Wysłany: Wto Lis 06, 2007 8:02 pm St. Johannis Sportplatz Oliva - nowa wieża widokowa
St. Johannis Sportplatz Oliva.
Piękne miejsce przylegające do Góry Kawowej między Oliwą a Renuszewem.
Przez wiele ostatnich lat wykorzystywane jako plac szkoleniowy dla psów.
Zamarłem, jak zobaczyłem, że powstaje tam wielka konstrukcja wieży nadajników komórkowych PTC Era.
Na szczęście będzie stała na skraju dawnego boiska.
Od kopiących tam rów pod kable pracowników dowiedziałem się, że ma mieć około 40 metrów wysokości.
I jeszcze wiadomość która mnie zelektryzowała.
Na wieży ma się znajdować punkt widokowy
waldkarte_oliva_zoppot.jpg
Plik ściągnięto 8981 raz(y) 46,74 KB
pod wieżą.JPG
Plik ściągnięto 8981 raz(y) 51,1 KB
boisko.JPG
Plik ściągnięto 8981 raz(y) 25,35 KB
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
To fantastyczna wiadomość !
Villa, czy wiesz może co znajdowało się w tym miejscu dawnymi czasy ? Z dzieciństwa pamiętam, że były tam fundamenty jakichś budynków, albo jakieś murki, czy coś w tym rodzaju, ale może źle kojarzę
Coś tam pod lasem rzeczywiście jest. Jakieś resztki fundamentów.
I duży kamień, być może kiedyś z jakimś napisem. Wg mapy było tam plac sportowy, boisko. Piękne miejsce.
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
czy wiesz może co znajdowało się w tym miejscu dawnymi czasy ?
W 60-ych latach miejsce to funkcjonowało pod nazwą "stadion łuczniczy", ale ja nie pamiętam abym tam łuczników wdział. Może bywali tam, a może to starsza nazwa.
Wieża już stoi, wczoraj zmontowali ostatnie segmenty. Obawiam sie że jej konstrukcja nie pozwoli na dołożenie tarasu widokowego - wystaje niewiele nad koronę drzew, i jest dość lekka - podobna do tej z Góry Donas. Ale może się mylę, widziałem ją przez chwilę dziś rano, jutro znów sie przyjrzę
_________________ "A ja sobie jeżdżę na motorowerze i nocą na szosie łapię w worek jeże..." (Jan Krzysztof Kelus)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum