wieś Piekło i jej okolice to najdalej na południe wysunięty skrawek Żuław i Wolnego Miasta (ok. 50 km w linii prostej od centrum Gdańska) położona praktycznie na wyspie: od zachodu Wisła, od wschodu Nogat, a od północy dawny kanał Wisła-Nogat wykopany w 1854 roku.
wieś pierwszy raz wzmiankowana w 1570 roku, w okresie WMG zamieszkana głównie przez ludność polską - wybudowana w 1937 roku reprezentacyjna Szkoła Polska już 22 sierpnia 1939 została zajęta przez oddział SS-Heimwehr Danzig.
obecnie wieś należy do gminy Sztum - zachowało się w niej sporo ciekawostek, polecam na niedzielną wycieczkę (uwaga tylko na drogę Miłoradz - Piekło! po Księżycu jeździ się lepiej... ) zwłaszcza, że w okolicy sporo innych atrakcji!
uwaga! w szkole wspaniałe warunki noclegowe (miłe pokoiki na poddaszu, kuchnia, pościel, wypożyczalnia rowerów, izba pamięci itp.) w cenie 15-20 zł od osoby, przez cały rok! wskazany wcześniejszy kontakt: sppieklo@wp.pl
mapka.jpg
Plik ściągnięto 36570 raz(y) 72,72 KB
kościół 01.jpg kościół pw. Chrystusa Króla z lat 1925-28
Plik ściągnięto 36570 raz(y) 28,01 KB
drogowskaz.jpg niestety - białe tablice z "atrakcyjną" nazwą miejscowości ktoś ukradł...
Plik ściągnięto 36570 raz(y) 70,21 KB
kościół 02.jpg
Plik ściągnięto 36570 raz(y) 50,58 KB
podstawa krzyża.jpg
Plik ściągnięto 36570 raz(y) 21,71 KB
kościół 03.jpg
Plik ściągnięto 36570 raz(y) 39,69 KB
kamień.jpg na pamiątkę robót drogowych w czynie partyjnym :)
...a propos tego temat, który podsuną mi pomysł.
Czy nie warto by założyć wątek, podobny do powyższego, gdzie umieszczało by się daną miejscowość związaną z historią Gdańska oraz dawało namiary na tanie noclegi i najbliższe miejsca, które warto zobaczyć??
Tym bardziej iż jest okres wakacyjny i czasami człowieczek chce na pare dni opuścić swoje mieszkanko. Nic lepszego jak kilkudniowe wakacje, gdzie w tle przewija się historia Gdańska.
Z miejscowością Pieckel były związane wybudowania: Fähre Pieckel (Podpiekle, Bey der Helle), Gurkenberg (Górki), Marienauerkampe, Montauer Spitze (Pieckel-Montauer Spitze Mątowski Cypel), Metritzkampe, Pieckel - Rybacken (Rybacken) należące do gminy wiejskiej Pieckel i powiatu ziemskiego Marienburg .
Nie 1862, a ciut wcześniej.
Fantastyczne plany (najdokładniejsze, jakie widziałem) nie tylko cypla Mątowskiego, ale i niższego nurtu wiślanego. Aż do Koźlin na Żuławach Gdańskich.
Wyciąłem fragmenty z Białą Górą z 1846 r., z przed przebudowy i z 1858 r., po przebudowie. To, że nurt Wisły przegrodzono w dwóch miejscach to wiedziałem, ale myślałem, że te dwie przegrody to dwie koncepcje. Z tego planu wynika, że obydwie były elementami jednej koncepcji: "Coupirung I" i Coupirung II". (Przy okazji - może ktoś potrafi przetłumaczyć to "Coupirung". Ja znalazłem to, że Coup to śmiałe przedsięwzięcie.)
Zwróćcie uwagę, jak duża wieś (Dorf Rossgarten) uległa likwidacji przy okazji regulacji tego węzła hydrotechnicznego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum