Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
spichlerze przy ul. Chmielnej
Autor Wiadomość
nad stawem 
to ja

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 10:09 pm   spichlerze przy ul. Chmielnej

pytanie pana von Groddeck z forum Danzig-L

"
mit dieser Anfrage wende ich mich in erster Linie an die heutigen Danziger.

In der Chmielna, Nähe Powale Przedmiescie stehen zwei wieder aufgebaute Speicherhäuser, die früher der große und kleine Groddeck genannt wurden.

Nach meinen Informationen sollte dort eine Musikschule einziehen. Dies ist jedoch nicht geschehen. Seit einiger Zeit stehen diese Häuser leer.

Weiß jemand was mit diesen Häusern geplant ist?

Mit freundlichen Grüßen
Peter von Groddeck

"
chodzi o dwa odbudowane spichlerze przy ul. Chmielnej , nazywane kiedyś mały i duży Groddeck . podobno po rekonstrukcji miała się tam wprowadzić szkoła muzyczna , ale budynki stoją do dzisiaj puste .

czy wie może ktoś z forumowiczow jakie są dalsze plany związane z tymi budynkami ?
bardzo bym się cieszył za odpowiedź .
Sławek .

Ponury2 

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 10:40 pm   

Cze Sław. Miałem zadać takie samo pytanie. Te obiekty straszą od conajmniej 20 lat, gdy około 1988 roku zostały odbudowane. Obok zadomowił się ZUS, a w nich chyba tylko pajęczyny.

Ciekawe kto jest właścicielem? 8))

A szkoła muzyczna wprowadziła się do wyremontowanych koszar wojskowych ciut dalej przy głównej ulicy :)

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 10:59 pm   

Znalazłem taką informację z końca 2005 roku
Cytat:
03.11.2005 | Hotele nad Motławą
W Gdańsku przybędą dwa nowe hotele - niewielki przy ul. Grodzkiej i bardzo duży - urządzony w aż pięciu spichlerzach - przy ul. Chmielnej. Do budowy hotelu przy ul. Chmielnej przymierza się firma z Niemiec. Hotel ma być spory, bo zajmie aż pięć spichlerzy. Dwa z nich - Mały i Wielki Grodeck, kupione przez Niemców od Banku Handlowego, już stoją. Kolejne trzy dopiero inwestor z Niemiec planuje zbudować.

I jeszcze za Dziennikiem Bałtyckim minimalnie inna wersja
Cytat:
Do budowy hotelu przy ul. Chmielnej przymierza się firma z Niemiec. Uzgodniła ona już z konserwatorem zabytków wstępną koncepcję architektoniczną obiektu. Hotel ma być spory, bo zajmie aż pięć spichlerzy. Dwa z nich - Mały i Wielki Grodeck, kupione przez Niemców od Banku Handlowego, już stoją. Kolejne trzy dopiero zostaną zbudowane.
Kiedy? Tego niemiecki inwestor na razie nie zdradza.

www.staraoliwa.pl
Ostatnio zmieniony przez villaoliva Czw Paź 25, 2007 11:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Ponury2 

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 11:03 pm   

Kurcze coś im nie wyszło z kredytem? :???:

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 11:08 pm   

Ciekawe czy owe spichrze należały do przodków pana Petera von Groddeck?

www.staraoliwa.pl

nad stawem 
to ja

Wysłany: Czw Paź 25, 2007 11:25 pm   

villaoliva napisał/a:
Ciekawe czy owe spichrze należały do przodków pana Petera von Groddeck?

tego nie wiem ale na pewno zadam mu to pytanie .
dzięki za info . :hurra:

nad stawem 
to ja

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 5:40 pm   

taką to otrzymałem odpowiedź od pana Peter von Groddeck

"
vielen Dank für die Info. Kann man erfahren welcher Investor diese Speicher gekauft hat. Die Namengleichheit ist kein Zufall. Meine Familie war in früheren Jahrhunderten eine Kaufmannsfamilie in Danzig und hatte die Speicher errichtet.
Herzliche Grüße Peter .

"
dziękuję bardzo za info. czy można się dowiedzieć jaki inwestor kupił te spichlerze ?
te same nazwiska nie są przypadkowe . we wcześniejszych stuleciach przodkowie moi byli rodziną kupiecką w Gdańsku i wybudowali te spichlerze .

pytanko : czy ktoś wie jaki to inwestor ?

Sławek .

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 6:04 pm   

Chyba nie jest to branżowy (hotelowy) inwestor bo nigdzie nie można znaleźć informacji co to za firma.

www.staraoliwa.pl

nad stawem 
to ja

Wysłany: Sob Paź 27, 2007 8:43 pm   

villaoliva napisał/a:
Chyba nie jest to branżowy (hotelowy) inwestor bo nigdzie nie można znaleźć informacji co to za firma.

ale przecież te budynki sprzedało miasto Gdańsk , to na pewno są na to dokumenty .
gdzie ich szukać ?

Łukasz 

Wysłany: Nie Paź 28, 2007 8:48 am   

W necie znalazłem takie informacje:

stąd napisał/a:
Gdańsk. Kolejny zagraniczny inwestor
wczoraj

Irlandzka firma kupiła Mały i Wielki Groddeck - dwa spichlerze na Wyspie Spichrzów i sąsiadującą z nimi działkę, na której mają stanąć cztery kolejne budynki. Ma tam powstać hotel.

Spółka Celtic Development jest już właścicielem terenu na gdańskim Zamczysku - między ul. Czopową a Grodzką. Inwestorzy z Irlandii nie mają jeszcze sprecyzowanych planów co do tej ziemi. Jednym z pomysłów jest postawienie tam budynku z ekskluzywnymi mieszkaniami na sprzedaż. W tej chwili trwają badania archeologiczne.
Zupełnie niedawno Irlandczycy kupili jeszcze inną, bardzo atrakcyjną nieruchomość - dwa spichlerze na Wyspie Spichrzów (zwane - od nazwiska byłych właścicieli - Mały i Wielki Groddeck) i sąsiadującą z nimi działkę. Inwestorzy z wysp nabyli ziemię i budynki od niemieckiej firmy BBJ, która wstępnie sama myślała o urządzeniu przy Chmielnej hotelu. Niemcy mieli już nawet projekt odbudowy czterech spichlerzy i plan zagospodarowania całości tak, by powstał 200-pokojowy hotel z dużym zapleczem gastronomicznym. Postanowili jednak nieruchomość sprzedać. Ile Irlandczycy zapłacili za nią i czy zrealizują pomysł Niemców, nie wiadomo. Gdyby jednak chcieli postawić hotel według niemieckiego pomysłu, musieliby wydać grubo ponad 20 mln zł.
Irlandczycy to kolejny zagraniczny inwestor, którzy zainteresował się nieruchomościami w historycznym centrum Gdańska. Dwie spore działki w tej okolicy mają już Hiszpanie.
Anna Kisicka - Dziennik Bałtycki

i stąd napisał/a:

Dwa spichlerze już stoją, a gdy dobuduje się do nich cztery mniejsze budynki powstanie hotel z ponad 200 pokojami. A że stanie na samym brzegu Motławy dostanie bezpretensjonalną nazwę "Hotel Motława".

Istniejące spichrze to Mały i Wielki Groddeck, zwane także odpowiednio Dębowym Rożkiem i Śpiewakiem, stojące na ul. Chmielnej, pomiędzy budynkiem ZUS-u a Podwalem Przedmiejskim. Działka na której mają powstać dodatkowe budynki znajduje się zaraz przy Krowim Moście, a więc od strony północnej spichrzów. Hotel chcą stworzyć dwie niemieckie spółki BBJ Consult z siedzibą w Berlinie i IB Beteiligungs und Verwaltungs z siedzibą w Frankfurcie nad Menem. W Polsce działają wspólnie pod szyldem Hotel Motława - Spółka Operatorska.

Co znajdzie się w obiekcie? 216 pokoi w kategorii trzy i pół lub cztery gwiazdki, czterystumetrowa restauracja oraz tej samej wielkości zaplecze konferencyjne. Nabrzeże ma zosatć przygotowane do przyjmowania jachtów, ale dopóki ani most Krowi ani Zielony nie są zwodzone, hotel raczej nie przyciągnie żeglarzy.

Kiedy ruszą prace budowlane? Nie tak prędko, ale z drugiej strony nie jest to już perspektywa lat. Inwestor dysponuje już wstępną decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu i zakłada, że w grudniu tego roku zleci przygotowanie wniosku o pozwolenie na budowę. Oddanie wniosku o pozwolenie mogłoby odbyć się wiosną 2006, a opracowanie przez Wydział Urbanistyki i Architektury do lata 2006 r

nad stawem 
to ja

Wysłany: Nie Paź 28, 2007 10:30 am   

Łukasz napisał/a:
W necie znalazłem takie informacje:

wielkie ci dzięki Łukaszu :== :==

Ponury2 

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 10:48 pm   

Z soboty. Budynek nadal niszczeje :(

SSA42761.JPG
Plik ściągnięto 30487 raz(y) 47,84 KB

racibo 
burzymurek

Wysłany: Sob Lut 16, 2013 1:50 pm   Wiernie odtworzone

Na łamach koszernej pan Kozikowski ładnie się wypowiedział na temat Groddecków:

Cytat:
Wierne odtworzenie dawnych spichlerzy stworzyłoby jeszcze większe problemy z ich adaptacją do współczesnych wymagań. Podam tylko jeden przykład. Są to odbudowane wiernie spichlerze Wielki i Mały Grodeck przy Chmielnej (...), które od lat nie są zagospodarowane. Powodem nie jest wygórowana cena, jakiej za nie oczekują kolejni właściciele, ale fakt, że odbudowana forma dawnych magazynów zbożowych nie nadaje się do współczesnych funkcji.

Izabella 

Wysłany: Sob Mar 14, 2015 5:04 pm   

Dzień dobry, poszukuję informacji odnośnie obiektów na działkach 22 i 23 przy ulicy Chmielnej - jeśli dobrze rozumiem sytuację, pomiędzy Sparkasse a składem soli Richarda Giesbrechta.

Na załączonym przeze mnie zdjęciu widać, że od strony Motławy znajdowała się tam niska zabudowa. Nie wiem jednak, co znajdowało się w budynkach, ani jak wyglądały one od strony ulicy Chmielnej. Będę ogromnie wdzięczna za każdą informację.

Spichrze1.jpg
Plik ściągnięto 27093 raz(y) 55,11 KB

krzyś 

Wysłany: Nie Mar 22, 2015 5:40 pm   

tak mi sią nasunęło ....

http://www.trojmiasto.pl/...eck-n88782.html

Odpowiedz do tematu