Wysłany: Pią Lis 08, 2013 7:57 am Portal ze starymi mapami Gdańska: danzig-gdansk.pl
Witam wszystkich użytkowników tego forum i miłośników Gdańska.
Chciałbym wam prezentować projekt portalu ze starymi mapami Gdańska i okolic nad którym ostatnio dużo pracuje i właśnie opublikowałem wstępną wersję w sieci.
Krótko opiszę jakie mam plany związane z tą stroną. Planuje umieszczać na niej stare mapy i plany miasta i w zestawieniu z podkładem współczesnego zdjęcia satelitarnego będzie można porównywać zabudowę i układ ulic. Dodatkowo chciałbym umieszczać osobne warstwy ze zdjęciami tak aby stojąc w tym miejscu można było sobie porównać jak wygląda dany obszar obecnie.
Z lewej strony pod przyciskami + - jest ikonka lokalizacji gps. Jeżeli nasz laptop/tablet/telefon ma włączony czujnik GPS możemy zlokalizować się na mapie i w ten sposób możemy spacerować z nawigacją wykorzystując stare podkłady mapowe.
W przyszłości planuje stworzyć aplikację pod androida tak aby wygodniej można było korzystać z aplikacji wykorzystując darmową sieć w centrum miasta.
Zapraszam wszystkich do współpracy i podrzucania pomysłów. Jeżeli masz jakieś ciekawe nietuzinkowe zdjęcia (lub też jakiekolwiek inne dane gis'owe) które chciałbyś umieścić na tej mapie to daj znać.
Na tym wątku będę informował o dalszych postępach i nowych funkcjonalnościach stronki.
Planuje umieszczać na niej stare mapy i plany miasta
Czy tylko mają służyć lokalizacji zdjęć?
Czy myślisz o wszystkich znanych? - Jest ich sporo, a i problemy z prawami własności mogą być.
O tym pomyślałeś? http://forum.dawnygdansk....ghlight=buhsego
Przy okazji zauważyłem nieprawidłową datę planu "Gdańsk-1836".
Lokalizacja zdjęć ma być przy okazji. Myślałem bardziej o nawigacji po tych mapach i ich wzajemnym porównywaniu.
Krzysztof napisał/a:
Czy myślisz o wszystkich znanych? - Jest ich sporo, a i problemy z prawami własności mogą być.
Jeżeli chodzi o mapy to mam spory zestaw skanów zgromadzony. A co do zdjęć to myślałem je prezentować tematycznie np zdjęcia z okresu wojny lub zdjęcia kamienic itp.
Chyba większy problem z prawami własności jest ze zdjęciami. Zdjęcia co do których będą wątpliwości będą usuwane. Zresztą zdjęcia będą publikowane jeżeli komuś będzie na tym zależeć lub znajdę jakiś zestaw zdjęć z domeny publicznej.
Genialna sprawa, nie słyszałem o tym wcześniej. Dzięki. Postaram się skontaktować z osobą która to umieściła i jeżeli mi przekaże dobrej jakości materiał to na pewno go wprowadzę.
Krzysztof napisał/a:
Przy okazji zauważyłem nieprawidłową datę planu "Gdańsk-1836".
Zdobyłem plan Buhsego i wrzuciłem już na stronę pierwszy arkusz. Okolice ulicy mariackiej. Długi weekend przed nami więc mam nadzieję że jeszcze na ten weekend dołożę kilka arkuszy.
PS. mam cały plan w postaci spakowanej na dysku Google. Zajmuje około 500 mb, jak ktoś korzysta z dysku Google to mogę udostępnić.
Skleiłem cały arkusz 5 i wrzuciłem jako osobną warstwę "Plan Buhsego - sektor 5"
Chyba każdy z arkuszy będzie jako osobna warstwa, na moim necie zaczyna się już to wszystko mulić.
Dodatkowo wrzuciłem warstwę wektorową ze współczesnym zarysem budynków. Razem wygląda to tak:
Przez ostatnie dwa tygodnie walki z planem Bushego udało mi się posklejać kilka arkuszy ale niestety nie uda się tego wrzucić na stronę tak jak myślałem wcześniej. Są to za duże ilości danych i zaczyna się to wszystko zacinać. A szkoda pogarszać jakość tych plików.
Mam pomysł aby inaczej wrzucić te arkusze ale do tego będę musiał stworzyć warstwę WMS na innym skrypcie i dopiero to połączyć ze stroną a trochę to potrwa bo na razie nie mogę znaleźć serwera który by to obsłużył w sensownej cenie.
Tak więc dla przykładu zostawię na stronie jedynie cały sektor 6 a nad resztą będę działał dalej.
Dodatkowo wrzuciłem jeszcze jedną warstwę podstawową w postaci mapy na której chyba lepiej porównuje się plan Bushego z aktualną zabudową.
Dodałem nową warstwę ze zdjęciami 1939-1948. Większość zdjęć zauważyłem również na stronie danzig-online.pl , pojedyncze zdjęcia były opisane i źródło podałem z opisów.
Jeżeli ktoś ma ciekawe zdjęcie z tego okresu i uważa że warto byłoby je dodać to proszę dać znać.
Gdańska z 1520 r. Jak na to że mapa ta ma już prawie 500 lat to jej dokładność jest naprawdę zadziwiająca
Nic nie ujmując cenności tej mapy; czy to nie jest dużo późniejsza (XIX/XX w.) rekonstrukcja?
Ciekawe czy "Widok Sztokholmski", podobny graficznie, pokazujący Gdańsk o 100 lat późniejszy da się tak dokładnie dopasować?
O. Kloeppel, Stadtbild von Danzig in drei Jahrhunderten seiner großen Geschichte, wyd. A.W. Kafemann, Gdańsk 1937;
Nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie i jest to plan zabudowy z 1520r.
Podobno w książce tej jest też plan zabudowy z 1400r. ale nie mogę go nigdzie znaleźć jak by ktoś gdzieś to widział to proszę dać znać.
Zbych,
dzięki za link. Postaram się ją zdobyć i zamienię na stronie.
Krzysztof,
co do Widoku Sztokholmskiego to myślę nad nim ale nie mogę nigdzie znaleźć dobrej jakości skanu a ten który mam jest co najwyżej średni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum