Jestem generalnie "kopaczem" i dotychczas jakoś nie miałem nawet chęci zawężać moich kolekcjonerskich ambicji do jakiegoś konkretnego działu typu: ..zbieram tylko gdańskie tablice.. albo tylko odznaki niemieckie albo polskie etc. tak było do zeszłego roku kiedy to trafiłem chyba najfajniejszy komplecik : klamrę, pagony, resztki nakrycia głowy i gdańskie lwy bardzo podobne do tych z czako policyjnego. No i zaczęło się drążenie tematu trwało do dziś znalazłem w wontku dotyczącym gdańskiej policji foty emblematu z hełmu gdańskiego strażaka. Teraz dopiero mam pewność ze to jest to. Pozostaje pozyskać, dorobić brakujący element z emblematu / pikuś/ i pozostaje dalsza część zagadki. Wrzucę foty całóści po wyjęciu z gleby. emblemat był dokręcony na dwie śrubki do czaszy hełmu. Z czaszy została tylko delikatna skórzana wyściółka. Czy jest możliwe że czasza hałera była np. filcowa? Czy macie może jakieś foty takiego nakrycia głowy w powiększeniu, wnętrza? zbliżeń elementów ozdobnych?.
Druga sprawa to szczątkowe wręcz żadne, informacje o tym co działo się na strażnicach w WMG. Każda taka jednostka ma swą historię, legendę, chociaż sztandar, a tu kompletna biała plama. W danych komendy wojewódzkiej są tylko dane statystyczne, Muzeum Miasta Gdańska nie posiada w tej materii nic. W zeszłym roku podczas prac remontowych w jednostce w Sopocie odsłonięto wizerunek Świętego Floriana, znamy tylko historię jego zamurowania w latach 50 - tych, ale już powstania płaskorzeźby nie. Mając przychylność komendanta chciałbym wykonać replikę umundurowanego strażaka , stworzyć coś w rodzaju salki pamięci, ale niestety brak materiałów jest paraliżujący. Postaram w tym wontku, stopniowo, wrzucić co mi się udało pozyskać w tej materii i prosiłbym o jakąkolwiek pomoc ikonograficzną jak i merytoryczną
1.JPG
Plik ściągnięto 25939 raz(y) 79,89 KB
2.JPG
Plik ściągnięto 25939 raz(y) 90,64 KB
3.JPG
Plik ściągnięto 25939 raz(y) 67,31 KB
4.JPG
Plik ściągnięto 25939 raz(y) 90,53 KB
9.JPG
Plik ściągnięto 25939 raz(y) 118,16 KB
7.JPG
Plik ściągnięto 25939 raz(y) 114,3 KB
6.JPG
Plik ściągnięto 25939 raz(y) 37,88 KB
_________________ szukajcie a znajdziecie...a będzie wam ..odebrane?:)
czaszy została tylko delikatna skórzana wyściółka. Czy jest możliwe że czasza hałera była np. filcowa?
Nie wiem jaka była, ale pickelhauby, tschaka itp. wykonywano z różnych materiałów - nie tylko ze skóry, ale i fibry, filcu, czy metalu. Tak więc jest to IMHO jak najbardziej możliwe.
Jako że miejsce pozyskania fanta przecedziłem "zębami" celem znalezienia brakującej części emblematu skłaniam się do takiej postaci tego hałera w wersji fibrowo - filcowej. Na pewno był pasek pod brodę, ale w tym śmietniku uszedł mej uwagi. Działałem w chaosie i pod presją pracującej koparki.
kask skórazny.jpg
Plik ściągnięto 25923 raz(y) 14,57 KB
Znam tylko trzy zdęcia przedstawiające gdańskich strażaków z okresu Wolnego Miasta (chyba, że coś przeoczyłem). Dwa pierwsze pojawiły się w Danziger Hauskalender 2001, trzecie mam w swoich zbiorach. Strażacki kask różnił się w wersji dla szeregowego strażaka i w wersji oficerskiej. Wersja oficerska była bardziej reprezentacyjna, widać to na powiększeniach zdjęcia trzeciego. Również mundury i buty były różne ale to oczywiste, oficer nie biegał ze szlauchem po drabinie
1340.jpg Katastrofa na Milchkannengasse, zdjęcie z DH 2001
Plik ściągnięto 25896 raz(y) 58,49 KB
1340z.jpg Powiększenie
Plik ściągnięto 25896 raz(y) 60,6 KB
1341.jpg Katastrofa na Milchkannengasse, zdjęcie z DH 2001
Jest jeszcze zdjęcie strażaków podczas ćwiczeń przed obecnym "Domem Harcerza" w pierwszym wydaniu "Był sobie Gdańsk", tylko że niestety wszystko malutkie i nie widać szczegółów. Tak to wyglada po pół roku konserwacji, niestety pagony sztywne, nić srebrna ok, ale czerwona, naturalna, zgniła i "wyłazi " przy jakiejkolwiek próbie czyszczenia. Reszta na focie wyszła przy okazji.
DSC03765.JPG
Plik ściągnięto 25841 raz(y) 101,71 KB
DSC03764.JPG
Plik ściągnięto 25841 raz(y) 109,76 KB
Sorry, myślałem, że wszyscy wiedzą
Obecnie to się nazywa Plac Tadeusza Polaka.
Na tym drugim zdjęciu po prawej jest dawny Dwór Miejski (czyli obecnie Dom Harcerza) i wylot ulicy Za Murami (Hintergasse). Na tym z postu Bożen-a z lewej widać kawałek ul. Ogarnej.
Dołączam zdjęcie z tego samego placu ale w innym kierunku. Na pewno gdzieś tu już było na forum, ale gdzie?
Oto klamra straży pożarnej , podobnych używali policjanci, w sumie nie wiem czy nie takich samych. Czy nie był to wzór ogólnie przyjety dla urzedników miejskich?. Jeżeli tak to może guziki też były wspólne?
klamer.JPG
Plik ściągnięto 25524 raz(y) 114,51 KB
Standardowe guziki to chyba były wszędzie (w obszarze "mundurowej kultury niemieckiej") podobne - czyli groszkowane. Oczywiście różne odstępstwa były tu i tam. Np. mam jeden guzik z herbem Gdańska w trókątnej tarczy - ale nie wiem z jakiej to formacji.
A klamry widziałem na zdjęciach u policjantów standardowe prostokątne, tyle że z herbem Gdańska zdaje się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum