Musze wykonać prace semestralna na temat bramy nizinnej. W chce uwzględnić nie tylko sama bramę ale otaczające je obwałowania, fosy.
Z informacji które udało mi się wstępnie uzyskać wyszło mi takie krótkie kalendarium:
• XVI i XVII wiek – modernizacja średniowiecznych umocnień obronnych,
• 1515-1520 - modernizacja umocnień średniowiecznych poprzez usypanie, tuż przed murami miejskimi Starego Miasta i Przedmieścia wałów ziemnych,
• 1619 - sporządzenie planów fortyfikacyjnych przez Corneliusa van den Bosche w której skład wchodziła Brama Nizinna,
• 1626 - wybudowanie Bramy Nizinnej,
• Lata 90-te XX wieku – w budynku Bramy Nizinnej działa Akademia Multimedialna
2003 – od tego roku do dzisiaj brama jest użyczona na okres 30 lat Muzeum Historycznemu Miasta Gdańska.
Brakuje mi przybliżonych dat powstania fos. jeśli ktoś ma odmienne zdanie do prawidłowości proszę o opinie.
P.S. Osoba chętna do podzielenia się informacjami na temat tego obiektu mile widziana
Zerknij tu: http://www.forum.dawnygda...?t=5689&start=0 Tam masz na planie daty powstawania poszczególnych bastionów. Podejrzewam, że przed budowanym bastionem od razu kopano fosę. Czyli, też stopniowo.
Dobrze by było, gdybyś zajrzał do poniższych publikacji:
- Jerzy Stankiewicz, Krzysztof Biskup, Fortyfikacje miejskie Gdańska od XVI do XIX wieku, w: Gdańsk pomnik historii, część 1, Gdańsk 1998.
- Jerzy Stankiewicz, Strakowscy - fortyfikatorzy, architekci i budowniczowie gdańscy, Gdańsk - Wrocław 1955
- Teresa Siczek-Iżewska, Dzieje dwóch bastionów Starego Przedmieścia, Zeszyty Naukowe Politechniki Gdańskiej - Architektura, 1975 zesz. 12
W stosunkowo niedawnej przeszłości - w latach osiemdziesiątych XX wieku mieściły się tam biura Sztuki Polskiej. Kiedy ten cudaczny twór rozwiązano (upadł może) przez pewien czas Bramę Nizinną użytkowała szkoła plastyczna. Ta z Targu Węglowego.
Od 2006 r. Bramą administrowało Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, ale kilka dni temu obiekt "powrócił" do zasobów Gdańskiego Zarządu Nieruchomości Komunalnych. Jak słychać, planowane jest przekazanie zabytku Bałtyckiemu Bractwu Żeglarzy, które opuszcza swą wcześniejszą siedzibę w spichrzu "Steffen".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum