Wysłany: Pią Lis 11, 2011 7:46 pm stary wał wiślany
Na mapie - rekonstrukcji delty Wisły z około 1300 r. Bertram’a „Das weichseldelta um das jahr 1300.” jest zaznaczony Stary Wał „Der alte Damm”.
To, że wał był w pierwszych latach XIV w. wiadomo ze starych dokumentów.
- W dokumencie reorganizacji wsi Koźliny z 1353 r. wspomniane są łany mniej wartościowe, liczone jako ½ łanu, poza wałem wiślanym.
- W przywileju dla Steblewa z 1343 r. (też reorganizacja) mowa jest o 23,5 łanach pozostających za wałem przeciwpowodziowym.
To, że Żuławy Steblewskie (Gdańskie) były zasiedlone w czasach predkrzyżeckich (przed 1308 r.) wiadomo z innych dokumentów, ale kiedy został wzniesiony ten Stary Wał? Czy kiedykolwiek natrafiono na jakieś pozostałości w terenie po tym wale? Czy Bertram wrysował tylko najbardziej prawdopodobny przebieg tego wału?
202.f1.jpg
Plik ściągnięto 22461 raz(y) 79,8 KB
202.f2.jpg
Plik ściągnięto 22461 raz(y) 69,27 KB
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Pią Lis 11, 2011 8:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Mam nadzieję, że dasz sobie radę z Uebersetzungiem, bo wiadomo, że to Deutschsprache. Czy ten Freytag to nie przypadkiem kaznodzieja ze Steblewa autor kroniki wsi i parafii (i nie tylko)?.
Zara wysyłam. Nie mam czasu, bo jestem od wczoraj po 2,5 roku przerwy szczęśliwym posiadaczem pracy. Na początek małpa z Żuławami Gdańskimi z przedmiotowego artykułu.
A tam w „IV. Krótka historia Delty Wisły” jako 10 ilustracja jest mapka podpisana „Autor nieznany. Mapa Żuław Steblewskich (gdańskich) około XVII w. – widoczna jest tu „Stara Tama”.”
Niestety skan nie najlepszy
Troszkę może odkopię stary temat, ale czytam ostatnio "Żuławy Wiślane" pod redakcją B. Augostowskiego. (1976)
Konkretnie w 4 rozdziale natrafiłem na wzmiankę o tamie w temacie ;)
Dla pełnego kontekstu, żeby było jasne o jaki dokument chodzi, dodam co było wcześniej:
"W 1292 r. książe Mestwin nadał klasztorowi pelplińskiemu wieś Giemlice i nie nadającą się dziś zidentyfikować wieś Schow na Żuławach, a z nadania z 1308 r. poznajemy kilka dalszych wsi żuławsich. To ostatnie nadanie dotyczy kasztelana tczewskiego Jakuba i jego brata Jana, pełniącego funkcję podkomorzego tczewskiego, którzy otrzymali od Władysława Łokietka, a raczej posiadali już dawniej, następujące wsie: Siedlisko, Osycze, Sunowo, Uthatino, Oteslawe, Wyslina, Bystra, Vruti, Ostrow, leżące na Żuławach. W nazwach tych bez trudu rozpoznajemy Osice, Wocławy, Wiślinę, Bystrą, niektórzy dopatrują się też dalszych." -> foto:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum