Mam zapytanie ... czy na skanach 1035 i 1036, te białe budynki, to ul Dominikwall? i czy istnieje jakaś możliwość abym mogła sprawdzić jakie one miały numery?
i jeszcze jedno.. ten park który znajdował się w tamtym rejonie, przed General Kommando, Irrgarten Partie, dzisiejsze pozostałości jego to ten skwer z pomnikiem M Konopnickiej?
Jak duży był ten park?
Tak, te budynki to kamienice przy Dominikswall. Na poniższej pocztówce to te białe domy po prawej, pocztówka przedstawia widok mniej więcej sprzed budynku komendantury / siedziby Wysokiego Komisarza LN w stronę Dominikswall.
Park miał zbliżony obszar do dzisiejszego (poszerzono ul. Wały Jagiellońskie), zaznaczyłem go na zielono, a domy z pocztówek na pomarańczowo. Ich numery można znaleźć w księdze adresowej. Numeracja na Dominikswall zaczynała się od Targu Siennego i te kamienice miały kolejne numery od 1 do 5 (pod nr 3 mieścił się konsulat generalny Niemiec i Deutsche Passstelle - oznaczone na mapce). Kolejne numery od 6 do 14 były po przeciwnej stronie ulicy i biegły w tym samym kierunku od Targu Siennego do Targu Drzewnego. Pasaż (Passage) rozdzielał numery 6 i 7a/7b.
Tych kamienic oczywiście już nie ma? Szkoda .Co do oceny altanki przez moje dziecko ma ono nie jakie pojecie o tym co pisze ponieważ ukończyła ODK . na wydz. szt pięknych na UMK w Toruniu.
Saab, próbuję wtłoczyć w zdjęcie , które przedstawiasz budynek Lebenversicherungsanstaldt Wespreussen, Silberhutte 1, na planie Mikołaja z 1940 nie mogę wyraźnie przybliżyć, czy zajął on część terenu wskazanego na zdjęciu od Ciebie? Wklejam fotkę z http://www.skyscrapercity...d.php?t=327546, z pewnością jest też gdzieś na naszym FDG.
Nie ma, znikęły całkowicie po poszerzeniu Wałów Jagiellońskich. Nie mam pewności czy wszystkie ale część przetrwała wojnę.
Piotr J. napisał/a:
...próbuję wtłoczyć w zdjęcie , które przedstawiasz budynek Lebenversicherungsanstaldt Wespreussen, Silberhutte 1, na planie Mikołaja z 1940 nie mogę wyraźnie przybliżyć, czy zajął on część terenu wskazanego na zdjęciu od Ciebie?
Miałem gdzieś lepsze ujęcie z widocznym fragmentem Dominikswall ale nie mogę go znaleźć w czeluściach mojego dysku. Załączam za to inne, widok z Targu Siennego na Hucisko, na rogu Huciska i Wałów Jagiellońskich widać za pomnikiem fragment tego budynku.
Dzięki koledzy, a więc budynek Lebensversicherungsanstalt Westpreussen dłuższą ścianą położony był przy Wałach Św Dominika, a o adresie decydowało wejście położone w krótszym boku gmachu. Przy okazji ciekawostka ,załączam pismo z LVAWP do Sądu w sprawie wysłania listów hipotecznych, dotyczących kredytu na budynek, którego jestem obecnie właścicielem (ul Ludowa nr 10). Jest to ostatni wpis w niemieckiej księdze wieczystej, następne wpisy są już w nowej księdze z 1959 roku. Warto dodać, że wszystkie hipoteki zostały po II Wojnie Światowej unieważnione, a nieruchomości ,czy to Skarb Państwa , czy osoby fizyczne ( np. Niemcy z polskim obywatelstwem) nabyli bez obciążeń.
Sądzę, że wojnę przetrwał tylko jeden z budynków przy Małym Błędniku, pokazuje to zdjęcie z monografii Stankiewicza i Szermera "Gdańsk Rozwój architektoniczny i urbanistyczny" wyd. Arkady 1959 r. str. 203. Ten sam budynek widać na zdjęciu za gmachem LVAWP.
Budynek został rozebrany, prawdopodobnie w związku z poszerzeniem Wałów Jagiellońskich. Co do lokalizacji, wystarczy cofnąć się o stronę i porównać z pocztówką Saaba. Ciekawe za to, jaki gmach miał adres.
Tak, te budynki to kamienice przy Dominikswall. Na poniższej pocztówce to te białe domy po prawej, pocztówka przedstawia widok mniej więcej sprzed budynku komendantury / siedziby Wysokiego Komisarza LN w stronę Dominikswall.
Park miał zbliżony obszar do dzisiejszego (poszerzono ul. Wały Jagiellońskie), zaznaczyłem go na zielono, a domy z pocztówek na pomarańczowo. Ich numery można znaleźć w księdze adresowej. Numeracja na Dominikswall zaczynała się od Targu Siennego i te kamienice miały kolejne numery od 1 do 5 (pod nr 3 mieścił się konsulat generalny Niemiec i Deutsche Passstelle - oznaczone na mapce). Kolejne numery od 6 do 14 były po przeciwnej stronie ulicy i biegły w tym samym kierunku od Targu Siennego do Targu Drzewnego. Pasaż (Passage) rozdzielał numery 6 i 7a/7b.
Bardzo dziękuje.
Budynki stały na dzisiejszych torach tramwajowych??
Kolejne zdjęcie okolic Heumarkt / Targu Siennego. Wszystko mi tu pasuje, jest budynek widoczny na innym zdjęciu z charakterystycznymi podłużnymi oknami, jest fontanna w parku Irrgarten, pasuje też układ ulic. Jedna rzecz mnie zastanawia - kominy, nie pamiętam, żeby widział je na jakimś innym zdjęciu. Czy mogą to być np. kominy kotłowni przy szpitalu diakonisek?
A może te kominy to jakiś cień z innego zdjęcia, np. podczas naświetlania albo wywoływania odbitki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum