Na Marienburgu zdjęcie wiatraka z Mikoszewa. I tak dla ścisłości. Feyg na swojej mapce zaznaczył wiatrak i przystanek kolejki. Dom podcieniowy stoi bliżej drogi.
mikoszewo_ma pa_2_681 A.jpg
Plik ściągnięto 15232 raz(y) 62,46 KB
_________________ Poldergeist
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Sty 07, 2010 1:08 am, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Czw Kwi 08, 2010 11:23 pm Zagadkowy obiekt budowlany
Podczas jednej z przechadzek natrafiłem na zgadkową budowlę. Wiem, że kiedyś w pobliżu tego miejsca znajdował się wiatrak odwadniający (co zaznaczyłem na mapie). Nie wiem, czy to współczesna budowla, czy być może pozostałość po wiatraku. Zamieściłem kilka fotek oraz lokalizację obiektu. Kanał, który widać na mapie jest obecnie zasypany i właśnie w tym miejscu znajduje się budowla.
wiem o jakie miejsce ci chodzi ale nie wiem co to było,kiedyś młodzież nazywała to CAŁKA i pół miasta jeżdziło sie tam kompać może jacyś znawcy z melioracji będą wiedzieć
a ja dorzucę taka fotke
Niestety, mam to też bez opisu w wersji reprodukowanej przez kogo innego. Z opisu drugiego zdjęcia zachowała się tylko końcówka nic nie wnosząca do tematu.
Ale mogę dorzucić artystowską wersję tego widoku, ewidentnie ze zdjęcia powstałą. Autor nieznany.
Chyba nie było, więc dorzucam ciekawą pozycję Krystyny Laskowskiej, wydaną i dostępną (przynajmniej swego czasu) w Muzeum Archeologiczno-Historycznym w Elblągu. Autorka prezentuje typy wiatraków, mechanizmy, a także przedstawia te, które są i które spłonęły (w większości w ciągu ostatnich 20 lat! Skandal!). Fajna i ładnie opracowana graficznie broszurka, choć cena nieco przesadzona - my zapłaciliśmy 22 zł (34 strony + mapka na okładce). Warto mieć. Atrakcyjna również dla zagranicznych turystów, bowiem teksty napisane zostały również w języku angielskim.
A tutaj można zobaczyć, jak wygląda: http://www.wbp.olsztyn.pl...9421&NU=01&DD=1
Poniżej zamieszczam kilka zdjęć wiatraków, z dwóch źródeł: książki "Das Weichsel-Nogat Delta" z 1924 roku i artykułu Jerzego Stankiewicza "Zabytki budownictwa i architektury na Żuławach (na marginesie przeprowadzonej w latach 1955-56 lustracji zabytków)", zamieszczonego w "Roczniku Gdańskim" XV/XVI. Polecam uwadze "tekst1" - jak niewiele zmieniło się w kwestii ochrony żuławskich zabytków.
Błąd rodzi błąd. Drugi wiatrak faktycznie pochodzi z Dobrowa (Neundorf). Tak co najmniej podaje H. Bertram. Natomiast na Marienburgu (http://www.marienburg.pl/viewtopic.php?t=1975&postdays=0&postorder=asc&start=0) występuje dwukrotnie - jako wiatrak z Cedrów i jako wiatrak z Przejazdowa.
Odnośnie tego betonowego to obiekt jest powojenny - resztki systemu nawadniania pól dla Piotrowa. Niedaleko zakrętu tego kanału jest górka. Jak się tam dobrze rozejrzysz to znajdziesz resztki śluzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum