Wysłany: Nie Lip 17, 2011 2:07 pm Światowy Kongres Esperantystów
W dniach 28.07 - 4.08 1927 odbył się w Gdańsku Światowy Kongres Esperantystów .
Honorowym Przewodniczącym została Anna Elza Tuschinski, dzięki której w 1907 roku zostało zarejestrowane Gdańskie Towarzystwo Esperantystów (Danziger Esperanto Verein).
Podczas tego kongresu została odsłonięta pamiątkowa tablica ku czci założyciela ruchu Esperanto Ludwika Zamenhofa. Posadzone zostało również w Sopocie jubileuszowe drzewo.
7. "Pod południowym zboczem Doliny Świemirowskiej, w środkowej części tej doliny, pośrodku trawiastej polanki na skraju lasu i ogródków działkowych, przy ścieżce turystycznej oznakowanej kolorem zielonym, rośnie dąb. W odległości kilku metrów na wschód od dębu znajduje się głaz narzutowy o wysokości 60 cm, z wykutym napisem w języku esperanto: 1.8.1927 Podczas XIX Światowego Kongresu Esperantystów posadzono w tym miejscu dąb jubileuszowy, zniszczony później przez faszystów. Ponownie posadzono tutaj dąb w czasie XV Międzynarodowego Zjazdu Młodzieży Esperanckiej 26.7.1959 " Marek Sperski, "Sopot. Przewodnik", s. 158
Ja mam kolege, ktory tego jezyka sie uczyl i potem przestal. Ja moge tylko powiedzic: to jest jezyk sztuczny.
Z doswiadczenia musze dodac: jezeli chcesz zwiedzic swiat, to musisz znac angielskiego.
A z przesada powiem: "bez angielskiego nie mozesz nawet zostac kucharzem"... niestety, ale tak jest.
Zjazd jak zjazd, dla mnie rewelacyjne jest to, co widać w owalnym oknie nad wejściem PG. Swego czasu szukałem takiej fotki. Pińdziesiąt ojro niestety nie dam
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum