Wysłany: Pią Paź 11, 2024 11:47 am Stary cmentarz w Nowej Wsi Przywidzkiej
Dybry. Mam pytanie do łazików - obieżyświatów We wsi jak w tytule znajduje się stary cmentarz, na którym znajduje się między innymi grób pewnego szesnastolatka , któremu stała się krzywda z powodu "wymiany zdań" w 1931 r w nieodległych Kolbudach. No i chodzi o to, że nie mogę znaleźć tego cmentarza na Google mapach. jechać w ciemno i nie znaleźć jakoś mi się nie uśmiecha, lokalsów również wolałbym nie rozpytywać. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?....
Tak, to ten. Przyjrzałem się zdjęciom z dokumentacji fotograficznej załączone przez Ciebie i to są te same nagrobki. Problem w tym, że nie pasuje opis położenia cmentarza. No bo jeśli założymy, że wg. opisu jest położony na wschód od wsi ,na skraju lasu ,przy drodze gruntowej to wychodzi że w kółku (ta ul. Piastowska jest asfaltowa) tylko że ona nie prowadzi do żadnego Marszewa a do Michalina. Z kolei wg rysunku jeśli cmentarz zaznaczono kółeczkiem przy drodze prowadzącej na dół do Roztoki, to musiałby się znajdować w miejscu kościoła Przepatrzyłem również okolicę lidarem, ale nie znajduję miejsca z widoczną ingerencją w teren
1.jpg
Plik ściągnięto 697 raz(y) 64,44 KB
Ostatnio zmieniony przez fazi Sob Paź 12, 2024 10:09 am, w całości zmieniany 6 razy
No cóż, karta robiona w czasach, gdy nie było opcji zrobienia pięciuset zdjęć telefonem i geotagowania ich na guglu - mogło się coś autorowi pomiętosić. Pewno robił kilka takich obiektów dziennie, jeżdżąc pekaesem z teczką pod pachą. Przez czterdzieści lat mógł też cmentarz całkiem zniknąć ...
EDYTA :
Dobrze misia nos prowadzi - tam w kółku jest właśnie działka nr 55, której częścią ma być ów cmentarz. Numery działek nie zmieniają się przez wieki.
nowawies przywidzka m.jpg
Plik ściągnięto 660 raz(y) 83,91 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Przez czterdzieści lat mógł też cmentarz całkiem zniknąć ...
Nie znikł. Jedna z fotek autorstwa babki, która zamieściła posta na Twarzo-książce, ale tajniaczy lokalizację. Widać przebiegającą zaraz koło piaskową drogę.To by potwierdzało miejsca zaznaczone na mapie po prawej od wsi . Na innych fotkach widać wyraźnie obramowania nagrobków. W sumie na fotce z lidaru mogły być te oznaczone kreskami kopczyki. A jeśli ktoś jeszcze nie dorzuci od siebie jakiejś informacji to pozostaje jazda w ciemno
PS porównaj to zdjęcie ze fotką z karty cmentarza. Zakładając, że nikt tego krzyża nie przestawił pod inne drzewo, to zoba jak ono urosło
No wiesz, przez czterdzieści lat ja też urosłem. Zdziwił byś się jak bardzo, zwłaszcza w obwodzie.
Nie jest to całkiem jazda w ciemno - sto metrów krzaków, a powinno być widoczne z drogi
nowawies przywidzka 2.jpg
Plik ściągnięto 611 raz(y) 88,21 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Miejsce zaznaczone strzałką?
Jako że jedynie wy dwaj zainteresowaliście się tematem, jeśli macie ochotę to zapraszam na wspólną sobotnią wycieczkę (o ile nie będzie jakaś żałosna pogoda) moim autem. Lub jeśli nie pracujecie, można coś zakombinować w dzień powszedni
Miejsce zaznaczone strzałką?
Jako że jedynie wy dwaj zainteresowaliście się tematem, jeśli macie ochotę to zapraszam na wspólną sobotnią wycieczkę (o ile nie będzie jakaś żałosna pogoda) moim autem. Lub jeśli nie pracujecie, można coś zakombinować w dzień powszedni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum