Wysłany: Czw Mar 18, 2021 2:51 am Podgórskiego Dzieje ośrodka...
Ww. opracowanie to prawdziwy biały kruk w nowoporckiej bibliografii, w przeciwieństwie do wielu innych pojawiające się na rynku wtórnym z częstotliwością komety, dostępne jedynie w zasobach dwóch gdańskich bibliotek uczelnianych, polecane przez Autorów albumu Nowy Port i Westerplatte... (dzieła zasługującego na kilka osobnych refleksji) i z pewnością warte tzw. każdych pieniędzy.
Może ktoś z PT Posiadaczy Dziejów ośrodka preferuje lekturę na monitorach i wyświetlaczach i (albo) odchudza bibliotekę ze względu na roztocza, wodorosty i pasożyty oraz skłonność do alergii. Ja z lubością stosuję inhalacje z kurzu i oleju kreozotowego, ale też nie upieram się, że jakakolwiek forma, np. oryginalny, papierowy wolumin, ma zasadniczą przewagę nad informacją w czystszej postaci, np. cyfrowej.
Od pewnego czasu mam wrażenie, że dostęp do książki Podgórskiego jest mi niezbędny. Dlatego rozważę każdą propozycję, wcale nie musi być rozsądna.
Po upływie miesiąca wypada wyznać, że nie zostałem zasypany ofertami. Podgórski trafia pod strzechy, za wyjątkiem mojej; na nowoporckiej FB-grupie nawet wisiało 5 ekscytujących zdjęć zbindowanej kserokopii Dziejów ośrodka, ale od czasu wysłania grzecznego tzw. zapytania nie mogę ich odnaleźć .
Oddam każdy hajs za egzemplarz w dowolnym stanie bądź dostęp do treści w czytelnej formie.
Bez tej książki nie sposób wymądrzać się na FDG.
Jestem w posiadaniu sztywnego, salonowego Podgórskiego (1000 lat Portu gdańskiego, 1997) i Nocnego (Nowy Port, 2005) - niechętnie się pozbędę, chętniej dopuszczę wszelkich nadużyć.
Na ew. szali mogę równie niechętnie położyć jakieś popularne Ansichtskarten z Nfw i Weichselmünde.
To, co można się dowiedzieć o gdańskim porcie 1000 lat temu z książki wydanej w 1997 roku będzie nieco rozbieżne z tym, co wiemy o nim teraz. Po badaniach archeologicznych zapoczątkowanych w 2003 i 2005 roku pobraniem elementów drewnianych z grodu do datowania i określeniem czasu budowy tegoż grodu zakresem lat 1060-1080 można powiedzieć, że 1000-letni Port Gdański w pierwszych swoich 100 latach nie istniał. Port Gdański będzie 1000-letnim za co najmniej 40-60 lat.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Po upływie półrocza wypada przyznać, że nie zostałem zasypany ofertami. Świadom, że to, co można się dowiedzieć będzie nieco rozbieżne z tym, co wiemy teraz (teraz i zawsze), proponuję na wymianę stuff hobbystyczno-snobistyczny: dokumentację wieży na Wisłoujściu z 1955 autorstwa Lecha Krzyżanowskiego, magistra. A nuż...
Dzięki za reakcję. Wyczyściłem ciastka, zalogowałem się dwukrotnie, sprawdziłem wątek na wszelki wypadek przed udzieleniem odpowiedzi negatywnej i nieoczekiwanie zacząłem widzieć. To miłe doświadczenie, polecam.
Wybacz/cie zamęt, proszę uprzejmie o wykasowanie korespondencji technicznej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum