Ale czy to, aby na pewno Gdańsk? Konstrukcja przęsła typowa raczej dla magistrali węglowej. Odstawiałbym na wiadukt nad ulicą Małokacką albo Sportową w Gdyni. Tym bardziej, że wiadomo iż tędy do Gdyni wjechały czołgi 1 Warszawskiej Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte.
Który to z gdańskich tuneli pod torami kolejowymi ???
feyg napisał/a:
Ale czy to, aby na pewno Gdańsk?
Jakoś żaden w Gdańsku nie bardzo pasuje. Niby Pomorska albo Grunwaldzka (nieistniejący). Co do pierwszego to czy taki kierunek ruchu wojsk miałby sens w ogóle? Co do drugiego to raczej był bardziej zniszczony, no i inaczej wyglądał (z tego co pamiętam schemat/szkic z art. L. Lewińskiego).
wypatrzyłem to zdjęcie na N.A.C. i nie mogłem dopasować do miejsca - słabo znam Gdynię - no i czołgi , I.Brygada nie miała wtedy na wyposażeniu T-34-85 , Freyg wielkie
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
Zdjęcia były opisane na Narodowym Archiwum Cyfrowym jakoby były to polskie czołgi w okolicach Gdańska, z mojego doświadczenia wiem iż niektóre opisy zdjęć mijają się z prawdą i być może są to czołgi radzieckie.
Ale ciesze się iż dyskusja nabrała rumieńców.
Na zakończenie jeszcze jedno zdjęcie do poprzedniego pytania o kompanię szturmową Kriegsmarine.
Ależ naturalnie masz rację (mea kulpa). To oczywiście jest ulica Marynarki Polskiej
Wiem dokładnie, bo urodziłem się po przeciwnej stronie ulicy... Tia... stadion żużlowy, czasy śpiewania - Kajzer na wirażu dodał gazu...:-)))) Rampa kolejowa, rozładunek na niej taborów cygańskich...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum