Przydałby się jakiś wypad na Dolne Miasto. Z lat podstawówki pamiętam, że korytarz prowadzący do dziedzińca którejś z kamienic ul. Chłodnej w stronę ul. Ułańskiej (lub odwrotnie ) pokryty był na ścianach i suficie złoconymi malowidłami o tematyce masońskiej. Wtedy nie bardzo potrafiłem określić co to za symbole, ale dziś ciągle mam je w pamięci. Nie potrafię dokładnie określić, która to dokładnie kamienica, ponieważ nie byłem pieszo w tamtych rejonach bodaj 15 lat. Obawiam się, że mogła to być któraś z tych, które poległy w związku z budową trasy prowadzącej obok koszar.
Przydałby się jakiś wypad na Dolne Miasto. Z lat podstawówki pamiętam, że korytarz prowadzący do dziedzińca którejś z kamienic ul. Chłodnej w stronę ul. Ułańskiej (lub odwrotnie ) pokryty był na ścianach i suficie złoconymi malowidłami o tematyce masońskiej. Wtedy nie bardzo potrafiłem określić co to za symbole, ale dziś ciągle mam je w pamięci. Nie potrafię dokładnie określić, która to dokładnie kamienica, ponieważ nie byłem pieszo w tamtych rejonach bodaj 15 lat. Obawiam się, że mogła to być któraś z tych, które poległy w związku z budową trasy prowadzącej obok koszar.
Wiemy wiemy o którą chodzi. Już nawet w "DB" było sensacyjne odkrycie tego sufitu niedawno. Gdzieś tu na forum już jest bogata fotodokumentacja teog sufitu m.in. mojego autorstwa.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Miejsce nie byle jakie - willa Puchmullera, sopockiego miejskiego architekta. Jest o tym budynku sporo ciekawostek w "Opowieściach sopockich kamienic" Domańskiej.
Wiele z prezentowanych tutaj ilustracji nie jest związana z Masonerią. Na przełomie XIX i XX wieku wiele budowli dekorowano symbolami, które przypominały znaki masońskie. Taka była wtedy moda. Bardzo często w tych domach zamieszkiwali architekci lub ludzie z branży budowlanej.
Na pewno mam jeszcze trochę roboty z tym albumem - wiedziałem już o tym wcześniej ale teraz doszły mi jeszcze Wasze zdjęcia, które dopiero dziś ''zacząłem widzieć'', wcześniej nie miałem dostępu do topiku, później miałem ale bez możliwości oglądania zdjęć - dzięki bardzo za ten akces!
Pomóżcie jeszcze trochę proszę (jeżeli to nie za dużo)
Jaki jest adres tego budynku na Czarnej?
Oliwa?
Sopot?
W Gdańsku jest/była? też kamienica z namalowanymi lwami ze skrzydłami zwróconymi do siebie. Też poporszę o jej lokalizację. To chyba były okolice Długiej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum