Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Rów przeciwczołgowy
Autor Wiadomość
Krzysztof 

Wysłany: Pon Paź 25, 2010 10:56 pm   Rów przeciwczołgowy

W 1944 r. wykopano wokół Gdańska rów przeciwczołgowy (przeciwpancerny). Jego przebieg jest dobrze zaznaczony na powojennej mapie http://www.dawnygdansk.pl...wa-wrzeszcz.JPG .
Od plaży pomiędzy Brzeźnem i Jelitkowiem zaznaczony jako "suchy rów" podwójną przerywaną linią do torów kolejowych w rejonie ul. J Solikowskiego. Dalej barierą mającą powstrzymać Sowieckie czołgi były nasypy kolejowe: kawałek w stronę Wrzeszcza, a następnie linii do Kokoszek, aż do Srebrzyska. Za obecnym kościołem na Gomółki, za wykopem trasy kolejowej zdublowano zaporę istniejącym do dziś rowem, a na tej mapie zaznaczonym kolorem sepii.
Za przepustem Strzyży pod nasypem znowu jako "suchy rów" przebiega do Jaśkowej Doliny (za nią zaporą są skarpy dwóch żwirowni) i dalej do Diabęłkowa. ( http://forum.dawnygdansk....p=109859#109859 z mapką z poprzedniego postu) Po wykorzystaniu skarp nie zrealizowanej trasy tramwajowej (obecnej ul. Powstańców Warszawskich) opada od niej do Kartuskiej pomiędzy Kol. Zręby i ul. Starodworską.
Za ul. Szarą rów zaznaczony czarnym kolorem wspina się na Chełm, gdzie za osiedlem dochodzi do Fortu Anielinki nad Orunią.
Edycja 26.10.10:
[Zdjęcia z prac fortyfikacyjnych pojawiały się już kilkakrotnie. Po raz pierwszy tu: http://www.forum.dawnygda...p?p=76378#76378 ]
Informacje o rowie pojawiały się kilkukrotnie i w wielu miejscach: http://forum.dawnygdansk....zeciwczo%B3gowy
http://forum.dawnygdansk....highlight=r%F3w
http://forum.dawnygdansk....p?p=48690#48690
Ale temat zasługuje na własny wątek.
W książce Hansa Schäufler`a „PANTERY NAD WISŁĄ" zostało zamieszczone ciekawe zdjęcie "Mieszkańcy Gdańska kopią rowy przeciwczołgowe w rejonie Piecek Migowa."

suchaninodiabekowoczygd[1].jpg
Plik ściągnięto 29720 raz(y) 28,45 KB

suchaninodiabekowoczygdl[1].jpg
Plik ściągnięto 29720 raz(y) 30,57 KB

Kopanie rowu przeciwczolgowego w Pieckach - Migowie.jpeg
Zdjęcie z książki Hansa Schäufler`a „PANTERY NAD WISŁĄ"
Plik ściągnięto 29720 raz(y) 78,35 KB

Martino 

Wysłany: Wto Paź 26, 2010 2:20 pm   

http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=5205.

http://forum.brzezno.net/viewtopic.php?t=341

Krzysztof 

Wysłany: Sob Lip 14, 2012 9:40 pm   

Tu: http://forum.dawnygdansk....88ccf9ab#136194
Rysio napisał/a:
chciałem nałożyć tę mapę na ujawnioną na FDG amerykańsko-brytyjską z obozem jenieckim na Stolzenbergu.To chyba ten szukany.Pamiętam,że rów przeciwczołgowy odchylał sie od ul. Worcella biegnąc z południa na północ w kier. zachodnim. A tam ten obóz :lol:

Masz rację. To odchylenie ze względu na obóz.
Dieter napisał/a:
Ja jako dzieciak widzialem jak ten row kopali w 1944 roku i tylko sie dziwilem dlaczego oni to robia...

Czy potrafilibyście ustalić dalszy przebieg tego rowu. Czy omijał od południa szkołę i ulicą Cienistą opadał do Kanału Raduni?
W wątku "Dawny Chełm" http://forum.dawnygdansk....p=124807#124807
Dieter napisał/a:
jezdnia ulicy Stoczniowcow lezala w "rowie". Tylko chodniki byly przed plotami tych domkow.

Ulica Stoczniowców nie pasuje mi do tego "podstawowego" rowu. Może to była druga linia?

Chełm1.jpg
Plik ściągnięto 28605 raz(y) 59,05 KB

Chełm2.jpg
Plik ściągnięto 28605 raz(y) 70,49 KB

Miro 

Wysłany: Sro Lip 18, 2012 4:06 pm   

Kopanie rowu przeciwpancernego
na terenie Gdańska w 1944 roku.
Gdzie....

Miro

danzig 1944.JPG
Plik ściągnięto 28442 raz(y) 87,68 KB

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Lip 18, 2012 8:36 pm   

Krzysztof napisał/a:
W wątku "Dawny Chełm" http://forum.dawnygdansk....p=124807#124807
Dieter napisał/a:
jezdnia ulicy Stoczniowcow lezala w "rowie". Tylko chodniki byly przed plotami tych domkow.

Ulica Stoczniowców nie pasuje mi do tego "podstawowego" rowu. Może to była druga linia?

A może Dieter się przejęzyczył, i myślał nie o ul. Stoczniowców (w tamtym czasie to chyba zresztą była ul. Pilicka?), tylko o ul. Cienistej?

Krzysztof 

Wysłany: Sro Lip 18, 2012 8:57 pm   

Ani Stoczniowców, ani Cienista. Znalazłem mapkę z końca lat 40, z zaznaczonym przebiegiem rowu. Po przecięciu ul. Worcella nie kierował się w stronę Cienistej, a do fortu Anielinki. Nawet jakiś strumyczek nim płynął.

Chełm3.jpg
Plik ściągnięto 28398 raz(y) 106,76 KB

Krzysztof 

Wysłany: Pią Lip 20, 2012 9:25 am   

Okazało się, że źle zrozumiałem informację o "rowie" na Stoczniowców. Prywatnie
Dieter napisał/a:
rowu przeciwpancernego na ul. Stoczniowcow nie bylo. To sama jezdnia stanowila niby "row".
:oops:

Krzysztof 

Wysłany: Pią Lip 20, 2012 7:29 pm   

Miro napisał/a:
Gdzie....

To może być ten odcinek. Pomiędzy Diabełkowem i ul. Migowską.

rów1.jpg
Plik ściągnięto 28263 raz(y) 106,72 KB

Rysio 

Wysłany: Pią Lip 20, 2012 8:15 pm   

Krzysztof napisał/a:
Ani Stoczniowców, ani Cienista. Znalazłem mapkę z końca lat 40, z zaznaczonym przebiegiem rowu. Po przecięciu ul. Worcella nie kierował się w stronę Cienistej, a do fortu Anielinki. Nawet jakiś strumyczek nim płynął.

Trochę mnie zdumiała ta mapka z zarysem rowu.Prowadzenie jego do Szańca Jezuickiego jest logiczne.Jednak wszyscy z którymi rozmawiałem,a mieszkali przy ul. Tobruckiej(Worcella) od 1945r. zaprzeczyli istnieniu tego rowu na odcinku narożnik boiska szkoły-Szaniec Jezuicki.Sam pamiętam go również dokładnie gdzie się kończył.Miałem jego widok na codzień z okna.

Jako ciekawostkę dodam,że pola truskawkowe między szkołą przy ul Worcella a Altdorfem(ok Tesco) były w dyspozycji (dzierżawie?)mamy i babci p.Skuratowicz.Mistrzyni Polski w tenisie stołowym.Podglądaliśmy ją jak trenowała w Domu Kultury.Po ślubie nazywała się Kucharska...Dzieci jej ogrywały mnie niemiłosiernie.Najlepszym okazał się ....Leszek. Mieszkali chyba w 4-tym domu od ul.Stoczniowców przy ul. Lubuskiej.Dom stoi.

Brat mój twierdzi,że chodził codziennie po mleko z ul.Tobruckiej do Podmiejskiej i rowu tam nie było.Ale cóż..Pamięć ulotną jest.Co do "rowu" na ul. Stoczniowców to oczywiście pozostałość po topniejącym lodowcu,który topiąc się rył w morenie rowy,parowy,pradoliny -vide ul.Jaśkowa Dolina,Kartuska,Cienista,Podmiejska.
Cytat:
Gdzie....

Miro

Moje "chciejstwo z małej ojczyzny" wskazuje na widok z okna.A więc na wysokości ul. Worcella.Bardzo podobny zarys pagórków w tle.Droga biegnąca w poprzek zdjęcia pasuje idealnie topografią do drogi polnej biegnącej z Altdorfu do ok. ronda na Stolzenbergu.Choć zdjęcia dotychczasowe są z Piecek.Trudne.

Dieter 
Schidlitzer

Wysłany: Sob Lip 21, 2012 11:10 pm   

Krzysztof napisał/a:
Dieter napisał/a:
rowu przeciwpancernego na ul. Stoczniowcow nie bylo. To sama jezdnia stanowila niby "row".

Tak, potwierdzam. Sama jezdnia miedzy dolnym Cmentarzem Zydowskim (teraz katolickim) i tym cmentarzem przy kosciele, lezala cos 2 m nizej jak chodniki i ploty przy tych domach jednorodzinnych.
Te autobusy w latach piedziesiatych byly zawsze tak przepelnione, ze drzwi sie nie zamykalo i ludzie wisieli jak winogrona. :evil:

geoman 

Wysłany: Wto Lip 24, 2012 12:35 pm   W Brentowie również był rów przeciwczołgowy

W Brentowie również był rów przeciwczołgowy. Na terenie obecnych ogródków działkowych wzdłuż drogi asfaltowej pomiędzy Cmentarzem Srebrzysko a Szpitalem Psychiatrycznym ciągnie się kilkuset metrowy pas wykopanej ziemi, o której zawsze mówiono rów przeciwczołgowy. W latach 80 tych zakładano tam działki ogrodnicze i częściowo zasypywano. Na mojej działce rów ten miał około 3 m głębokości i bardzo strome skarpy. Miał on zapewnić ochronę zlokalizowanej tam tzw. "Prochowni" zabudowania są widoczne przy prawej krawędzi zakreślonego obszaru. Wojsko opuściło ten obiekt. Obecnie teren przeszedł w ręce deweloperów wszystkie zabudowania wyburzono pozostały ziemne nasypy i legendy o podziemiach w zboczach góry. Prawdopodobnie dnem tego rowu planowane jest ułożenie kanalizacji do nowo-projektowanych osiedli. W załączeniu fragment mapki.

wrzeszcz rów przeciwczołgowy.jpg
Plik ściągnięto 28038 raz(y) 42,96 KB

Ostatnio zmieniony przez geoman Wto Lip 24, 2012 12:46 pm, w całości zmieniany 6 razy  

geoman 

Wysłany: Wto Lip 24, 2012 12:35 pm   W Brentowie również był rów przeciwczołgowy

Ciekawa jest również historia znajdującej się tam Prochowni może ktoś podzieli się informacjami na ten tema. Na mapie z 1940 r. nie ma śladu. Ale być może z uwagi że to był to obiekt wojskowy celowo nie wrysowywano go na mapach.

Krzysztof 

Wysłany: Nie Lip 29, 2012 11:16 am   

geoman napisał/a:
Na mojej działce rów ten miał około 3 m głębokości i bardzo strome skarpy. Miał on zapewnić ochronę zlokalizowanej tam tzw. "Prochowni" zabudowania są widoczne przy prawej krawędzi zakreślonego obszaru.

Te same zabudowania są na mapie 1:25000 pokazującej stan z 54 r.
Zabudowania "A" są po miejskiej stronie rowu, ale "B" już po stronie atakujących. Ale i te za rowem nie były schowane przed atakującymi. Podejrzewam, że wybudowano je już po wojnie dla polskiego wojska.

rów-Srebrzysko.jpg
Plik ściągnięto 27705 raz(y) 101,61 KB

slowik45 

Wysłany: Nie Lip 29, 2012 11:32 am   

Jeżeli ktoś zna z autopsji tereny Brętowa to powinien wiedzieć że kopanie rowu przeciwczołgowego przy tym ukształtowaniu terenu po prostu nie na sensu.

Krzysztof 

Wysłany: Nie Lip 29, 2012 11:49 am   

slowik45 napisał/a:
kopanie rowu przeciwczołgowego przy tym ukształtowaniu terenu po prostu nie na sensu.
Masz rację, ale dla ważnych - strategicznych celów więcej dziwnych, niepotrzebnych, idiotycznych,... konstrukcji wykonywano.
Ale nie kopano rowu na koronie nasypu kolejowego :kuku:

Odpowiedz do tematu