Nie potrafię dokładnnie powiedzieć, od kiedy Holzmarkt (czy może już Targ Drzewny) funkcjonuje jako rondo. W każdym razie według zdjęć i pocztówek miało to miejsce dosyć późno.
Zauważyłem natomiast, że w latach 30-tych przebudowano nawierzchnię i zmniejszono trawnik otaczający pomnik. Poszerzono wtedy ulicę i zaokrąglono (szpiczasty do tej pory) fragment centralnego trawnika od strony Huciska. Zdjęcia w następnym poście.
Przebudowy całej nawierzhni i układu otaczającej centralny trawnik ulicy dokonano najprawdopodobniej w latach 30-tych. Do tego czasu tramwaj z Targu Węglowego w stronę Huciska jeździł w obu kierunkach południową częścią Targu (zdjęcie hmkt2 z poprzedniego postu), później tramwaje jadące w kierunku Huciska puszczono ruchem okrężnym, północną częścią Targu (tory widać na zdjęciu hmkt6). Dodatkowo z ulicy wydzielono wysepki pełniące funkcję przystanków (hmkt7). Na ostatnim zdjęciu (hmkt8) widać dokładnie zaokrąglone zakończenie trawnika od strony wyjazdu na Hucisko (warto porównać to ze zdjęciem lotniczym z poprzedniego postu hmkt3).
Być może wtedy, w związku ze wzrostem natężenia ruchu (tramwaje i samochody), wprowadzono tam ruch okrężny.
Niestety te zdjęcia nie dają jednoznacznej odpowiedzi - natężenie ruchu jest małe, w dodatku większość pojazdów sprawia wrażenie zaparkowanych. No i do tego nie wiadomo (przynajmniej mi) kiedy wprowadzono u nas ruch prawostronny - w 1882, czy w 1927 r.
No i do tego nie wiadomo (przynajmniej mi) kiedy wprowadzono u nas ruch prawostronny - w 1882, czy w 1927 r.
W Europie środk. prawostronny ruch drogowy upowszechnił się szeroko od okresu wojen napoleońskich (dot.to obszarów od Niemiec do Rosji i ich zaborów). Na całym obszarze Polski obowiązuje od 1918r. - tj.po odzyskaniu niepodległości. Wcześniej w zaborze austr. obowiązywał ruch lewostr. - jak na całym terenie Austro-Węgier z wyjątkiem Tyrolu. Pozdrawiam.
Ale pawel.45 podał dane dot. obszaru Polski. W Gdańsku ruch prawostronny mógł być wprowadzony w tym samym samym czasie, co w Niemczech.
Na zdjęciach hmkt2 i hmkt3 (lotnicze) widać autobusy jadące w stronę Huciska. Z tym, że na jednym zdjęciu autobus jedzie południową stroną Targu, a na drugim północną. Wygląda to tak jakby były to dwie osobne ulice z ruchem dwukierunkowym, a nie rondo.
Ale pawel.45 podał dane dot. obszaru Polski. W Gdańsku ruch prawostronny mógł być wprowadzony w tym samym samym czasie, co w Niemczech.
Napiszę jeszcze raz, lecz trochę inaczej:
W okresie I-go WM obowiązywał w Gdańsku ruch prawostronny.
W tym samym czasie wprowadzono wzorem Francji (lub pod wpływem Napoleona) w krajach niemieckich i wkrótce w Rosji takie prawidła ruchu na drogach.
Jakiż byłby powód zmieniać w Gdańsku zasady ruchu po upadku I-go WM?
Po I rozbiorze Polski jedynie na terenie zaboru austriackiego obowiązywał ruch lewostronny, natomiast w zaborze pruskim i rosyjskim pozostał prawostronny- jaki obowiązywał na terenie tych państw zaborczych.
Po odzysk. niepodległości w 1918r. na całym obszarze Polski obowiązywał ruch prawostr., a więc zmieniono (z lewostronnego) tylko na włączonych w granice państwa polskiego obszarów po dawnym zaborze austriackim.
Na terenie Austrii i Czechosłowacji ruch lewostronny obowiązywał do wkroczenia tam wojsk III Rzeszy w 1939r.
Daty podane w poprzednich postach mogą dotyczyć wprowadzania przez kolejne władze jakichś przepisów szczegółowych np. porządkowych, co nie zmienia faktu, że określone zasady ruchu już wcześniej obowiązywały. Przecież i u nas zmieniane są różne przepisy prawa o ruchu drogowym, lecz nie zmienia się zasada ruchu prawostronnego.
Na wielu fot. z końca XIX i pocz. XX w. w albumach BSG widać wyrażnie ruch prawostronny (tam, gdzie mijają się powozy z przeciwnych kier.jazdy).
Na zdjęciach hmkt2 i hmkt3 (lotnicze) widać autobusy jadące w stronę Huciska. Z tym, że na jednym zdjęciu autobus jedzie południową stroną Targu, a na drugim północną. Wygląda to tak jakby były to dwie osobne ulice z ruchem dwukierunkowym, a nie rondo.
Wydaje mi się, że fot. hmkt3 (obraz wykadrowany z fot.lotn. ukazującej również Targ Węglowy) przedstawia już stan po wprowadzeniu jednokierunkowego ruchu okrężnego w obrębie Targu Drzewnego.
Po tej regulacji ruch odbywał się podobnie jak obecnie - tj. od Huciska lewoskrętnie wokół placu.
Na tej fot.widać znak drogowy wskazujący kier.ruchu :
Mam dwa pytania dot. tej pocztówki:
1- czy data 1911 dotyczy obiegu poczt., czy wykonania fot. - mam taką samą sciągniętą ze str. http://www.antik-falkensee.de - datowana 1916r.
2- może ktoś wie co było ulokowane w budowli ukrytej w krzaczkach u nasady wysepki od strony Huciska? Może to był szalet, a może budka ogrodnika i sterowanie fontanną?
Większość fot. Targu Drzewnego niejako "ukrywa" lub obcina to miejsce. Pozdrawiam.
Mam dwa pytania dot. tej pocztówki:
1- czy data 1911 dotyczy obiegu poczt., czy wykonania fot. - mam taką samą sciągniętą ze str. http://www.antik-falkensee.de - datowana 1916r.
2- może ktoś wie co było ulokowane w budowli ukrytej w krzaczkach u nasady wysepki od strony Huciska? Może to był szalet, a może budka ogrodnika i sterowanie fontanną?
Większość fot. Targu Drzewnego niejako "ukrywa" lub obcina to miejsce. Pozdrawiam.
ta data pochodzi na pewno ze stempla pocztowki .
tak myśle , zapytam sprzedającego .
na pewno jest to ważne bo jak podaja w " falkensee.de ' 1930 .
a to naprawdę duża rożnica .
co do domku w krzaczkach .
jest to typowy tzw. p.p Häuschen . czytaj ( pi pi domek ) . zwany też " Urinale ' typowa toaleta dla męszczyzn z tamtych lat . jak wiadomo wtedy poza piwem prawie nie było innych napojow jak woda sodowa , aaa , a jeszcze była tzw. " fassbrause " - orążada z beczki .
fontanną to chyba " sterowało " jak ktoś bardzo dużo piwa wypił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum