Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 9:56 am Za granicą - Gdingen
Witam
Zdaje mi się, że publikowano tu kiedyś zdjęcia z okresu, gdy Gdynia nazywała się jeszcze Gdingen, ale wygląda na to, że albo mi się zdawało, albo szukajka mnie nie lubi. Znalazłem tylko skany Mikołaja z Kurhausem. Czy ma ktoś w swoim archiwum zdjęcia Gdingen sprzed I WŚ?
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
Proszę uprzejmie!
Jak wskazują roześmiane bużki i - to żart. Feyg miał na myśli zapewne reprod.okł.miesięcznika Morze i Kolonie z sierpnia 1939r.z fot.fontanny Neptuna, a ja fotografie statku pasażerskiego "Gdańsk"- zbudowanego dla żeglugi Polskiej w Gdańsku. Pozdrawiam.
Proszę uprzejmie!
Jak wskazują roześmiane bużki i - to żart. Feyg miał na myśli zapewne reprod.okł.miesięcznika Morze i Kolonie z sierpnia 1939r.z fot.fontanny Neptuna, a ja fotografie statku pasażerskiego "Gdańsk"- zbudowanego dla żeglugi Polskiej w Gdańsku. Pozdrawiam.
niestety to nie to. Zdjęcie zostało wykonane w Gdańsku i do tego po wojnie. Jutro je zeskanuję (pisze te słowa jeszcze w pracy) i wrzucę na forum jako zagadkę - gdzie dokładnie zostało wykonane
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 9:48 pm Re: Za granicą - Gdingen
rispetto napisał/a:
Witam
Zdaje mi się, że publikowano tu kiedyś zdjęcia z okresu, gdy Gdynia nazywała się jeszcze Gdingen, ale wygląda na to, że albo mi się zdawało, albo szukajka mnie nie lubi. Znalazłem tylko skany Mikołaja z Kurhausem. Czy ma ktoś w swoim archiwum zdjęcia Gdingen sprzed I WŚ?
Tym razem dokładnie w temacie:
Kawiarnia i pensjonat Feliksa Kohnke na skrzyżowaniu obecnej ul. 10 lutego i Świętojańskiej (budynek nie zachował się, rozebrany w okresie okupacji)
Jeszcze trzy zdjecia z tej samej ksiazki, dwa sprzed r. 1919 i jedno, moim zdaniem pelne uroku, przedstawiajace budowe chyba ulicy Swietojanskiej (moze ktos rozpozna to miejsce).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum