A o nowych 30 dniach nikt nie pisze, a tam m.in. spory brzeźnieński tekst ("Powracający kurort"), taki trochę o "szklanych domach", ale zawsze coś.
A poza tym z rzeczy, które mi się podobały: o sopockich werandach, sylwetka i zdjęcia Janusza Uklejewskiego.
Miło mi donieść, że Wydawnictwo Semper wydało nowość:
Człowiek i świat.
Studia z dziejów kultury i mentalności XV-XVIII w.
Maria Bogucka
Zebrane w tej książce rozprawy poświęcone są m. in. miastu Gdańsk, kulturze dworskiej i mieszczańskiej, wybitnym Polakom w Europie, obrazom czasu i przestrzeni oraz życia i śmierci w dziejach nowożytnych, a także najważniejszym zagadnieniom metodologicznym. Oddzielnie należy wymienić teksty związane z problematyką "gender relations".
Historia miasta Gdańska zajmuje zaszczytne, główne miejsce.
Profesor Maria Bogucka należy do grona najznakomitszych historyków polskich. Jako autorka ponad 1000 publikacji jest znana i ceniona w Polsce i za granicą.
Wysłany: Pon Lip 28, 2008 2:14 pm Książka w dobre ręce
Z chęcią przekaże egzemplarz książki: "Człowiek i świat" Marii Boguckiej komuś, kto mógłby napisać małą recenzję, chociaż notkę o książce na forum.
Pozdro
Leszek
Ej, no dajcie już spokój człowiekowi - gdzie ma pokazywać taką książkę jak nie tutaj, na forum Dawnego Gdańska? Czytałem kilka rzeczy autorstwa Boguckiej (daleko nie szukając - "Żyć w dawnym Gdańsku"), i myślę że ta nowa książka też jest warta zainteresowania - właśnie naszego. Choćby z powodu osoby autorki. Ja chętnie do niej kiedyś zajrzę.
I dobrze, że takie rzeczy jeszcze się ukazują, choć pewnie w niszowym nakładzie paruset egzemplarzy...
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
fakt, Szanowny Wydawca ciekawe rzeczy wydaje, pochodziłam sobie po stronce.
To może krakowskim targiem- chętnie poczytamy o nowosciach (poogladamy okładki...) , a egzemplarz-w darze-dla Biblioteki Gdańskiej na ul Mariackiej ? z dedykacją dla FDG!!!
Hej, tez mysle ze ksiazka Boguckiej to rarytas ale 80 zl no coz takie prawa rynku, choc ja osobiscie wole ksiazki w miekkiej okladce( dobrze sie pakuja w podrozy). Dobrze ze ja jeszcze wydaja, tak przy okazji moze wydac ''Gdanskie wspomnienia mlodosci" Joanny Shopenchauer, ostatnio byla wydana chyba w okolicach 1958 roku.
Pozdrawiam wszytskie biblioteki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum