A póki co wybrałem się wczoraj do Tuji rowerkiem. Zwiedziłem wnętrze - niesamowicie urokliwe! Zamiejscowy Proboszcz dba o wnętrze, z tego co widziałem to i ambonka w renowacji
Uwielbiam klimat gotyckich kościołów!
_________________ Człowiek mądrzeje z wiekiem... Ale najczęściej jest to wieko od trumny!
Ostatnio zmieniony przez pumeks Pią Paź 10, 2014 2:17 pm, w całości zmieniany 3 razy
A póki co wybrałem się wczoraj do Tuji rowerkiem. Zwiedziłem wnętrze - niesamowicie urokliwe! Zamiejscowy Proboszcz dba o wnętrze, z tego co widziałem to i ambonka w renowacji
Uwielbiam klimat gotyckich kościołów!
Klimat i ... zapach gotyckich kościołów jest niepowtarzalny... A Tuja ma w sobie coś wyjątkowego... Robiłeś zdjęcia może ?
_________________ Gdańszczanka
* * *
...ze słońcem w kieszeni i chmurą gradową...
...i mściwym toporem krzyżackim....
Może by zorganizować takie spotkania w żuławskich kościołach? Ja się na to piszę!!!
To się samo dzieje, nikt tego nie organizuje, nikt nie finansuje, nie rozlicza dotacji. Zawsze można się załapać.
Kasia_57 napisał/a:
Robiłeś zdjęcia może ?
Dach nad nawą zrobiony. Ludzie mówią, że konstrukcja też remontowana była. Ambona w konserwacji i jak słyszę prace prowadzi ta sama ekipa, która konserwuje ambonę z Jeziernika. Niżej kilka migawek.
To herb Jelita - Goldstein Kossowskich z Poledna - Kreis Schwetz.
Niesiecki wspomina o jednym z Kossowskich - tych właśnie - herbu Jelita, że był franciszkaninem
również Kossowscy o przydomku Goldstein - odnotowani byli w Kosowie - pow. Kartuzy.
czasem można się zdziwić, zwiedzając kościoły "na końcu świata"....
Dostojny Wieśniak napisał/a:
Niżej kilka migawek.
Dziękuję !!!! Bo ja ostatnio niestety tylko przejazdem przez Żuławy ...
* * *
Fakt, architektura to szczególna. Wydaje się być monumentalna a z bliska to mały kościółek. Wrażenie robi samo wejście , przez wieżę.
A wyposażenie ......., no cóż, wolę Lubieszewo, Cyganek, Stegnę.
_________________ „Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”.
wyposażenie ......., no cóż, wolę Lubieszewo, Cyganek, Stegnę.
masz rację, ale - jak pisze Tomaeh - Tuja ma w sobie "to coś"... mimo braków w wyposażeniu - tu całe entourage robi wrażenie. (tak jak i Mątowy Wielkie - koniec i początek świata)
Kiedy pierwszy raz zajechałam do Tuji, wiele lat temu - wiał bardzo silny wiatr i dosłownie zdmuchiwało nas na mury. Wrażenie było niesamowite, bo tam faktycznie ten wiatr gwizdał! Było ponuro i jesiennie. I może dlatego tak tę Tuję zapamiętałam - jako wyjątkowe miejsce...
Teraz niestety widuje ją z dala - przejazdem - tym bardziej wdzięczna jestem za każde zdjęcia !
* * *
Mnie Tuja zawsze fascynowała! Wokół same pola i z daleka widoczna bryła kościoła... Uwielbiam kościelne strychy i wnętrza kościelnych wież... Ach Żuławy - tu każdy kamień i każda cegła są mi bliskie
_________________ Człowiek mądrzeje z wiekiem... Ale najczęściej jest to wieko od trumny!
W niedzielę po raz pierwszy odwiedziłem Tuję. Poprzednio widziałem kościół z oddali, jadąc pod koniec sierpnia drogą Rychnowo Żuł. - Marynowy. Wtedy przy fasadzie pod wieżą dostrzegłem rusztowania, teraz prace są zakończone i bryła prezentuje się świetnie.
Kiedy tylko zsiadłem z roweru i dokonałem obejścia zabytku dookoła, deus ex machina zjawiła się sympatyczna Pani i spytała, czy chciałbym zobaczyć wnętrze świątyni. Oczywiście chciałem, wykonałem kilka zdjęć. Pani opowiedziała trochę o pracach konserwatorskich, ponoć ołtarz, obecnie jak widać częściowo zdemontowany, "na dniach" ma wrócić na miejsce.
IMGP6760.JPG Moim zdaniem proboszczowie trochę przeginają z tymi wielkoformatowymi banerami na kościołach...
Plik ściągnięto 16889 raz(y) 76,25 KB
IMGP6758.JPG Taki mały, a taki monumentalny ;-)
Plik ściągnięto 16889 raz(y) 69,37 KB
IMGP6748.JPG Aktualny stan ambony (por. wyżej zdjęcia Dostojnego sprzed kilku lat)
Czy była to ta młoda, przesympatyczna pani konserwator, która niedawno wpuściła i nas? Przy okazji miłej rozmowy trochę się dowiedzieliśmy na temat konserwacji tego i innych obiektów w tym pięknym kościele. Postawa proboszcza marynowskiego godna jest pochwały, bo z tego, co pani mówiła widać, że człowiekowi zależy na dziedzictwie parafii
Wolałbym nie ryzykować określania wieku owej Pani, ale z kontekstu nie wynikało, by była konserwatorką, tylko raczej mieszkanką Tui, dysponującą kluczem do kościoła i nie mniej niż marynowski pleban zainteresowaną dziedzictwem parafii.
Załączam zdjęcia tujskich organów. Wyglądają interesująco, może forumowy ekspert podzieli się z nami swoją wiedzą?
IMGP6750.jpg
Plik ściągnięto 16844 raz(y) 103,95 KB
IMGP6752.jpg
Plik ściągnięto 16844 raz(y) 93,91 KB
IMGP6753.jpg
Plik ściągnięto 16844 raz(y) 87,72 KB
IMGP6754.jpg
Plik ściągnięto 16844 raz(y) 81,85 KB
_________________ #MuremZaPolskimMundurem
Ostatnio zmieniony przez pumeks Sob Paź 11, 2014 8:22 am, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum