Mnóstwo budynków mogło mieć takie schody. Ale jakoś mało prawdopodobne, żeby pamiątkowe zdjęcie z okazji inauguracji konstytuanty wykonywano na tle, dajmy na to, siedziby krajowego zakładu ubezpieczeń, kasy oszczędnościowej czy synagogi
Z tym mnóstwem to trochę przesada.
Wydaje mi się, że takie schody miał i ma Sopocki Grand Hotel.
Ragna spotkania i mejsce bardzo do siebie pasują.
W jaki sposób miejsce i ranga pasuje?
Nie znam żadnych źródeł mówiących o tym, by zgromadzenie konstytucyjne Wolnego Miasta Gdańska miało obradować w jakimkolwiek hotelu, a tym bardziej - żeby odbyło się to poza Gdańskiem.
Poza tym, czy mógłbyś wskazać, gdzie sopocki hotel posiada schody odpowiadające tym, które widać na fotografii?
bo schody od strony plaży, jak widzę choćby na tej fotografii z pewnością wyglądają obecnie inaczej.
Sopot-grandhotel.jpg
Plik ściągnięto 8259 raz(y) 157,34 KB
_________________ #MuremZaPolskimMundurem
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Sro Lis 16, 2011 11:12 pm, w całości zmieniany 1 raz
Rzeczywiście miałem na myśli schody od strony plaży.
Profesor postawił mnie do kąta.... nie było hotelu, nie było schodów
a tylko piękna plaża.
Szkoda, że hotel wybudowano tak późno bo gdyby stał to gościłby
uczestników spotkania na oficjalnym bankiecie.
Zdjęcie podpisane " przyszli do kuchni na podwórku szkolnym".
Czy mogą to być Siedlce, ten kościół w tle podobny.
Zdjęcie zostało na pewno zrobione w Gdańsku.
Szkoda, że wmieszano tam co najmniej 2 zdjęcia z jakiegoś innego miasta (chyba nawet 3, bo to z fragmentem portu też mi obco wygląda). Osobiście chciałbym mieć w dobrej jakości te 2 widoki z wieży św. Katarzyny.
Tak, port, ruiny i kościół ze sziczastą wieżą to nie Gdańsk i chyba też nie okolice (sądząc po architekturze). Aukcja wisi już od ponad tygodnia ale cena, moim zdaniem trochę wygórowana.
To zdjęcie razem z innymi pojawiło się kiedyś na innej aukcji i było jedynym, którego nie potrafię umiejscowić. Nie jest to na pewno ul. Św. Ducha. Numeracja zaczynała się tam przy Targu Drzewnym, po prawej stronie i rosła do nr 70 na rogu Mydlarskiej. Następnie numery rosły po przeciwnej stronie ulicy do numeru 142/143 przy Targu Drzewnym.
Na zdjęciu widać numer 33, zakładając że jest to ul. Św. Ducha w głębi ulicy powinien być Targ Drzewny. No i przed nr 32 (kamienica, przed którą stoi samochód powinna mieć wg. numeracji obowiązującej na Św. Ducha nr 32) nie powinno być przecznicy. Zresztą nie wygląda to na przecznicę, a bardziej na skrzyćowanie z jakąś szeroką ulicą.
.... Zresztą nie wygląda to na przecznicę, a bardziej na skrzyćowanie z jakąś szeroką ulicą.
A ta ulica ma wyrażny dość znaczny spadek w kierunku lewej strony fot.
Czy w analizowanym rejonie istnieje takie nachylenie ulic?
PS.wycinek fot. trochę „wyprostowałem” (doprowadziłem prawie do pionu) – dla lepszej widoczności spadku ulicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum