tak naprawdę to tylko domysły na podstawie napisu po drugiej stronie,niestety nie władam niemieckim,oraz papierem fotograficznym marki AgfaLupex raczej niedostępnym w powojennym Gdańsku niemniej są to tylko domysły
DSC01.jpg
Plik ściągnięto 14141 raz(y) 70,69 KB
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
To jest Lupex produkcji powojennej (napisy firmowe z podkreśleniem), ale mam pewność, że jeszcze w latach 50-tych używano w Gdańsku papierów Agfy z zapasów pochodzących z wojny, jak również produkcji bieżącej. Oczywiście nie były łatwo dostępne, lecz mój dziadek zajmujący się amatorsko fotografią zawsze miał potrzebne mu materiały – zarówno Lupex , jak też Brovirę.
Naturalnie mam świadomość, że ujęcie wykonane znacznie wcześniej (np. przed wojną) mogło być odbite po latach. W tym jednak przypadku przypuszczam tak jak napisałem w poprzednim poście.
Zainteresowało mnie zdjęcie img134.jpg,czy ktoś potrafi zidentyfikować miejsce,w którym zostało zrobione?
Na razie nie mam pomysłu.
pawel.45 napisał/a:
Mam pytanie dot. fot. img129 – czy uwaga o jej „przedwojenności” nie jest pomyłką? – budynek za drzewem nosi wyrażne ślady po uderzeniach pocisków lub odłamków. Architektura chyba z przełomu lat 1920-30 tych. Kiedy więc mógł nabyć takie znamiona na swej elewacji?
Wygląd budynków z lewej strony fot. również może sugerować, że zdjęcie wykonano po drugiej wojnie, lecz to byłoby trudniej uzasadnić. Pozdrawiam
A tak w ogóle, to gdzie to było/jest?
mce napisał/a:
Co do img135: czy ten budynek po prawej to nie jest ten niedawno wyburzony przy Szerokiej róg Tandety?
Ależ skąd. Zdjęcie pokazuje mniej więcej obecną jezdnię Podwala Przedmiejskiego w kierunku Motławy (w perspektywie widać budynek szkolny przy Lastadii/Targu Maślanym), a ten obiekt po prawej może jeszcze stoi (parę miesięcy temu stał na pewno) ale od dawna opuszczony.
Pumeksie szacunek img135, faktycznie budynek po prawej stał tam jakiś czas temu,został wyburzony,wydawał mi się znajomy ale nie mogłem go umiejscowić ,były tam warsztaty szkolne ZSZ o ile się nie mylę stolarskie.
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
Ależ skąd. Zdjęcie pokazuje mniej więcej obecną jezdnię Podwala Przedmiejskiego w kierunku Motławy (w perspektywie widać budynek szkolny przy Lastadii/Targu Maślanym), a ten obiekt po prawej może jeszcze stoi (parę miesięcy temu stał na pewno) ale od dawna opuszczony.
Jeśli chodzi o kierunek i miejsce zrobienia zdjęcia to też jestem przekonany że tak jest, bo jest zrobione tuż obok obecnej siedziby ABW. Budynek, ten charakterystyczny, który tak się przysłużył do lokalizacji (choć Ja akurat robiłem to w drugą stronę a w tle zdała Mi się, Victoria Schule!!!) został ostatecznie wyburzony w październiku ub. roku, ale prawda że straszył swym stanem, ponad dekadę.
Pumeksie szacunek img135, faktycznie budynek po prawej stał tam jakiś czas temu,został wyburzony,wydawał mi się znajomy ale nie mogłem go umiejscowić ,były tam warsztaty szkolne ZSZ o ile się nie mylę stolarskie.
Dokładnie tak - tam były warsztaty Zasadniczej Szkoły Zawodowej Przemysłu Drzewnego (kiedyś z kolegą podkradliśmy tam deskę na zrobienie gitary elektrycznej ). Dalej widać wlot ulic Zabi Kruk (w prawo) i Słodowników (w lewo). Fotograf stoi na wysokości ulicy Rzeźnickej (jej wlotu niestety nie widać). Bardzo ciekawe dla mnie zdjęcie.
Jak ja się wprowadzałem na Podwale Przedmiejskie (rok bodaj 1959 lub początek 1960) była tam jedna jezdnia brukowana kostką (ta w stronę Motławy) i zupełnie świeżo oddana linia tramwajowa (przystanek przy Zabim Kruku był na żądanie) przeniesiona z Długiej. Stał też już budynek (wtedy) Prozametu (Urząd Pracy dzisiaj?) i nasz pierwszy "wieżowiec" na drugim rogu Zabiego Kruka. Reszta była jeszcze w ruinach lub początkowym stadium budowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum