Pętla przy Reja i w ogóle linia z Oliwy do Sopotu powstała w 1946 albo 1945 roku, w każdym razie po II wś. Zdjęcie jest chyba sprzed 1914 (brak numerów linii) a na pewno sprzed wprowadzenia "kremowego" malowania wozów (co nastąpiło niedługo po 1920, dokładnej daty nie znam).
2, a może i 3 przewody trakcji sugeruje pętlę. Ale wtedy takich pętli w Gdańsku nie było. Tyle przewodów i torów pod nimi mogło być w zajezdni we Wrzeszczu. Ale ten dom na drugim planie nie pasuje mi do obrzeży tej zajezdni.
Mapka jest sporo wcześniejsza niż zdjęcia, więc trudno coś z nich wysnuć. Gdyby zjęcie lotnicze miało jeszcze kawałek w lewo ...
Mam też teorię, że są brzozy - to Brzeźno. Ale chyba to naciągane
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możemy poradzić sobie z lokalizacją tego tramwaju, wiec poszedłem trochę na skróty i zapytałem znawcę tematu Sebastiana Zomkowskiego.
On twierdzi, że to miejsce to stara zajezdnia przy ul. Partyzantów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum