Park Kulturowy Fortyfikacji Miejskich "Twierdza Gdańsk" wspólnie z sekcją napoleońską Gdańskiego Klubu Kultury "Schron"
serdecznie zapraszają
do udziału w plenerowym widowisku historycznym pt. "Oblężenie Gdańska 1807", które odbędzie się w miejscach, gdzie 198 lat temu szturmowano fortyfikacje "Gibraltaru Północy".
Celem widowiska jest rekonstrukcja kilku wydarzeń z dziejów oblężonego Gdańska w 1807 roku. W ramach inscenizacji na Fortach Napoleońskich stanie obóz wojskowy, dojdzie do potyczki wojsk, a także do szturmu Bastionu Jerozolimskiego. W rolę prusko - rosyjskiego garnizonu oraz wojsk wielonarodowego 10. korpusu Wielkiej Armii wcielą się członkowie grup rekonstrukcji napoleońskich z kraju i zagranicy, w tym jako gospodarze fizylierzy 2-go Pułku Piechoty i kanonierzy Pułku Artyleryi Pieszey Xięstwa Warszawskiego.
Tylko kiedy to będzie? Organizatorzy piszą coś o dwudziestym dziewiątym kwietniu i pierwszym maju, ale o ile ja się orientuję, to mamy w tym roku tylko jeden kwiecień.....
Tylko kiedy to będzie? Organizatorzy piszą coś o dwudziestym dziewiątym kwietniu i pierwszym maju, ale o ile ja się orientuję, to mamy w tym roku tylko jeden kwiecień.....
To chodzi o ten ostatni kwiecień przed pierwszym majem.
To fajnie, że to przywracają - myślałem że impreza umarła. Widziałem kiedyś pierwszą taką inscenizację na Hagelsbergu, nieco jeszcze biedną, ale w sumie ciekawą...
To fajnie, że to przywracają - myślałem że impreza umarła. Widziałem kiedyś pierwszą taką inscenizację na Hagelsbergu, nieco jeszcze biedną, ale w sumie ciekawą...
Czy to jest cos takiego, ze kilkudziesięciu żołnierzy w kolorowych mundurach udaje, że ze sobą walczy i nawet słychac strzały? Bo ja tez takie cos kilka lat temu widziałem, ale to chyba było we wrześniu? Albo jakoś tak...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum