nazwanie osiedla mieszkaniowego "- Piecki-Migowo", ale to kiedyś się stało i mówi się trudno
Nie rozumiem, czemu nie chcesz używać określenia "dwór w Pieckach" (dwór w Pietzkendorf byłoby jeszcze lepiej) pomimo, że właśnie tam był.
Napisałam w pierwszym poście o Morenie, mimo to wiedziałam, że powinnam napisać Piecki or Piecki-Migowo, jak to ostatnio czytałam w jednej z książek Pana J.Sampa.
Nie sądziłam, że spotka się to od razu z takim 'odzewem'. Okej, macie rację, żeby pisać i nazywać rzeczy po imieniu i nie mam żadnych awersji z tym związanych. Mieszkam na Morenie - WRÓĆ! - na Pieckach i mówię jakby to nazwać 'lokalnie' na miejsce gdzie mieszkam
Co do forum nie przeszukiwałam go tak szczegółowo. Niedawno wróciłam z przeszperania biblioteki i zaraz się zajmę powyższym, ale dziękuję za linka
Ps. Dziwnie się zaczyna ta moja kariera tutaj
_________________ The 'earth' without 'art' is just 'eh'
Witam i pozdrawiam Wszystkich serdecznie!
Urodzilem sie w Gdansku, mieszkam w Nowym Jorku.
Jestem (poczatkujacym) kolekcjonerem starych pocztowek.
Trafilem na forum poprzez www.danzig-online.pl
Witam Wszystkich!
Jestem tu, ponieważ na nowo Gdańsk i Oliwa upomniały się o swoje miejsce w moim życiorysie. Przekopuję domowe zbiory, zadeptuję miasto i zajeżdżam je tramwajami. Liczę, że bardziej zorientowani i wtajemniczeni forumowicze pomogą mi rozwiązać pewne zagadki i odgruzować trochę historii miasta. Poza tym odziedziczyłam rodzinny kolejowy sentyment, zamiłowanie do historii i pęd do wiedzy ;) ;P
Chciałbym powitać wszystkich forumowiczów.
Przez przypadek zupełny zobaczyłem to forum, a, że sprawy Gdańska, a raczej jego przeszłości interesują mnie bardzo, postanowiłem przyłączyć się do Was. Muszę przyznać się do tego, iż jako przedstawiciel starszego,odchodzącego już pokolenia - z komputerem jestem raczej na bakier, więc proszę o wyrozumiałość i wybaczenie moich gaff popełnionych wskutek nieznajomości tego piekielnego urządzenia.
W Gdańsku, a raczej w obecnej jego dzielnicy - Brętowie mieszkam od 1948 roku - od urodzenia. Urodziłem się w domu, w którym mieszkam obecnie. Bardzo dużo rozmawiałem z rdzennymi mieszkańcami Brętowa, dawniej wsi, która należała do gminy Łostowice, a do powiatu Gdańsk. Mam nawet odcisk oryginalnej pieczątki Urzędu Gminy.
W pobliżu mojego domu są pozostałości po linii kolejowej "kaszubski ekspres"
Są zasypane podczas modernizacji stawu i przepustu Strzyży resztki młyna (młynów?) i wiele innych rzeczy, które na przestrzeni lat uległy bądź dewastacji, bądź jakimś innym przeobrażeniom.
Część moich wspomnień i starych zdjęć o ulicy Ogrodowej jest w piśmie "30 DNI"
Chętnie nawiążę kontakty z entuzjastami starego Gdańska
Pozdrawiam. ZbiG.
Witam serdecznie! Trafiłam tu przez przypadek w poszukiwaniu zdjęcia nieistniejącego już budynku. Ku mojemu szczęściu znalazłam.
Pozdrawiam wszystkich mając nadzieję,że od czasu do czasu coś skrobnę.
jestem tu już od pewnego czasu, zaglądam, przyglądam się.
Urodziłam się w Gdańsku w 1946 roku, tu mieszkam, to jest po prostu moje miejsce na ziemi.
Na dodatek mój Ojciec w latach 30-tych uczył w Gimnazjum Polskim Macierzy Szkolnej w Wolnym Mieście Gdańsku.
Grzebię w książkach, oglądam stare, przedwojenne zdjęcia, chcę zobaczyć to niegdysiejsze miasto także Jego oczami.
Z tej strony (ponownie) Justyna z Siedlec, która po pięciu latach chce naprawić swoje faux pas i zacząć nowy rozdział aktywności na Forum od niskich pokłonów dla Wszystkich. Dzień dobry !
Dodam może jeszcze, że zapomniałam hasła do starego konta "Justine", które po kilku nieudanych próbach zalogowania zostało zablokowane, więc postanowiłam stworzyć nowy byt z cyferką "2" na końcu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum