Neustadt, Wpr i Wejherowo, ok. 65 lat różnicy.
W środkowej części, tam gdzie teraz jest wejście do "Kredytów", w czasie okupacji znajdował się Hotel Danziger Hof. Jego właścicielem był Carl Behnke.
ok 1942.jpg
Plik ściągnięto 14944 raz(y) 53,17 KB
2008.JPG
Plik ściągnięto 14944 raz(y) 42,58 KB
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Żuławski akcent.
Drewnica wczoraj i dziś, odstęp nieco ponad 80 lat.
Sklep E. Schneidera - obecnie dom nr 127.
Kościół i kriegerdenkmal - po jednym i po drugim nie ma ani śladu, komu one przeszkadzały? We wsi zachował się tylko dawny budynek probostwa, obecnie dom sołtysa.
wtedy.jpg
Plik ściągnięto 14899 raz(y) 58,98 KB
teraz.JPG
Plik ściągnięto 14899 raz(y) 55,48 KB
wtedy1.jpg
Plik ściągnięto 14899 raz(y) 64,8 KB
teraz1.JPG
Plik ściągnięto 14899 raz(y) 79,25 KB
Kościół i kriegerdenkmal - po jednym i po drugim nie ma ani śladu
Według podań miejscowych, kaplicę cmentarną po drugiej stronie kanału i kościół łączył niegdyś tunel podziemny. Po jakie licho, nie wiadomo. Krążą też opowieści o dzwonie ogromnym, ukrytym opodal pod ziemią. Że w każdej legendzie jest ziarno prawdy, pewnie jakaś dziura sklepiona w ziemi, gdzieś tu jest, pewnie i dzwon jakiś ktoś gdzieś tu chował. Ale czy on wielki jak chałupa byl, to nie chce mi się wierzyć.
Coś mi się kołacze, ale nie jestem pewien. Sprawdzę to. Z Drewnicą mam tak, że leży na trasie podróży do Gdańska, więc zawsze można wdepnąć. Tak jak zrobić np fotograficzną inwentaryzację fajnego domu. A że zawsze można, to nie ma się co śpieszyć. I tak czas leci... Miejsce godne polecenia bardziej solidnym ode mnie wycieczkowiczom. Drewnicy warto poświęcić niejeden dzień.
"Na wschód od Żuław".
Wieś Klebark Wielki (ex- Gross Kleeberg) koło Olsztyna.
1. Figura NMP na dziedzińcu przytułku prowadzonego przez polski oddział rycerzy maltańskich.
2. Niegdysiejszy Gasthaus Seeheim [Gospoda Dom Nad Jeziorem], obecnie budynek mieszkalny w trakcie przebudowy/remontu.
pomnik1.jpg
Plik ściągnięto 14710 raz(y) 77,5 KB
pomnik2.JPG
Plik ściągnięto 14710 raz(y) 58,89 KB
gospoda 1.jpg
Plik ściągnięto 14710 raz(y) 52,4 KB
gospoda 2.JPG
Plik ściągnięto 14710 raz(y) 27,77 KB
y wiesz może kiedy kościół w Drewnicy zniknął był, i w jakich okolicznościach to nastąpiło?
Trochę to trwało. Przekopywałem się przez swoje składowisko i nic nie znalazłem. Według przekazów ludzi miejscowych, po 1945 roku kościół a w zasadzie zbór stał opuszczony. W roku 1956 rozebrano go. W opracowaniu jest historia Drewnicy.
Czyli padł ofiarą powojennej czystki kościołowej. Wyburzono wtedy m.in. jeden z dwóch kościołów w Nowym Dworze Gd., jeden z dwóch istniejących w Żuławkach, świątynie ewangelickie w Przebrnie, Nowej Karczmie Piaskach, że ograniczę się do kilku przykładów.
O zbór w Drewnicy dopytam jeszcze w wolnej chwili, bo wiadomość z drugiej ręki. A tak w ogóle w wielu miejscowościach, taka specyfika regionu, stały kościoły katolickie i ogólnie mówiąc, zbory protestanckie. W kilku tak jest do dzisiaj. Te nie używane najczęściej popadały w ruinę, albo je rozbierano – np. Cyganek. W Nowym Stawie do dzisiaj stoi Ołówek i dobrze że stoi. Tyle że samo jego istnienie też kosztuje. O Gnojewie wszyscy wiedzą. Kościół potrzebny, nie potrzebny, nie wiadomo do końca.
Dawno nigdzie nie podróżowałem.
Wybrałem się dzisiaj do Cedrów Wlk, ale ku mojemu rozczarowaniu okazało się, że przy ul. Osadników Wojskowych nie ma już nic z przedwojennej zabudowy jaką chciałem przedstawić. Nawet nie dało rady wykonać ujęć miejsc gdzie te domy stały, tak aby chociaż perspektywa była ta sama...
Następnym przystankiem były Koźliny i tu miałem wiecej szczęścia.
1.Tamtejszy kościółek jest wg mnie jednym z najciekawszych na Żuławach. To nieotynkowane coś po prawej to dzisiejsza plebania - leży na terenie byłego cmentarza przykościelnego.
2.Byłem niemal pewien, że tego budynku już nie ma, jako że oryginalnych drewnianych domów na Żuławach ubywa z każdym rokiem. A tu taka miła niespodzianka! Dawna wiejska szkoła wciąż stoi i ma się dobrze. Dzisiaj ex-Schule pełni funkcję budynku mieszkalnego.
Kirche.jpg
Plik ściągnięto 14261 raz(y) 54,99 KB
Kosciol.JPG
Plik ściągnięto 14261 raz(y) 54,74 KB
Schule.jpg
Plik ściągnięto 14261 raz(y) 49,66 KB
szkola.JPG
Plik ściągnięto 14261 raz(y) 54,55 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum