Czy ławy to nie wiem. Ale kamieniczki zbudowane na miejscy ław to z pewnością były podpiwniczone.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Tak - a przynajmniej od strony Św. Ducha rozebrano część ław by na ich miejscu wznieść kamienice.
0047.jpg
Plik ściągnięto 26823 raz(y) 13,8 KB
No, ale Ameryki to Ty chyba nie odkryłeś. Sprawa likwidacji Ław Miejskich praktycznie wyjaśniona do końca to nie jest.
Prof. Pumeks wyjaśnia: (cytat)
Cytat:
A jakie były dalsze losy budynku Ław Mięsnych? okazuje się, że sprawa jest dość skomplikowana. Jacek Friedrich, który w swojej świetnej książce "Gdańskie zabytki architektury do końca XVIII w." zamieścił stosunkowo najobszerniejszą informację o tym zabytku, twierdzi jakoby przestał on istnieć w 1945 r. Czy rzeczywiście dopiero wtedy?
Cytat:
Wzmianki o zabudowaniu pasażu Ław Mięsnych w XIX wieku znalazłem w pracach Waltera Stephana, Edwarda Carstenna i Ottona Kloeppela. Wynikałoby z tego, że w okresie międzywojennym istniała już tylko część budowli, możliwe nawet, że tylko sama fasada od strony ulicy Mariackiej.
Czyli nie wiadomo dokładnie jaka część została rozebrana.
Czyli nie wiadomo dokładnie jaka część została rozebrana.
Teraz już wiadomo, kazdy może się naocznie przekonać zaglądając przez płot do wykopu. Do zburzenia miasta przetrwało tylko ok. 1/3 całej długości Ław, od strony Mariackiej. Pozostałe 2/3 aż do świętego Ducha to własnie są piwnice kamienicy postawionej tam w XIX wieku.
Patrząc na poniższe zdjęcie i oceniając długość kamienic, mam wrażenie, że fasady budynków musiały być zarówno od ul Św Ducha, jak i od Mariackiej, a wspomniana przez Pumeksa 1/3 dawnych ław była chyba bliżej kościoła NMP. Jak myślicie ?
Patrząc na poniższe zdjęcie i oceniając długość kamienic, mam wrażenie, że fasady budynków musiały być zarówno od ul Św Ducha, jak i od Mariackiej, a wspomniana przez Pumeksa 1/3 dawnych ław była chyba bliżej kościoła NMP. Jak myślicie ?
Nie. Od Mariackiej na pewno istniała, do końca, fasada Ław Mięsnych. Widać to na zdjęciach poniżej i na tych, które są w moim tekście o Ławach. Na planie zabytku i na zdjęciu wykopalisk zaznaczyłem w przybliżeniu, jaka część Ław została rozebrana w XIX wieku by postawić tam kamienicę mieszkalną.
I nawet nie pretenduję do miana odkrywcy tej Hameryki. Dokonał tego czas jakiś temu obywatel Kolumb, chociaż lobby "wikingowskie" twierdzi, że pierwszy był Leif Erikson (jakieś pińset lat wcześniej).
Cytat:
Na planie zabytku i na zdjęciu wykopalisk zaznaczyłem w przybliżeniu...
Chyba faktycznie pora na aktualizację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum