Dawno temu zajmowałem się katalogowaniem platanów (platanus acerifolia) rosnących w Gdańsku i Sopocie. Kwerenda okazała się nad podziw udana, niestety - zgubiłem notatki i mogę polegać wyłącznie na swojej słabnącej pamięci. Poprosiłem Cz. (mieszkam daleko od Miasta) o zrobienie zdjęć kilku drzew. Zagadka jest prosta - gdzie rosną te platany? (Ostatnie zdjęcie przedstawia najdorodniejsze drzewo, jakie znalazłem).
Apeluję o zgłaszanie nowych odkryć. Nb. bezlistne gałęzie platanów przypominają ręce jawajskiej tancerki.
Moje zagadki platanowe się chwilowo skończyły, chociaż kilka tuzinów drzew jeszcze się ukrywa (pomijam młodzież w centrum Sopotu i w Matarni - to szlachetne drzewo bardzo się spospolitowało). Zostańmy jednak przy drzewach. Czy ktoś zna to jabłko? Czy jeszcze gdzieś na działkach rosną takie jabłonie? Teoretycznie tak, można sobie wygooglować sadzonki. Jak przez mgłę pamiętam jabłka - "kantówki", wolałem jednak koksy. Czy ktoś ma wyrazistsze wspomnienia?
Nowy platan, nowa (łatwa) zagadka. Jak wiadomo, liście na platanach pojawiają się dość późno, czego dobrym przykładem jest to zrobione dzisiaj zdjęcie.
Nikt nie odpowiedział na ostatnią zagadkę? Może była za prosta? Niniejsza jest nieco trudniejsza, więc dla ułatwienia podpowiem, że humaniści mogą mieć z nią pewne problemy.
No to pro forma: drzewa bez odpowiedzi to - "platan na placu" przy Targu Drzewnym, na skwerze między Św.Ducha a Szeroką. "Platan za rogiem" - jeśli nie dla humanistów to musi na Politechnice . Chyba się przejdę i go poszukam.
A tak właściwie to dzięki za drzewniane zagadki. Całe życie na hasło platan miałam zupełnie błędne wyobrażenie. Teraz szukam go w różnych parkach i na skwerach. Jestem zakochana . Dwa tygodnie temu namierzyłam jeden w Warszawie w Dolinie Szwajcarskiej ,
Dano, dziękuję. Intuicja Cię nie zawiodła. Na Politechnice szukaj od strony Traugutta... O platanach pisał Platon (podobno stąd pochodzi jego pseudonim), Cycero, Rustaweli, Proust, Benn, Hemingway
Następne dwie zagadki, nieco nudniejsze. Obie z terenu Wolnego Miasta. Sapienti sat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum