W 1944 r. wykopano wokół Gdańska rów przeciwczołgowy (przeciwpancerny). Jego przebieg jest dobrze zaznaczony na powojennej mapie http://www.dawnygdansk.pl...wa-wrzeszcz.JPG .
Od plaży pomiędzy Brzeźnem i Jelitkowiem zaznaczony jako "suchy rów" podwójną przerywaną linią do torów kolejowych w rejonie ul. J Solikowskiego. Dalej barierą mającą powstrzymać Sowieckie czołgi były nasypy kolejowe: kawałek w stronę Wrzeszcza, a następnie linii do Kokoszek, aż do Srebrzyska. Za obecnym kościołem na Gomółki, za wykopem trasy kolejowej zdublowano zaporę istniejącym do dziś rowem, a na tej mapie zaznaczonym kolorem sepii.
Za przepustem Strzyży pod nasypem znowu jako "suchy rów" przebiega do Jaśkowej Doliny (za nią zaporą są skarpy dwóch żwirowni) i dalej do Diabęłkowa. ( http://forum.dawnygdansk....p=109859#109859 z mapką z poprzedniego postu) Po wykorzystaniu skarp nie zrealizowanej trasy tramwajowej (obecnej ul. Powstańców Warszawskich) opada od niej do Kartuskiej pomiędzy Kol. Zręby i ul. Starodworską.
Za ul. Szarą rów zaznaczony czarnym kolorem wspina się na Chełm, gdzie za osiedlem dochodzi do Fortu Anielinki nad Orunią.
Edycja 26.10.10:
[Zdjęcia z prac fortyfikacyjnych pojawiały się już kilkakrotnie. Po raz pierwszy tu: http://www.forum.dawnygda...p?p=76378#76378 ]
Informacje o rowie pojawiały się kilkukrotnie i w wielu miejscach: http://forum.dawnygdansk....zeciwczo%B3gowy http://forum.dawnygdansk....highlight=r%F3w http://forum.dawnygdansk....p?p=48690#48690
Ale temat zasługuje na własny wątek.
W książce Hansa Schäufler`a „PANTERY NAD WISŁĄ" zostało zamieszczone ciekawe zdjęcie "Mieszkańcy Gdańska kopią rowy przeciwczołgowe w rejonie Piecek Migowa."
suchaninodiabekowoczygd[1].jpg
Plik ściągnięto 29720 raz(y) 28,45 KB
suchaninodiabekowoczygdl[1].jpg
Plik ściągnięto 29720 raz(y) 30,57 KB
Kopanie rowu przeciwczolgowego w Pieckach - Migowie.jpeg Zdjęcie z książki Hansa Schäufler`a „PANTERY NAD WISŁĄ"
chciałem nałożyć tę mapę na ujawnioną na FDG amerykańsko-brytyjską z obozem jenieckim na Stolzenbergu.To chyba ten szukany.Pamiętam,że rów przeciwczołgowy odchylał sie od ul. Worcella biegnąc z południa na północ w kier. zachodnim. A tam ten obóz
Masz rację. To odchylenie ze względu na obóz.
Dieter napisał/a:
Ja jako dzieciak widzialem jak ten row kopali w 1944 roku i tylko sie dziwilem dlaczego oni to robia...
Czy potrafilibyście ustalić dalszy przebieg tego rowu. Czy omijał od południa szkołę i ulicą Cienistą opadał do Kanału Raduni?
W wątku "Dawny Chełm" http://forum.dawnygdansk....p=124807#124807
Dieter napisał/a:
jezdnia ulicy Stoczniowcow lezala w "rowie". Tylko chodniki byly przed plotami tych domkow.
Ulica Stoczniowców nie pasuje mi do tego "podstawowego" rowu. Może to była druga linia?
Ani Stoczniowców, ani Cienista. Znalazłem mapkę z końca lat 40, z zaznaczonym przebiegiem rowu. Po przecięciu ul. Worcella nie kierował się w stronę Cienistej, a do fortu Anielinki. Nawet jakiś strumyczek nim płynął.
Ani Stoczniowców, ani Cienista. Znalazłem mapkę z końca lat 40, z zaznaczonym przebiegiem rowu. Po przecięciu ul. Worcella nie kierował się w stronę Cienistej, a do fortu Anielinki. Nawet jakiś strumyczek nim płynął.
Trochę mnie zdumiała ta mapka z zarysem rowu.Prowadzenie jego do Szańca Jezuickiego jest logiczne.Jednak wszyscy z którymi rozmawiałem,a mieszkali przy ul. Tobruckiej(Worcella) od 1945r. zaprzeczyli istnieniu tego rowu na odcinku narożnik boiska szkoły-Szaniec Jezuicki.Sam pamiętam go również dokładnie gdzie się kończył.Miałem jego widok na codzień z okna.
Jako ciekawostkę dodam,że pola truskawkowe między szkołą przy ul Worcella a Altdorfem(ok Tesco) były w dyspozycji (dzierżawie?)mamy i babci p.Skuratowicz.Mistrzyni Polski w tenisie stołowym.Podglądaliśmy ją jak trenowała w Domu Kultury.Po ślubie nazywała się Kucharska...Dzieci jej ogrywały mnie niemiłosiernie.Najlepszym okazał się ....Leszek. Mieszkali chyba w 4-tym domu od ul.Stoczniowców przy ul. Lubuskiej.Dom stoi.
Brat mój twierdzi,że chodził codziennie po mleko z ul.Tobruckiej do Podmiejskiej i rowu tam nie było.Ale cóż..Pamięć ulotną jest.Co do "rowu" na ul. Stoczniowców to oczywiście pozostałość po topniejącym lodowcu,który topiąc się rył w morenie rowy,parowy,pradoliny -vide ul.Jaśkowa Dolina,Kartuska,Cienista,Podmiejska.
Cytat:
Kopanie rowu przeciwpancernego
na terenie Gdańska w 1944 roku.
Gdzie....
Miro
Moje "chciejstwo z małej ojczyzny" wskazuje na widok z okna.A więc na wysokości ul. Worcella.Bardzo podobny zarys pagórków w tle.Droga biegnąca w poprzek zdjęcia pasuje idealnie topografią do drogi polnej biegnącej z Altdorfu do ok. ronda na Stolzenbergu.Choć zdjęcia dotychczasowe są z Piecek.Trudne.
rowu przeciwpancernego na ul. Stoczniowcow nie bylo. To sama jezdnia stanowila niby "row".
Tak, potwierdzam. Sama jezdnia miedzy dolnym Cmentarzem Zydowskim (teraz katolickim) i tym cmentarzem przy kosciele, lezala cos 2 m nizej jak chodniki i ploty przy tych domach jednorodzinnych.
Te autobusy w latach piedziesiatych byly zawsze tak przepelnione, ze drzwi sie nie zamykalo i ludzie wisieli jak winogrona.
Wysłany: Wto Lip 24, 2012 12:35 pm W Brentowie również był rów przeciwczołgowy
W Brentowie również był rów przeciwczołgowy. Na terenie obecnych ogródków działkowych wzdłuż drogi asfaltowej pomiędzy Cmentarzem Srebrzysko a Szpitalem Psychiatrycznym ciągnie się kilkuset metrowy pas wykopanej ziemi, o której zawsze mówiono rów przeciwczołgowy. W latach 80 tych zakładano tam działki ogrodnicze i częściowo zasypywano. Na mojej działce rów ten miał około 3 m głębokości i bardzo strome skarpy. Miał on zapewnić ochronę zlokalizowanej tam tzw. "Prochowni" zabudowania są widoczne przy prawej krawędzi zakreślonego obszaru. Wojsko opuściło ten obiekt. Obecnie teren przeszedł w ręce deweloperów wszystkie zabudowania wyburzono pozostały ziemne nasypy i legendy o podziemiach w zboczach góry. Prawdopodobnie dnem tego rowu planowane jest ułożenie kanalizacji do nowo-projektowanych osiedli. W załączeniu fragment mapki.
wrzeszcz rów przeciwczołgowy.jpg
Plik ściągnięto 28038 raz(y) 42,96 KB
Ostatnio zmieniony przez geoman Wto Lip 24, 2012 12:46 pm, w całości zmieniany 6 razy
Wysłany: Wto Lip 24, 2012 12:35 pm W Brentowie również był rów przeciwczołgowy
Ciekawa jest również historia znajdującej się tam Prochowni może ktoś podzieli się informacjami na ten tema. Na mapie z 1940 r. nie ma śladu. Ale być może z uwagi że to był to obiekt wojskowy celowo nie wrysowywano go na mapach.
Na mojej działce rów ten miał około 3 m głębokości i bardzo strome skarpy. Miał on zapewnić ochronę zlokalizowanej tam tzw. "Prochowni" zabudowania są widoczne przy prawej krawędzi zakreślonego obszaru.
Te same zabudowania są na mapie 1:25000 pokazującej stan z 54 r.
Zabudowania "A" są po miejskiej stronie rowu, ale "B" już po stronie atakujących. Ale i te za rowem nie były schowane przed atakującymi. Podejrzewam, że wybudowano je już po wojnie dla polskiego wojska.
Jeżeli ktoś zna z autopsji tereny Brętowa to powinien wiedzieć że kopanie rowu przeciwczołgowego przy tym ukształtowaniu terenu po prostu nie na sensu.
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
kopanie rowu przeciwczołgowego przy tym ukształtowaniu terenu po prostu nie na sensu.
Masz rację, ale dla ważnych - strategicznych celów więcej dziwnych, niepotrzebnych, idiotycznych,... konstrukcji wykonywano.
Ale nie kopano rowu na koronie nasypu kolejowego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum